Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς επιβαρύνουν την ψυχική υγεία τα βίαια γεγονότα – Ο ειδικός απαντά

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς επιβαρύνουν την ψυχική υγεία τα βίαια γεγονότα – Ο ειδικός απαντά

Η έκθεση σε βίαια ειδησεογραφικά γεγονότα μπορεί να εγκαθιστά συμπτώματα παρόμοια με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες - Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ενημέρωσης του κοινού

Israel_1977677069
*Γράφει ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, Δημήρης Παπαδημητριάδης

Οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας ενσυναισθητικοί. Νιώθουμε αυθόρμητα πώς είναι να βρισκόμαστε στη θέση κάποιου άλλου, ακόμη κι αν βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου. Με αυτό τον τρόπο, συναισθήματα όπως το άγχος, ο φόβος και η αβοηθητότητα είναι πραγματικά μεταδοτικά. Αυτή η ενσυναίσθηση, ενώ αποτελεί μία υγιή ψυχική δεξιότητα (η απουσία της είναι σύμπτωμα σοβαρών ψυχικών διαταραχών) μας καθιστά ευάλωτους στο επακόλουθο τραύμα.

Έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση σε βίαια ειδησεογραφικά γεγονότα μπορεί να εγκαθιστά συμπτώματα παρόμοια με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες. Μια μελέτη των Holman και Garfin (2014) διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν έξι ή περισσότερες ώρες ενημέρωσης την ημέρα, αναφέρουν μεγαλύτερο στρες ακόμα και από εκείνους που βρίσκονται μέσα στα γεγονότα. Φαίνεται ότι ο εγκέφαλός μας δεν κάνει πάντα διάκριση μεταξύ της εμπειρίας από πρώτο χέρι και των ζωντανών απεικονίσεων στα μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης