Φάρμακα: Μην πιστεύετε όσα διαβάζετε στις ειδήσεις

farmaka_news

Θα σταματούσατε να παίρνετε το φάρμακό σας αν είχατε ακούσει ή διαβάσει μια αρνητική είδηση σχετικά με αυτό;

Η συμμόρφωση του ασθενούς με την αγωγή που του έχει χορηγήσει ο γιατρός είναι ήδη μια μεγάλη πρόκληση για πολλούς ασθενείς, καθώς η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι δεν παίρνουν τα φάρμακα όπως τους ζητείται. Μάλιστα αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που είναι δύσκολο να τεθούν υπό έλεγχο οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο σύμφωνα με μια μελέτη Δανών επιστημόνων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης που δημοσιεύθηκε στην European Hearht Journal, εξαιτίας των αρνητικών αναφορών στα μέσα ενημέρωσης που μπορούν να διαλύσουν και τα τελευταία ψήγματα πειθαρχίας των ασθενών και συμμόρφωσής τους με την χορηγούμενη αγωγή.

Η μελέτη εξέτασε ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα, τις στατίνες, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση της χοληστερόλης και την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη για κάθε αρνητικό δημοσίευμα χετικά με τις στατίνες, υπήρχε αυξημένη πιθανότητα ασθενείς, κυρίως όσοι είχαν μόλις ξεκινήσει να λαμβάνουν την αγωγή αυτή, να την σταματήσουν.

Αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη πρακτική, επειδή οι άνθρωποι που σταματούν να παίρνουν τις στατίνες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων συγκριτικά με εκείνους που που παραμένουν πιστοί στην αγωγή τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δημοσιεύματα που αφορούν φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση στους ασθενείς που τα λαμβάνουν.

Κατά την διάρκεια των δεκαπέντε ετών της μελέτης μετρήθηκαν περισσότερα από 1.900 δημοσιεύματα σχετικά με τις στατίνες, τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Έκτοτε έχουν υπάρξει ακόμα περισσότερες ειδήσεις για τις στατίνες που αφορούν και την αξία της λήψης τους για να μειωθεί η LDL («κακή») χοληστερόλη κάτω από το όριο των 70 mg/dL. Αυτό δείχνει ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι υπερβολικές αντιδράσεις στα δημοσιεύματα.

Εάν ανησυχείτε για οποιοδήποτε φάρμακο που παίρνετε, μιλήστε στο γιατρό σας προτού σταματήσετε να το παίρνετε μόνος σας. Με τη βοήθεια του ειδικού μπορείτε να αξιολογήσετε τόσο τα υπέρ όσο και τα κατά της αγωγής που λαμβάνετε και να βρείτε πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

antigir

Μπορεί ο έρωτας να μην «κοιτά χρόνια» αλλά σίγουρα κρύβει αρκετά, μια και όπως φαίνεται το συχνό σεξ έχει αντιγηραντική δράση και λειτουργεί σαν φυσικό lifting

gkymosini

Οι ημερομηνίες που ορίζουν τα τρέχοντα προγράμματα εξετάσεων για τη διάγνωση του διαβήτη κύησης ίσως τελικά να είναι καθυστερημένες για την πρόληψη των προβλημάτων υγείας σε μητέρα και παιδί, υποστηρίζει νέα μελέτη