ΗΠΑ - Τουρκία: Τα 13 βασικά σημεία της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός στη βόρεια Συρία

erdogan_pence

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν τις ανησυχίες της Τουρκίας, ενώ και οι δυο χώρες δεσμεύονται για τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής - Δείτε αναλυτικά τα 13 σημεία της συμφωνίας των δυο χωρών

Την κατάπαυση πυρός στη βόρεια Συρία για διάστημα πέντε ημερών αποφάσισαν Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη χθεσινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των ΗΠΑ Μάικ Πένς.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, η Τουρκία περιμένει από τις κουρδικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από τη «ζώνη ασφαλείας», που θέλει να δημιουργήσει για τους πρόσφυγες, ενώ την ερχόμενη Τρίτη ο Ερντογάν αναμένεται να ταξιδέψει στη Ρωσία, προκειμένου να συζητήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στο μεταξύ, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα δημοσίευσε τα 13 σημεία της συμφωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες, περιγράφοντας παράλληλα τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

«1. Τουρκία και ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν τις σχέσεις τους ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στα νότια σύνορά της.

2. Τουρκία και ΗΠΑ συμφωνούν πως οι ιδιαίτερες συνθήκες, ιδιαίτερα στη βορειοανατολική Συρία, απαιτούν στενότερη συνεργασία στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων.

3. Τουρκία και ΗΠΑ εμμένουν στις δεσμεύσεις τους για την προστασία των εδαφών και των πληθυσμών του ΝΑΤΟ ενάντια σε κάθε απειλή, με κοινό αίσθημα "Ένας για όλους και όλοι για έναν".

4. Οι δύο χώρες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία των θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων.

5. Τουρκία και ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην μάχη εναντίον των δραστηριοτήτων του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία. Αυτή περιλαμβάνει τη συνεργασία αναφορικά με τις εγκαταστάσεις κράτησης των τζιχαντιστών αλλά και των προσφύγων από τις περιοχές που τελούσαν υπό τον έλεγχο του ISIS.

6. Τουρκία και ΗΠΑ συμφωνούν πως οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις πρέπει να στοχεύουν αποκλειστικά τρομοκράτες και τα κρησφύγετά τους, αλλά και καταφύγια, οχήματα, όπλα και εξοπλισμό που οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν.

7. Η τουρκική πλευρά εξέφρασε τη δέσμευσή της να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία των κατοίκων όλων των πόλεων και οικισμών που βρίσκονται στην Ασφαλή Ζώνη, η οποία ελέγχεται από τις τουρκικές δυνάμεις. Η Τουρκία επανέλαβε τη δέσμευσή της να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να μην υποστούν πλήγματα πολίτες και οι εγκαταστάσεις τους.

8. Και οι δύο χώρες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για πολιτική ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και (τη δέσμευσή τους) στην πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, η οποία αποσκοπεί στον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

9. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη σημασία και τη λειτουργικότητα της δημιουργίας Ασφαλούς Ζώνης με στόχο την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας για την εθνική της ασφάλεια, τη συλλογή των βαρέων όπλων των YPG και τη διάλυση των οχυρωματικών έργων και των πολεμικών θέσεών τους.

10. Η Ασφαλής Ζώνη αρχικά θα φρουρείται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν σε όλες τις πτυχές της εφαρμογής της.

11. Η Τουρκία θα παύσει την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης με στόχο να επιτραπεί η απόσυρση των YPG από την Ασφαλή Ζώνη μέσα σε 120 ώρες. Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης θα σταματήσει μέχρι την ολοκλήρωση της υποχώρησης.

12. Μόλις η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης σταματήσει, οι ΗΠΑ συμφωνούν να μην προχωρήσουν στην περαιτέρω επιβολή κυρώσεων με βάση το Εκτελεστικό Διάταγμα της 14ης Οκτωβρίου 2019 και θα εργαστούν μαζί με το Κογκρέσο ώστε να υπογραμμιστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις ειρηνευτικές διαδικασίας στη Συρία, σε συνέχεια της Απόφασης 2254 του ΟΗΕ. Όταν σταματήσει η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 11, οι κυρώσεις που είναι σε ισχύ, σύμφωνα το προαναφερθέν Εκτελεστικό Διάταγμα, θα αρθούν.

13. Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συνεργαστούν για την επίτευξη όλων των στόχων που περιλαμβάνονται στην παρούσα δήλωση».

ΣΧΟΛΙΑ (4)

μμ

Ειναι φοβερό το ότι οι Τούρκοι κατάφεραν για μία ακόμα φορά με τις προκλητικές μακακίες τους αυτά που θέλανε. Μπήκε η Τουρκία εγγυήτρια δύναμη σε γεωγραφική ζώνη εντός ξένου κράτους! Και επίσης συμφωνήθηκε παρουσία του Τουρκικού στρατού σε αυτή΄τη ζώνη! (Το είχε πει κάποτε κάποιος στην τηλεόραση ότι οι βλέψεις του Ερντογαν ειναι έλεγχος εκείνης της ζω΄νης και σταδιακή προσάρτηση) Πάντως αποδεικνύεται και πάλι ότι δεν παίρνει αυτά που θέλει κάποιος έπειδη έχει δίκιο, αλλά επειδή σπρώχνει πατάει, βρωμίζει, και μετά παζαρεύει. Να το έχουν στο νου τους αυτοί εντός Ελλάδας που πιστεύουν στο διεθνές δίκαιο. Δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο. Μόνο διεθνές θέατρο.

θεσπρωτος

Με ποιο απο τα 13 σημεια , συμφωνουν οι κουρδοι ?

ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ

Γελοιότητες ! Συμφώνησαν, δηλαδή, να δώσουν στον Δικτάτορα Ερντογάν ό,τι αυτός δεν μπορούσε να αποκτήσει πολεμώντας, και αναμένουν οι Κούρδοι να παραχωρήσουν "πρόθυμα" τα εδάφη τους στους Τούρκους, ώστε να τους εξαφανίσουν και να εγκαταστήσουν εκεί Τουρκόφιλους "πρόσφυγες" και να έχουν οι Τούρκοι και την εποπτεία αυτών εδαφών στην Συρία αορίστως ; Είναι Τρελοί ; Σμπαράλιασαν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου για την εδαφική ακεραιότητα των κρατών. Οι Έλληνες πρέπει τελικά να Φοβούνται τους Αμερικανούς, που πραγματικά στην πρώτη ευκαιρία και σε σχέση με την Τουρκία, θα τους Προδώσουν !

mm

Η Τουρκία επιβάλλει τη θέση σαν η δυνατη της περιοχής. Η Ελλάδα ειναι μόνη της γιατί δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο αλλά διεθνές θέατρο. Η Ελλάδα χρειάζεται να χτίσει δυνατή οικονομία και να ειναι προχωρημένη σε τεχνολογίες. Να αρχίσουν οι Ελληνες να σκέφτονται την τεχνολογία και όχι κάθε μέρα το να ανοίγουν καφέ και σουβλάκια. Δεν έχουν τελειώσει οι εποχές της ανασφάλειας των συνόρων και δε θα περάσουν ποτέ. παιζονται στρατηγικά παιχνίδια και οι πόλεμοι ειναι εργαλεία σε αυτά τα παιχνίδια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης