Ελλάδα και Ισραηλ – Βίοι Παράλληλοι και στην Φαρμακευτική Έρευνα και Ανάπτυξη;
Χαράλαμπος Νάκος - Χρήστος Ίσκος

Χαράλαμπος Νάκος - Χρήστος Ίσκος

Ελλάδα και Ισραηλ – Βίοι Παράλληλοι και στην Φαρμακευτική Έρευνα και Ανάπτυξη;

Η Ευρώπη υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα των φαρμάκων προηγμένων θεραπειών (ATMPs) και ήταν η πρώτη που υιοθέτησε συγκεκριμένους κανονισμούς για την ανάπτυξη και την έγκριση αυτής της νέας κατηγορίας φαρμάκων. Μέχρι σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει χορηγήσει τον μεγαλύτερο αριθμό αδειών κυκλοφορίας με ATMP παγκοσμίως και πολλές από αυτές τις προηγμένες θεραπείες που έχουν εγκριθεί ή βρίσκονται υπό έγκριση, προέρχονται από ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη. Η ποιότητα της κλινικής έρευνας, με κέντρα υψηλής ειδίκευσης που στελεχώνεται από επαγγελματίες υγείας σε όλη την Ευρώπη, αναγνωρίζεται επίσης διεθνώς. 

Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό «Alliance for Regenerative Medicine» η οποία βασίστηκε αποκλειστικά στην ανάλυση δεδομένων κατά την περίοδο 2014-2019 για κλινικές δοκιμές στον τομέα των φαρμάκων προηγμένων θεραπειών, καταδεικνύει μια σημαντική μείωση του αριθμού των κλινικών δοκιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με τις  Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία που διεξάγουν το μεγαλύτερο μέρος αυτών. 

Βάσει αυτής της μελέτης, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 2014-2019 μόνο 9 κλινικές δοκιμές όταν σε χώρες όπως η Ισπανία εγκρίθηκαν 102, στο Βέλγιο 56 και στην Ολλανδία 42, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά ότι οι χρονοβόρες διαδικασίες έναρξης μελέτης αποτελούν μείζον πρόβλημα για τη χώρα μας.

Μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση του αριθμού των κλινικών δοκιμών ανά πληθυσμό, αναδεικνύει μια χώρα όπως το Ισραήλ,  παγκόσμιο πρωταθλητή διεξαγωγής κλινικών δοκιμών σε φάρμακα προηγμένων θεραπειών ακολουθούμενη από το Βέλγιο. 

Η διεξαγωγή κλινικών δοκιμών θεωρείται ένας από τους πιο πρωτοποριακούς κλάδους του επιχειρηματικού κόσμου ο οποίος συνδυάζει τις πιο προηγμένες τεχνολογίες όσον αφορά την Έρευνα,  την Βιομηχανική Παραγωγή , τον Κλάδο υπηρεσιών Εφοδιαστικής αλυσίδας (Logistics),  την Επιστήμη των Δεδομένων/ Ανάλυση Δεδομένων,  της τεχνητής νοημοσύνης ή ακόμα και της Διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων, φέροντας εις πέρας στην παρούσα περίοδο την παραγωγή έρευνας,  νέων φαρμάκων και εμβολίων.

Η Φαρμακευτική παραγωγή και η Κλινική έρευνα πρέπει να αποτελέσουν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας μας, ακολουθώντας το πετυχημένο μοντέλο του Ισραήλ. 

Τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες, οι Ελληνο-ισραηλινές σχέσεις διανύουν μια πολύ θετική περίοδο καθώς η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ έχουν σφυρηλατήσει άριστες διπλωματικές σχέσεις με βασική επιδίωξη την αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε σειρά τομέων, όπως η οικονομία, η άμυνα, το εμπόριο, ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η αγροτική ανάπτυξη,  η τεχνολογία, η ενέργεια, το περιβάλλον, η ναυτιλία και προσφάτως η φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη.

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συνάντηση και τη συμφωνία στο Ισραήλ, μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για το φάρμακο κατά του κορωνοϊού που παρασκευάζεται από τον καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ, ξεκίνησαν οι επαφές ανάμεσα στις δυο χώρες, για να δρομολογηθούν οι κλινικές δοκιμές στη χώρα μας για αυτό το νεο ελπιδοφόρο σκεύασμα. 

Για τους ανωτέρω λόγους, καθίσταται επιβεβλημένη η ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας με το Ισραήλ στο τομέα της Φαρμακευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης.

Οι κυριότερες πτυχές μιας ποθούμενης συνεργασίας μεταξυ Ελλάδας και Ισραήλ είναι οι ακόλουθες:

Κλείσιμο
Άυξηση κλινικών μελετών στην Ελλάδα, με χορηγούς Ισραηλινές βιοτεχνολογικές εταιρείες  startups,
Δημιουργία δικτύου Ερευνητικών κέντρων κλινικών δοκιμών, που θα αποφέρει αύξηση της απασχόλησης που θα ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Ανταλλαγή τεχνογνωσίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και των ερευνητών
Θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασθενών στην Ελλάδα που θα λαβουν καινοτόμες θεραπείες μέσω αυτής της συνεργασίας
Αναβαθμιση και αναγνώριση του ρόλου των μεγάλων Ελληνικών νοσοκομείων που θα συμμετάσχουν σε αυτές τις μελέτες
Περισσότερες επενδύσεις στις κλινικές μελέτες θα συμβάλλουν θετικά στην οικονομία της χώρας μας και θα αποτελέσουν σημαντική πηγή νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.
Οι ενδεικτικές αυτές πρωτοβουλίες μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ως έναν προνομιακό προορισμό για επενδύσεις στην κλινική έρευνα. Η αξιοποίηση των ευκαιριών αλλά και του επενδυόμενου κεφαλαίου και της διαθέσιμης γνώσης στο πεδίο των κλινικών μελετών αποτελεί υποχρέωση τόσο απέναντι στους ερευνητές και τους ασθενείς, όσο και σε όσους στην πράξη επιδιώκουν και υπηρετούν την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.


1) Χρήστος Ίσκος

Φαρμακοποιός

(Υπεύθυνος Κλινικών Μελετών/Ειδικός Κανονιστικών Υποθέσεων)

Email: christos.iskos@gmail.com


2) Xαράλαμπος Νάκος

Φαρμακοποιός, Οικονομολόγος Υγείας

Ειδίκευση σε Κλινικές Μελέτες, Φαρμακοεπαγρύπνηση και Πολιτική Υγείας Φαρμάκου

Email: harry.nakos@gmail.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης