O Μάνφρεντ Βέμπερ επίσημος υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν

O Μάνφρεντ Βέμπερ επίσημος υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν

Υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την διεκδίκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Spitzenkandidat) εξελέγη ο Μάνφρεντ Βέμπερ με 492 ψήφους υπέρ - Ο ανθυποψήφιός του Φινλανδός  Άλεξ Στουμπ έλαβε 127 ψήφους

hydfgw1
Υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Spitzenkandidat) εξελέγη ο Μάνφρεντ Βέμπερ με 492 ψήφους υπέρ. Ο ανθυποψήφιός του ο Φινλανδός  Άλεξ Στουμπ έλαβε 127.

Το ανώτατο συνέδριο του ΕΛΚ που διεξήχθη στο Ελσίνκι αποφάσισε να δώσει το χρίσμα στον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος έλαβε υποστήριξη και από την Νέα Δημοκρατία, αλλά και από Άνγκελα Μέρκελ.

weber_winner_epp
merkel-helsinki


Κλείσιμο
Τελευταίοι ομιλητές στο συνέδριο ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ενώ το λόγο έλαβε και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, την οποία χειροκροτούσουν όρθιοι σχεδόν όλοι οι σύνεδροι πριν καν μιλήσει, κάτι που σχολίασε και η ίδια η Καγκελάριος λέγοντας :«Σας ευχαριστώ, αλλά ακόμα δεν ξέρετε τι θα πω».

Η διαδικασία των «κορυφαίων υποψηφίων» (Spitzenkandidaten όπως ονομάζονται) εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 2014, όταν σχεδόν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσίασαν τους υποψηφίους για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν και η συγκεκριμένη διαδικασία δεν προβλέπεται ρητώς από τις Συνθήκες, εντούτοις το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων) οφείλουν να προτείνουν το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση της προεδρίας του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης «λαμβάνοντας υπόψη» το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών.

epp_helsinki
weber_stubb


Οι διεκδικητές των άλλων πολιτκών ομάδων

Στην πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών μοναδικός κορυφαίος υποψήφιος μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Μάρος Σέφκοβιτς είναι ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, του οποίου η υποψηφιότητα θα επιβεβαιωθεί στο συνέδριο της πολιτικής ομάδας που θα λάβει χώρα στη Λισαβόνα το διήμερο 7 – 8 Δεκεμβρίου.

Η ευρωσκεπτικιστή Ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) παρόλο που δεν παρουσίασε κορυφαίο υποψήφιο το 2014 καθώς διαφωνούσε με τη διαδικασία των Spitzenkandidaten, το 2019 αναμένεται να προτείνει τον Τσέχο Ευρωβουλευτή Γιάν Ζαχραντίλ.

Η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, πρόεδρος της οποίας είναι ο υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν το 2014 Γκι Φερχόφσταντ, έχει περιθώριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 να ανακοινώσει το πρόσωπο που θα διεκδικήσει τη θέση. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του υποψηφίου των Φιλελεύθερων θα παίξει και η πιθανή συμμαχία με την εν λόγω ομάδα του κόμματος του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε ευρωεκλογές το 2019.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης