Βρετανία: Με πρόωρες εκλογές στις 14 Οκτωβρίου «απειλεί» τους βουλευτές ο Τζόνσον

Βρετανία: Με πρόωρες εκλογές στις 14 Οκτωβρίου «απειλεί» τους βουλευτές ο Τζόνσον

«Δεν θα ανατρέψουμε το δημοψήφισμα, δεν θα γυρίσουμε πίσω» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ - Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ότι, αν η Βουλή εγκρίνει την Τρίτη το νομοσχέδιο για μπλοκάρισμα του Brexit χωρίς συμφωνία, τότε ο Τζόνσον θα καταθέσει πρόταση για εκλογές στις 14 Οκτωβρίου 

000_1JY8HO
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία, όπου τις τελευταίες ημέρες ορατό είναι το πολιτικό θρίλερ μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να βάλει «λουκέτο» στο Κοινοβούλιο, πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις και ογκώδεις διαδηλώσεις. Πολιτικοί αντίπαλοι του Συντηρητικού πρωθυπουργού και πολίτες κάνουν λόγο για πραξικοπηματικού τύπου πολιτική και δημοκρατικό ατόπημα, την ώρα που η λαϊκή αναταραχή είναι φανερή στη Βρετανία.

Έξω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, πάντως, o Bρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε, προχωρώντας σε διάγγελμα, τη θέση του για de facto Brexit, με ή χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.

Ύστερα από πολύωρη υπουργική σύσκεψη, εν μέσω σεναρίων για πρόωρες εκλογές, ο Τζόνσον διεμήνυσε ότι δεν θα ζητήσει από την ΕΕ παράταση για το Brexit. 

Την ώρα που παραχωρούσε διάγγελμα, κινητοποιήσεις διεξάγονταν έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ κατά της απόφασής του να κλείσει το Κοινοβούλιο.

Ο βρετανικός Guardian, επικαλούμενος αξιόπιστη πηγή τονίζει, πάντως, ότι ο Τζόνσον σχεδιάζει εκλογές στις 14 Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα, πάντως, και με ανώτερη κυβερνητική πηγή, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ζητήσει, αύριο Τρίτη, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που οι βουλευτές μπλοκάρουν την επιλογή ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι στο διάγγελμά του ο Μπόρις Τζόνσον, αν και τόνισε πως δεν επιθυμεί εκλογές, άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει άλλη οπτική πέραν του διαζυγίου. Εάν, δηλαδή, δεν επιτευχθεί ο στόχος του Βρετανού πρωθυπουργού, τότε θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε εκλογές. 




Κλείσιμο
Στο διάγγελμά του ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πριν από πέντε εβδομάδες σας μίλησα από αυτά ακριβώς τα σκαλιά και διεμήνυσα πως δεν θα χάσουμε χρόνο, ικανοποιώντας την επιθυμία των Βρετανών».

»Είμαι υπερήφανος που ο Καγκελάριος του Θησαυροφυλακίου, Σατζίντ Χαβίντ, θα καθορίσει τον πιο φιλόδοξο γύρο δαπανών της τελευταίας δεκαετίας. Υποσχέθηκα ότι η ασφάλεια στους δρόμους θα βελτιωθεί, γι'αυτό και θα προσλάβουμε 20.000 αστυνομικούς. Υποσχέθηκα, ακόμη, ότι επιθυμώ τη βελτίωση της ιατρικής περίθαλψης και κατ'επέκταση την βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία, μειώνοντας έτσι τον χρόνο αναμονής».

»Οι φίλοι μας στις Βρυξέλλες θέλω να γνωρίζουν ότι είμαστε ενωμένοι και προσηλωμένοι στον στόχο μας. Δεν υπάρχει πιθανότητα καθυστέρησης του Brexit. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε μέχρι τον Οκτώβριο. Και χωρίς εκλογές, τις οποίες δεν θέλω». 



Ενδέχεται να κατατεθεί πρόταση για εκλογές

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα κινηθεί για να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 14 Οκτωβρίου στην περίπτωση που οι βουλευτές μπλοκάρουν την επιλογή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, δήλωσε ανώτερη κυβερνητική πηγή.

Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν την Τρίτη επί ενός σχεδίου που θα δίνει στα μέλη του κοινοβουλίου, που είναι αντίθετα στη στρατηγική Brexit του Τζόνσον, τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας. Έπειτα θα επιδιώξουν να περάσουν ένα νομοσχέδιο που θα τον εξαναγκάζει να ζητήσει νέα αναβολή της αποχώρησης από την ΕΕ.

Εάν η ομάδα αυτή των βουλευτών πετύχει τον στόχο της, η πηγή τόνισε ότι ο Τζόνσον θα καταθέσει τότε πρόταση στη βουλή για τη διεξαγωγή εκλογών.

«Οι βουλευτές θα βρεθούν αύριο αντιμέτωποι με μια πολύ απλή επιλογή καθώς ψηφίζουν. Αν ψηφίσουν να δώσουν στον Μπόρις Τζόνσον την ευκαιρία να διαπραγματευτεί…αυτή θα είναι καλύτερη ευκαιρία για την Βρετανία να πετύχει μια συμφωνία. Αλλά, αν ψηφίσουν αύριο να οδηγήσουν σε ναυάγιο την διαπραγματευτική διαδικασία, να αντιταχθούν στο να δώσουν στην Βρετανία τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, τότε θα πρέπει επίσης να σκεφτούν τι επακολουθεί», ανέφερ η πηγή.

Η ψηφοφορία επί μιας πρότασης για διεξαγωγή εκλογών, αν αυτή κατατεθεί, αναμένεται να γίνει την Τετάρτη και θα απαιτεί πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής των Κοινοτήτων για να περάσει. Αν εγκριθεί, οι εκλογές πιθανώς να γίνουν στις 14 Οκτωβρίου, τόνισε η πηγή.


Η νομοθετική πρόταση του αντίπαλου στρατοπέδου


Τη νομοθετική πρόταση που αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τις επόμενες ώρες οι αντάρτες βουλευτές των Συντηρητικών με του βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να αποκλείσουν το Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Επιτροπής του κοινοβουλίου για το Brexit, βουλευτής του Εργατικού κόμματος, Χίλαρι Μπεν.

Το νομοσχέδιο θέτει δύο προθεσμίες, στις 19 Οκτωβρίου, οπότε μέχρι τότε ο πρωθυπουργός είτε θα πρέπει να καταφέρει να περάσει την Συμφωνία Αποχώρησης από το κοινοβούλιο ή μία πρόταση που θα προβλέπει το Brexit χωρίς συμφωνία ή να αιτηθεί από την ΕΕ μία παράταση του άρθρου 50, σε επιστολή που θα στείλει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο κείμενο της επιστολής αυτής περιλαμβάνεται η δεύτερη προθεσμία, που θα είναι η 31η Ιανουαρίου του 2020, ως η νέα ημερομηνία εξόδου της χώρας από την ΕΕ, σε περίπτωση που κερδηθεί μία ακόμη παράταση από την ΕΕ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι εάν και οι δύο πλευρές καταλήξουν σε μία συμφωνία μετά τις 19 Οκτωβρίου και πριν τις 31 Ιανουαρίου, το Brexit θα μπορεί να συμβεί συντομότερα, ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλεψη για την περίπτωση μη συμφωνίας ούτε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης