Οστεογονική Φόρτιση: Ένα δυνατό «όπλο» για υγιή οστά - Βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε

Οστεογονική Φόρτιση: Ένα δυνατό «όπλο» για υγιή οστά - Βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε

Οστά και σωστή άσκηση: Βελτιώστε την υγεία των οστών σας και προστατεύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

osteogoniki-fortisi
Η σκελετική υγεία και το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Στην πραγματικότητα, τα οστά μας δεν θα μεγάλωναν σωστά χωρίς την υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Άλλωστε, η οστεοανοσολογία είναι ένα ενεργό πεδίο έρευνας που μελετά τις αλληλεπιδράσεις τους. Η μικροαρχιτεκτονική των οστών μας αλλάζει συνεχώς και αυτό επηρεάζεται όχι μόνο από το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και από τη διατροφή, το ενδοκρινικό σύστημα, τη σωματική δραστηριότητα, ακόμη και τα συναισθήματά μας.

Στο παρελθόν πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι τα οστά είναι άκαμπτα, αλλά τα οστά μας στην πραγματικότητα είναι ζωντανοί ιστοί με δικά τους αιμοφόρα αγγεία και κύτταρα που αλλάζουν και αναδιαμορφώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Κλείσιμο
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος σχηματίζονται στο μυελό των οστών. Η σύνδεση μεταξύ τους, επομένως, είναι μεγάλη - τα κύτταρα του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των λευκών αιμοσφαιρίων του ανοσοποιητικού συστήματος, γεννιούνται στο μυελό των οστών μας. Τα ισχυρά υγιή οστά  προσφέρουν την καλύτερη προστασία και το ιδανικότερο περιβάλλον για την ανάπτυξη αυτών των νέων κυττάρων. Οι οστεοβλάστες, που ευθύνονται για τον σχηματισμό των οστών, είναι κρίσιμοι ρυθμιστές των βλαστικών κυττάρων από τα οποία προέρχονται το αίμα και τα ανοσοκύτταρα. Τα οστά και τα ανοσοκύτταρα συνυπάρχουν σε αυτό το μικροπεριβάλλον και συνεργάζονται.

Τα ανοσοκύτταρα και τα οστά μας βοηθούν το ένα στη ρύθμιση της λειτουργίας του άλλου.

Οι ερευνητές της οστεοανοσολογίας συνιστούν τη θεώρηση οστών και κυττάρων και της άρρηκτης σύνδεσής τους ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα. Εκτός από τις συστηματικές επιπτώσεις της φλεγμονής στην απορρόφηση των οστών, η οποία αποτελεί έμμεση επίδραση μιας φλεγμονώδους απόκρισης από το ανοσοποιητικό σύστημα, υπάρχουν και άμεσες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των κυττάρων.

Συγκεκριμένα, οι οστεοκλάστες προέρχονται από τους ίδιους προγόνους που χτίζουν ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (μακροφάγοι και δενδριτικά κύτταρα). Οι κυτοκίνες του ανοσοποιητικού συστήματος απαιτούνται για την ενεργοποίηση της διαδικασίας που αντλεί και συνδέει αυτά τα κύτταρα διάσπασης στην επιφάνεια των οστών.

Η ισορροπία πρέπει να διατηρείται μεταξύ των οστεοβλαστών που βοηθούν στην κατασκευή οστών και των οστεοκλαστών που παίζουν ρόλο στην επαναπορρόφηση των οστών. Όταν ο ρυθμός επαναπορρόφησης είναι πολύ υψηλός, οδηγεί σε απώλεια οστικής μάζας, όπως προκύπτει στην οστεοπόρωση και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.


ΔΕΝ ωφελεί εξίσου κάθε σωματική δραστηριότητα τα οστά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ενώ οι ερευνητές έχουν δείξει ότι η άσκηση έχει θετική συσχέτιση με την καλή υγεία και την ανοσία, δεν είναι το ίδιο ωφέλιμη κάθε σωματική δραστηριότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασκήσεις χαμηλού βιομηχανικού φορτίου, όπως η κολύμβηση και η ποδηλασία, έχουν μικρή ή καθόλου επίδραση στην αύξηση της οστικής μάζας, ενώ, παράλληλα, η παρατεταμένη και έντονη προπόνηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόσληψης κάποιου ιού λόγω της εξασθένισης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αντί για τα παραπάνω, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του μυοσκελετικού συστήματος, συνιστάται η οστεογονική φόρτιση. Κι αυτό γιατί το φορτίο ή η πίεση στο οστό «πυροδοτεί» στον εγκέφαλο την διαδικασία ενδυνάμωσής του.


Βελτιώστε την υγεία των οστών σας και προστατεύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τη μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία των οστών έχει η δραστηριότητα με έντονη κρούση. Το τρέξιμο, το περπάτημα και μερικές άλλες ασκήσεις μπορεί να φαίνονται σαν να έχουν «υψηλό αντίκτυπο», αλλά δεν αρκούν για να κάνουν τη διαφορά. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η ποσότητα του φορτίου που φέρει το βάρος που απαιτείται για την τόνωση της ανάπτυξης των οστών είναι 4,2 φορές το σωματικό μας βάρος. Ενδεχομένως οι αθλητές της ενόργανης να μπορούν να το επιτύχουν αυτό με τις έντονες κρούσεις που αναπτύσσουν στο αγώνισμά τους, αλλά αυτό δεν είναι γενικά εφικτό για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Οι μέθοδοι οστεογονικής φόρτισης, όπως το Spectrum της OsteoStrong, χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής για να επιτρέπουν στους χρήστες να βιώσουν την προσομοίωση ισχυρής και δυναμικής κρούσης με απόλυτη ασφάλεια και αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα. www.osteostrong.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Γράφουν για την Osteostrong: «Αυτή η τεχνολογία είναι μεγαλοφυής» - Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Οστεοπόρωση: Γερά οστά σε κάθε ηλικία

12 Mύθοι για την οστεοαρθρίτιδα, που δεν πρέπει να πιστεύουμε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης