Ο πρόεδρος του Μεξικό βραβεύει τον γαμπρό του Τραμπ ενώ οι ΗΠΑ κλείνουν τα σύνορα

Ο πρόεδρος του Μεξικό βραβεύει τον γαμπρό του Τραμπ ενώ οι ΗΠΑ κλείνουν τα σύνορα

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Μεξικό Ενρίκε Πένα Νιέτο θα απονείμει στον Τζάρεντ Κούσνερ το ύψιστο βραβείο της χώρας για ξένους – Η απόφασή του έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση, μετά τους χαρακτηρισμούς του Τραμπ για τους Μεξικανούς

18277440
Έντονη αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στο Μεξικό η απόφαση του απερχόμενου προέδρου  Ενρίκε Πένια Νιέτο να απονείμει στον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, την ύψιστη τιμή της χώρας για τους ξένους.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Κούσνερ, που είναι σύμβουλος του Λευκού Οίκου θα ενταχθεί στο Τάγμα του Αετού των Αζτέκων για τη συνεισφορά του σε μία εμπορική συμφωνία ΗΠΑ- Μεξικό.

Η απονομή του βραβείου θα γίνει την Πέμπτη, κατά τη σύνοδο των ηγετών της G20 στην Αργεντινή, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές.

Η απόφαση, όπως είναι φυσικό, σχολιάστηκε έντονα στο Μεξικό, λόγω των εκφράσεων που έχει χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ιστορικός Ενρίκε Κράουζε υποστήριξε ότι η βράβευση του Κούσνερ «αντανακλά μια ύψιστη στάση ταπείνωσης και δειλίας», υπενθυμίζοντας ότι ο Τραμπ, κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016 είχε περιγράψει τους Μεξικανούς ως δολοφόνους και βιαστές.

Από την πλευρά του, ο ηθοποιός Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ υποστήριξε ότι η βράβευση είναι «μεγάλη ντροπή».

Στο παρελθόν, το βραβείο του Τάγματος του Αζτέκου Αετού έχει απονεμηθεί στο νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκέζ και τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.

Γιατί βραβεύουν τον Τζάρεντ Κούσνερ

Ο Κούσνερ μετείχε σε συναντήσεις με την ηγεσία του Μεξικό και υψηλόβαθμους αξιωματούχους άλλων χωρών, καθώς βοήθησε για τη νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικό- Καναδά (USMCA). Το Μεξικό κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ενώ ο Καναδάς μπήκε στη συμφωνία το Σεπτέμβριο.

Η συμφωνία έγινε αφότου ο Τραμπ απείλησε με αποχώρηση των ΗΠΑ από τη βορειοαμερικανική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, λέγοντας ότι ήταν άδικη για τη χώρα του.

Κλείσιμο
Πάντως, η βράβευση γίνεται λίγο πριν ο νυν πρόεδρος του Μεξικό παραδώσει τα ηνία στον εκλεγμένο πρόεδρο Αντρές, Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, που θα ορκιστεί μετά την εκλογή του τον Ιούλιο.

Ανάμεσα στους παριστάμενους στην ορκωμοσία θα είναι η σύζυγος του Κούσνερ και κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης