ΕΣΡ: Βήματα από κυβέρνηση και αντιπολίτευση για να αποφευχθεί το ναυάγιο

ΕΣΡ: Βήματα από κυβέρνηση και αντιπολίτευση για να αποφευχθεί το ναυάγιο

Ο Νίκος Βούτσης θα προτείνει για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Αθ.Κουτρομάνο ευθυγραμμιζόμενος με τη γραμμή της ΝΔ - Δένδιας: Δεν θέλουμε να εξευτελίσουμε κανέναν, μας αρκεί δήλωση προέδρου της Βουλής ότι καταργείται η πρόβλεψη για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

ΕΣΡ: Βήματα από κυβέρνηση και αντιπολίτευση για να αποφευχθεί το ναυάγιο
Πυρετός διαβουλεύσεων στο «παρά πέντε» για να επιτευχθεί συναίνεση στο θέμα του ΕΣΡ.



Κλείσιμο

Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για τις 3 μετά το μεσημέρι, ξεκίνησε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση, στις 16:30.

Και αυτό, παρά τις πληροφορίες που αρχικά είχαν διαρρεύσει και ήθελαν και αυτή τη συνεδρίαση να ναυαγεί.

Το κλίμα της συναίνεσης για τη συγκρότηση νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης πυροδότησε η πληροφορία που πρώτος μετέδωσε ο Χρήστος Μπόκας από το www.protothema.gr ότι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα προτείνει για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Αθανάσιο Κουτρομάνο, ευθυγραμμιζόμενος με την πρόταση της ΝΔ που έχει εισηγηθεί να τεθεί επικεφαλής του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Σε κλίμα συναίνεσης ερμηνεύεται πως ήταν θηκε και η δήλωση που έκανε ο Νίκος Δένδιας λίγο μετά τις τρεις το απόγευμα. Ο Νίκος Δέδνιας τόνισε πως η δήλωση Παππά κινείται προς θετική κατεύθυνση. Μας αρκεί μία δήλωση από τον πρόεδρο της Βουλής για την κατάργηση του αριθμού «4», δεν θέλουμε να εξευτελίσουμε κανέναν, σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Πλέον, για πρώτη φορά δημιουργείται κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι η Διάσκεψη θα βγάλει «λευκό καπνό» είτε στην σημερινή είτε σε επόμενη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί τις προσεχείς ημέρες. Ορισμένα μέλη δε, όπως ο κ. Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ) δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να οριστούν σήμερα τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις θέσεις του προέδρου και αντιπροέδρου του ΕΣΡ και σε επόμενη συνεδρίαση να οριστικοποιηθούν και τα υπόλοιπα μέλη της ανεξάρτητης Αρχής. «Κλειδί» άλλωστε για τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποτελεί η προσεκτική επιλογή των προσώπων ώστε το όργανο να είναι υπερκομματικό και η πλειοψηφία του να μην ανήκει στην κυβέρνηση. 

Τι προηγήθηκε των εξελίξεων της τελευταίας στιγμής

 
Η -έκτη κατά σειρά- συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων για την ανάδειξη νέου ΕΣΡ έχει προγραμματιστεί για τις τρεις το μεσημέρι, αλλά η πρόταση της κυβέρνησης δεν φαίνεται να υιοθετείται ούτε από την Ν.Δ. αλλά ούτε και από το ΠΑΣΟΚ, παρά τις αλλαγές στην σύνθεση που προτείνει στα κόμματα ο κ. Βούτσης.

Ωστόσο, η συνεδρίαση πήρε παράταση στο πλαίσιο διαβουλεύσεων που γίνονται για να επιτευχθεί συναίνεση έστω και στο «παρά πέντε».

Όπως πληροφορείται το protothema.gr ο πρόεδρος της Βουλής έχει αποφασίσει να προτείνει για την προεδρία της ανεξάρτητης αρχής, τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο, υιοθετώντας στην πραγματικότητα την πρόταση που διατύπωσε από την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φαίνεται όμως, οτι η κυβέρνηση επιμένει να συμμετέχουν στο ΕΣΡ τα πρόσωπα που προτάθηκαν και απορρίφθηκαν πριν από δέκα μέρες ( Β. Μουλόπουλος, Γ. Τζαννετάκος, Ρ. Μορώνης, Β. Καραποστόλης) που τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν οτι συγκροτούν στο ΕΣΡ μια “κυβερνητική πλειοψηφία” η οποία καθιστά τον πρόεδρο “διακοσμητικό” χωρίς ουσιαστικό ρόλο.

Με δεδομένη την καχυποψία που υπάρχει μάλιστα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις κυβερνητικές προθέσεις στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών (ιδίως με την άρνηση να καταργηθεί η διάταξη που περιορίζει τις πανελλαδικές άδειες στις τέσσερις), φαίνεται οτι αν δεν τροποποιηθεί η πρόταση του κ. Βούτση, τότε και η σημερινή συνεδρίαση δεν έχει σημαντικές πιθανότητες να καρποφορήσει.

Και η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται θυελλώδεις (μέλη της μάλιστα προβλέπουν οτι είναι πιθανότερο να διακοπεί, παρά να ολοκληρωθεί έστω και με ναυάγιο) με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιμένουν σε προτάσεις προσώπων με ευρύτερη αποδοχή, όπως ο συνταγματολόγος Γ. Σωτηρέλλης που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και ο πρώην υπουργός Μιχ. Σταθόπουλος που προτείνει το Ποτάμι.

Η Νέα Δημοκρατία που κρατά στα χέρια της το κλειδί για να ξεκλειδώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων στην Διάσκεψη, τονίζει σήμερα οτι παρότι γίνεται δεκτή η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μεγαλύτερη σημασία έχει να δεχτεί η κυβέρνηση και τους τρεις όρους που έθεσε χθες και οι οποίοι είναι:

1. Να καταργηθεί η πρόβλεψη για μόνο τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.
2. Να υπάρξει δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι μετά τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., θα καταργήσει το άρθρο 2Α του νόμου 4339, (με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, απλώς ανεστάλη η ισχύς του).
3. Το Ε.Σ.Ρ. να στελεχωθεί καθ’ ολοκληρία από προσωπικότητες υψηλού κύρους, τεχνογνωσίας και ανεξαρτησίας.

Εφόσον όμως αποβεί άκαρπη και η σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης (απαιτείται και πάλι πλειοψηφία 4/5 για την εκλογή νέου ΕΣΡ) η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει αμέσως στην κατάθεση νέου νόμου στη Βουλή, με τον οποίο θα διορίζεται προσωρινή διοίκηση στο ΕΣΡ χωρίς τις απαιτούμενες συνταγματικές διαδικασίες και με την αιτιολογία οτι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής που οδηγεί στην παράταση ενός καθεστώτος ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο.

Βάσει του ίδιου νόμου, θα εντέλλεται το νέο ΕΣΡ να προχωρήσει στην προσωρινή αδειοδότηση απεριορίστου αριθμού τηλεοπτικών σταθμών, με δικαίωμα διεκδίκησης από οποιονδήποτε μπορεί να εγγυηθεί την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, 400 θέσεις εργασίας και ετήσιο ενοίκιο περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης