Φωτογήρανση και Καρκινογένεση: Έτσι θα αποφύγετε τον κίνδυνο για το δέρμα

Φωτογήρανση και Καρκινογένεση: Έτσι θα αποφύγετε τον κίνδυνο για το δέρμα

Η καθημερινή επαφή με τον ήλιο καθιστά τα κύτταρα της επιδερμίδας μας ευάλωτα σε ανεπιθύμητες δράσεις του, όπως βλάβες που προκαλούνται στο DNA των κυττάρων της επιδερμίδας και από ένα χρονικό σημείο και μετά είναι μη επανορθώσιμες από τους αμυντικούς μηχανισμούς που διαθέτουν τα κύτταρα - Η παιδεία ηλιοπροστασίας που μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο

200629135111_sun
Η ηλιακή ακτινοβολία έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις. Ωστόσο, η καθημερινή επαφή με τον ήλιο καθιστά τα κύτταρα της επιδερμίδας μας ευάλωτα σε ανεπιθύμητες δράσεις του. Ο ήλιος προκαλεί σταδιακά βλάβες στα κύτταρα της επιδερμίδας μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας (ultraviolet, UV) την οποία περιέχει στο φάσμα του.

Οι βλάβες αυτές προκαλούνται στο DNA των κυττάρων της επιδερμίδας και από ένα χρονικό σημείο και μετά είναι μη επανορθώσιμες από τους αμυντικούς μηχανισμούς που διαθέτουν τα κύτταρα. Επίσης, η UV ακτινοβολία είναι ένας από τους παράγοντες του περιβάλλοντος που προκαλούν «οξειδωτικό stress» και παραγωγή ριζών οξυγόνου, δηλαδή μορίων που μπορούν να γίνουν τοξικά για τα κύτταρα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης