ΗΠΑ: 3,6 δισ. δολάρια από το Πεντάγωνο για το τείχος του Τραμπ στο Μεξικό

ΗΠΑ: 3,6 δισ. δολάρια από το Πεντάγωνο για το τείχος του Τραμπ στο Μεξικό

Για να αποδεσμευθούν τα κεφάλαια, το υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να «αναβληθούν» 127 έργα κατασκευής ή εκσυγχρονισμού στρατιωτικών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό

trump_wall
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι εκταμιεύει 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχυθούν προϋπάρχοντα και να ανεγερθούν νέα τμήματα του τείχους κατά μήκος 280 χιλιομέτρων των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, κατ’ εντολή του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Για να αποδεσμευθούν τα κεφάλαια, το υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να «αναβληθούν» 127 έργα κατασκευής ή εκσυγχρονισμού στρατιωτικών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του για το 2019, διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ο Τζόναθαν Χόφμαν, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ «αποφάσισε ότι αυτά τα κατασκευαστικά έργα είναι απαραίτητα (...) θα γίνουν 11 έργα κατασκευής του συνοριακού φράκτη», πρόσθεσε ο Χόφμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Το συνολικό μήκος (...) είναι 175 μίλια», ανέφερε από τη δική του πλευρά ο Κένεθ Ραπουάνο, αξιωματούχος αρμόδιος για ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας στο Πεντάγωνο. Ανέφερε ότι θα ενισχυθούν τμήματα του τείχους που υπήρχαν ήδη αλλά κρίνονταν ανεπαρκή, ενώ θα ανεγερθούν επίσης νέα.

Τα τμήματα των συνόρων όπου θα γίνουν τα έργα βρίσκονται κοντά στη Γιούμα (Αριζόνα), το Ελ Σέντρο και το Σαν Ντιέγκο (Καλιφόρνια), το Λαρέντο και το Ελ Πάσο (Τέξας).

Ο στρατηγός Άντριου Πόουπας διαβεβαίωσε ότι η ανέγερση των τμημάτων αυτών του τείχους θα επιτρέψει να μειωθεί ο αριθμός των περίπου 5.000 αμερικανών στρατιωτικών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή των συνόρων κατά διαταγή του προέδρου Τραμπ, ο οποίος επαναλαμβάνει πως θεωρεί προτεραιότητα να ανακοπεί το κύμα των μεταναστών από την κεντρική Αμερική.

Κλείσιμο
Τα 127 έργα η εκτέλεση των οποίων θα αναβληθεί δεν αποκαλύφθηκαν στους δημοσιογράφους, με το Πεντάγωνο να λέει πως θέλει πρώτα να ενημερώσει τους αιρετούς στις Πολιτείες όπου έχει προγραμματιστεί να γίνουν. Πάντως κορυφαία στελέχη του ομοσπονδιακού Κογκρέσου αντέδρασαν αμέσως, δίνοντας κάποιες λεπτομέρειες.

Ανάμεσα στα έργα που αναβάλλονται είναι μια ανακαίνιση στη στρατιωτική ακαδημία Γουέστ Πόιντ, αποκάλυψε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, κάνοντας λόγο για «χαστούκι στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας» και καταγγέλλοντας το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι «έτοιμος να κανιβαλίσει κεφάλαια από τον προϋπολογισμό του στρατού που είχαν κατανεμηθεί ήδη, για να ικανοποιηθεί το εγώ του», και για να ανεγερθεί «ένα τείχος που υποσχόταν πως θα πλήρωνε το Μεξικό». Το Κογκρέσο θα «εναντιωθεί» στη χρήση κεφαλαίων για την ανέγερση νέων τμημάτων του τείχους, διεμήνυσε μέσω Twitter.

Σε επιστολή του προς την επιτροπή της Γερουσίας που είναι αρμόδια για τις ένοπλες δυνάμεις, που περιήλθε στην κατοχή του τηλεοπτικού δικτύου CNN, ο Έσπερ αναφέρει πως θεωρεί την οικοδόμηση νέων τμημάτων του τείχους «απαραίτητη για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη των ένοπλων δυνάμεών μας» και να αντιμετωπιστεί η «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» που κήρυξε η κυβέρνηση Τραμπ στις αρχές της χρονιάς ως προς τη μετανάστευση.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι έκρινε πως η «κλοπή», κατά τον όρο που χρησιμοποίησε, κεφαλαίων «που προορίζονταν για άλλα στρατιωτικά έργα, εντός της χώρας και στο εξωτερικό, θα υπονομεύσει την εθνική μας ασφάλεια, την ποιότητα ζωής και το ηθικό των στρατευμάτων μας, και στην πραγματικότητα θα κάνει την Αμερική λιγότερο ασφαλή», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο συνεργάτη της, ενώ τόνισε ακόμη στον Έσπερ πως με αυτή την κίνηση, ο Τραμπ παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης