valkania

H EΕ βιώνει «κόπωση» σε ό,τι αφορά τα θέματα διεύρυνσης - Το βέτο Μακρόν στην ένταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία δίνει νέα ώθηση στο ενδιαφέρον Κίνας, Ρωσίας και Τουρκίας για την ευρύτερη περιοχή

Για τους πολίτες των Βαλκανίων, στην περιφέρεια της ΕΕ, το 2019 δεν ήταν μια καλή χρονιά. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία μετά το γαλλικό βέτο. Την ίδια ώρα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, δύο χώρες οι οποίες έχουν ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενισχύθηκαν οι αυταρχικές τάσεις. Η πίεση προς την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ που ασκούν κριτική επίσης αυξήθηκε. Την ίδια στιγμή η Αλβανία δεν αποτελεί πρότυπο εμπέδωσης των δημοκρατικών θεσμών.

Το «όχι» της ΕΕ επηρέασε όμως περισσότερο τη Βόρεια Μακεδονία. Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ βυθίστηκε σε βαθιά κρίση. Ο Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, όπως αναμενόταν, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου. Μετά το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στις οποίες ήλπιζε η Βόρεια Μακεδονία μετά την επίλυση του ονοματολογικού, ο Ζάεφ είναι πιθανό να χάσει τις εκλογές και τα ηνία της χώρας να αναλάβει η δεξιά αντιπολίτευση.

Η ρωσική διείσδυση στα Δυτικά Βαλκάνια

«Είμαστε απογοητευμένοι» δήλωσε το Νοέμβριο ο Ζόραν Ζάεφ στην ιστοσελίδα politico.eu. Κι αυτό διότι η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις έναντι της χώρας του, μολονότι η Βόρεια Μακεδονία έπραξε αυτά για τα οποία είχε δεσμευθεί, κατά τον Ζάεφ. Ήδη από το 2003 η ΕΕ με τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης είχε ταχθεί επίσημα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια. Έκτοτε μόνο η Κροατία κατάφερε να ενταχθεί στην ΕΕ το 2013. Πλέον η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων φαντάζει θολή. Τα Βαλκάνια κινδυνεύουν να χάσουν την ΕΕ αλλά και η ΕΕ τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία προσπαθούν να εμφανιστούν ως εναλλακτικές δυνάμεις.

«Η ΕΕ έχει αφήσει πίσω της ένα κενό, το οποίο η Ρωσία εμφανίζεται πρόθυμη να καλύψει» αναφέρει η Σόνια Μπίσερκο από το παράρτημα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελσίνκι στο Βελιγράδι. «Η Κίνα έρχεται στην περιοχή με πάρα πολλά χρήματα με τη μορφή δανείων, χωρίς προδιαγραφές και κριτήρια» σημειώνει, προσθέτοντας και τη Ρωσία, η οποία ήδη έχει αυξημένη επιρροή στη Σερβία και την υποστηρίζει στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 και η Μόσχα άσκησε βέτο στην είσοδο της νεαρής χώρας στον ΟΗΕ. Επίσης η Μόσχα υποστηρίζει στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη τον ισχυρό άνδρα της χώρας, Μίλοραντ Ντόντικ. Στρατηγικός στόχος της Ρωσίας στα Βαλκάνια είναι η δημιουργία μιας «ζώνης στρατιωτικά ουδέτερων χωρών». Εντούτοις η Ρωσία δεν μπόρεσε να αποτρέψει την είσοδο του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Από την άλλη η Σερβία μετά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς του 1999 απέκλεισε την είσοδό της στο ΝΑΤΟ, ενώ στη Βοσνία ο Μίλοραντ Ντόντικ, προσπαθεί επίσης με κάθε τρόπο να την εμποδίσει.

Τον δικό τους χώρο διεκδικούν Κίνα και Τουρκία

Όσο για την Κίνα αυτή έχει επίσης εδώ και καιρό εντάξει τα Δυτικά Βαλκάνια στο φιλόδοξο «Νέο Δρόμο του Μεταξιού». Εκτός από την τεράστια επένδυση στο Λιμάνι του Πειραιά, η Κίνα έχει επενδύσει και στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου Βελιγραδίου –Βουδαπέστης. Το έργο υποστηρίζεται από κινεζικές τράπεζες. Από την πλευρά της και η Τουρκία, υπό τον Ερντογάν, προσπαθεί να προσεταιριστεί τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς των Δυτικών Βαλκανίων. Τα τουρκικά συμφέρονται στην περιοχή είναι πρωτίστως οικονονομικής φύσης αλλά και γεωπολιτικής, με αυξημένη επιρροή ήδη στο βοσνιακό-μουσουλμανικό κόμμα SDA. Επίσης είναι γνωστή η συμπάθεια του Σέρβου προέδρου Βούτσιτς για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Φλόριαν Μπίμπερ, διευθυντή του Ινστιτούτου Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς, σαφώς έχει υποχωρήσει ο ενθουσιασμός για την Ευρώπη στα Δυτικά Βαλκάνια, όμως παράλληλα εξωτερικοί παράγοντες, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία δεν έχουν πολλά να προσφέρουν στην ουσία. Με μια πιο ψύχραιμη ματιά τα Δυτικά Βαλκάνια κερδίζουν ήδη και έχουν να κερδίσουν και στο μέλλον περισσότερα από την Ευρώπη. Κι όπως λέει ο Φλόριαν Μπίμπερ, «αν ρωτήσει κανείς τη νεολαία σε αυτές τις χώρες πού θα ήθελαν να μείνουν, δεν θα πουν στο Πεκίνο, την Κωνσταντινούπολη ή την Αγία Πετρούπολη αλλά στο Βερολίνο ή τη Βιέννη».

Πηγή: dw.com

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Αλβανός ευρωπαίος

Εγώ έκανα το τεστ του dna και μου έβγαλε τα εξής αποτελέσματα 32% δυτικός βαλκάνιος (Αλβανός δηλαδή) 18% Έλληνας (αρχαίος όχι σημερινός ) 25% Εβραίος ασκεναζι 20% σκανδιναβος 5 % λοιποί (βόρεια Ευρώπη ) Αδέρφια Έλληνες στα χαρτιά είμαι Αλβανός αλλά έχω και εγώ κομμάτι αυτής της χώρας

Π.Θ ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΘΟΛΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Μη δίνετε δικαίωμα στα αλβανικά κτήνη να βρίζουν τους Έλληνες ή την Ελλάδα. Ουδεμία Αλβανική εφημερίδα δεν επέτρεψε ποτέ σε Έλληνες να σχολιάζουν υβριστικά εναντίον των Αλβανών ή της Αλβανίας. Κοίταξε Ελλάδα και λίγο τα παιδιά σου, Αλβανέ τράβα στο διάολο εκεί είναι η μεριά σου

Zagklos

Have you done this test mr. albabian? I warn you not to do this, risk that you finding your mongolian roots!

Γιώργος

Μόνο τα Βαλκάνια; Έχασε τα αυγά και τα πασχάλια. Με του ηγέτες που ψώνισε.... Γειά σου Μέρκελ, μεγάλη ηγέτης είσαι τελικά, τρομάρα σου. Γειά σου Σόιμπλε, που βλέπεις μπροστά, τρομάρα σου.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Η Αλβανία και τα Σκόπια δεν ανήκουν στην Ευρώπη. Η ράτσα τους δεν είναι Ευρωπαϊκή, ούτε η γλώσσα τους. Μετανάστευσαν με τους Τούρκους από την Αλβανία του Καυκάσου, που μετονομάσθηκε από τους ΑΖΕΡους Τούρκους ΑΖΕΡμπαϊτζάν

Alban

Make a DNA test to find out where you belong, will be very surprised.

As ugly as greek

Greek writing is not European,not their orthodox religion or their culture,there are more non European faces in Greece that anywhere in the region.but you managed to get in eu in 1979 for political purposes.to be honest the face of your President looks more of non europian.europe needs greeks of today the so called as such to falsely get in eurozone & to bail them out.dont think your prosperity will last that long ,you are build in lands that belong to someone else.have you asked yourself what happened to Greeks ???? You must up your game today as you are as much Greek as the Ethiopian.

@As ugly as greek

Zezaku shqiptar Caucasian Bedouin sand nigger go home to Caucasus

@As ugly as greek

Zezaku shqiptar Caucasian Bedouin, sand nigger, go home to Caucasus

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης