Brexit: Οι «αντάρτες» των Τόρις ετοιμάζονται να στριμώξουν τον Τζόνσον για να ζητήσει παράταση

Brexit: Οι «αντάρτες» των Τόρις ετοιμάζονται να στριμώξουν τον Τζόνσον για να ζητήσει παράταση

Ξεκινάει η «Εβδομάδα των Παθών» για τον Βρετανό πρωθυπουργό - Αύριο ανοίγει εκ νέου η Βουλή με την ομιλία της Βασίλισσας Ελισάβετ - Την Πέμπτη ο Τζόνσον πάει Βρυξέλλες 

borisj
Δεκαοκτώ ημέρες μόλις απομένουν για την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να πατάει γκάζι για να προλάβει τις ημερομηνίες.
Σε μία ύστατη προσπάθεια να παρουσιάσει μία συμφωνία για το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 17 Οκτωβρίου και εν συνεχεία να την καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός καλείται αυτή την εβδομάδα να πείσει τους συμπολίτες του και τους Ευρωπαίους ότι η χώρα του θα καταφέρει να αποχωρήσει από την Ε.Ε έως την 31η Οκτωβρίου.
Αύριο ανοίγει η Βουλή των Κοινοτήτων με την Βασίλισσα Ελισάβετ να εκφωνεί την προγραμματισμένη της ομιλία. Στις 17 Οκτωβρίου «πετάει» για Bρυξέλλες και δύο ημέρες αργότερα, σύμφωνα με πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον θα ζητήσει έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση το Σάββατο 19 Οκτωβρίου.
Την ίδια ώρα, οι αντάρτες του κόμματός του, των Συντηρητικών, επιδιώκουν να σαμποτάρουν τη συμφωνία του για το Βrexit ωθώντας τον να καθυστερήσει την αποχώρηση της χώρας από την ευρωπαική οικογένεια πέραν της 31ης Οκτωβρίου
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο πρώην υπουργός Φίλιπ Χάμοντ είναι ένας από τους ενορχηστρωτές του σαμποτάζ που επιδιώκουν να τον αναγκάσουν να στείλει επιστολή στις Βρυξέλλες ζητώντας του Brexit.
Tα σχέδια των ανταρτών των Συντηρητικών απειλούν να εκτροχιάσουν τα σχέδια του πρωθυπουργού για μια εκ των υστέρων εκλογική αναμέτρηση, όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές.

Στο μεταξύ όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», επικαλούμενοι πρωτοκλασάτα στελέχη του βορειοϊρλανδικού «Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος» (DUP), θεωρούν ότι η λύση της τελευταίας στιγμής για την άρση του αδιεξόδου του Brexit δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει πλήρως σε μία τελωνειακή ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η δήλωση του Νάιτζελ Ντοντς, αντιπροέδρου του μικρού συμμάχου-κλειδί του Βρετανού πρωθυπουργού αντανακλά το κλίμα στους κόλπους του κόμματος.

Οι ένθερμοι υποστηρικτές της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε πιστεύουν ότι έχουν συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να οδηγήσουν τη χώρα σ' ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, όπως γράφει η εφημερίδα «Guardian».
Το «Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα» θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στις συζητήσεις που θα κρίνουν εάν το Λονδίνο θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει μία νέα συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από την προγραμματισμένη έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.
Κλείσιμο
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ο Μπόρις Τζόνσον πρότεινε την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα συνοδεύεται από κάποια μορφή τελωνειακής σύμπραξης με την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι το σύνορο για τους τελωνειακούς και ρυθμιστικούς ελέγχους επί των αγαθών θα τοποθετηθεί ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Βρετανία, ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά των συνόρων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία. Διαπραγματευτές από την Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση διεξάγουν εντατικές συνομιλίες για να διαπιστώσουν εάν η πρόταση είναι λειτουργική.

Αν και η πρόεδρος του «DUP», Αρλίν Φόστερ τήρησε μία επιφυλακτική, αλλά θετική στάση απέναντι στο σχέδιο, ο αντιπρόεδρος Νάιτζελ Ντοντς εμφανίσθηκε αρνητικός.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, που δημοσίευσε τις δηλώσεις του, ο Μπόρις Τζόνσον γνωρίζει την θέση του. «Οχι, δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει πλήρως στην τελωνειακή ένωση», τόνισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης