ΗΠΑ: Γιατί... «ξαναβαφτίστηκε» η επιχείρηση ανάπτυξης στρατού στα σύνορα από το Πεντάγωνο;

jim-mattis

Όπως ανακοινώθηκε εχθές, οι εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας δεν θα αναφέρονται πλέον δημόσια στην επιχείρηση αυτή, με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Πιστός Πατριώτης»

Μία ημέρα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε έμφαση στην αποστολή του αμερικανικού Πενταγώνου να παρέχει διοικητική υποστήριξη κατά μήκος της νότιας συνοριακής γραμμής των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα αναφέρεται πλέον δημόσια στην επιχείρηση αυτή, με την κωδική ονομασία “Επιχείρηση Πιστός Πατριώτης.”

Έτσι, για την ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων θα γίνεται η συνήθης αναφορά σε μια επιχείρηση υποστήριξης των συνόρων, σύμφωνα με το ABC News.

“Δεν θα την ονομάζουμε ‘Επιχείρηση Πιστός Πατριώτης,’ αλλά θα αναφερόμαστε σε αυτήν, ως μία επιχείρηση υποστήριξης των συνόρων,” δήλωσε ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η παραπάνω ονομασία χρησιμοποιήθηκε από την Βόρεια Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ (U.S. Northern Command) για την διάρκειας 45 ημερών ανάπτυξης περισσοτέρων των 7.000 στρατιωτών που θα υποστηρίξουν την επιτήρηση των συνόρων και των τελωνείων στην συνοριακή γραμμή.

Η στρατιωτική δύναμη θα εφαρμόσει μέτρα επιτήρησης κι ασφάλειας στα αμερικανικά σύνορα κι απέναντι στα καραβάνια των παράνομων μεταναστών, που αναμένεται να φτάσουν από την Κεντρική Αμερική.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η αλλαγή της κωδικής ονομασίας της επιχείρησης έγινε την Τρίτη, που ήταν η ημέρα της διεξαγωγής των ενδιάμεσων εκλογών, μετά από σχετικό αίτημα του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο χρόνος που διατυπώθηκε το αίτημα αυτό είχε άμεση σχέση με τις εκλογές ή αν απλά συνέπεσε με την 6η Νοεμβρίου.

Δύο άλλοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο στρατός στις εσωτερικές επικοινωνίες χρησιμοποιεί ακόμη την ίδια κωδική ονομασία για την επιχείρηση, αποφεύγοντας ωστόσο να την ονομάζει έτσι στις δημόσιες αναφορές και επικοινωνίες για την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Ένας από τους αξιωματούχους τόνισε η αλλαγή αυτή, έγινε δεδομένου ότι ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει την ευθύνη διεξαγωγής της επιχείρησης, αλλά παρέχει υποστήριξη για την ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας.

Στην προεκλογική περίοδο, ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε συχνά στην ανάπτυξη της στρατιωτικής δύναμης για την υποστήριξη των αμερικανικών συνόρων, παρά το γεγονός ότι δεν έκανε αναφορά σε αυτήν, με την στρατιωτική κωδική ονομασία της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε αυτήν της περισσότερες φορές ως επιχείρησης για την υποστήριξη της συνοριακής ασφάλειας, ιδιαίτερα μετά την ανάπτυξη συρμάτινου πλέγματος ασφάλειας κατά μήκος μερικών σημείων εισόδου, στην ευρύτερη περιοχή της συνοριακής γραμμής του Τέξας, κατά την διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του στρατού των ΗΠΑ επαναλαμβάνουν ότι οι στρατιωτικές μονάδες αναπτύσσονται μόνο κατά μήκος της συνοριακής γραμμής, παρέχοντας υποστήριξη στην ασφάλειά της.

“Θα δείτε μερικούς στρατιώτες εκεί πέρα την περίοδο αυτή να τοποθετούν προστατευτικό σύρμα και να ενισχύουν τα σημεία εισόδου. Παρέχουμε τόσο υποστήριξη με οχήματα μεταφορών, αλλά και ελικόπτερα, όπως επίσης και ιατρική υποστήριξη,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, πρόεδρος του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου των ΗΠΑ.

“Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την εμπλοκή των στρατιωτών στην ανάληψη δράσης αναφορικά με την απαγόρευση εισόδου των μεταναστών στις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για επαφή των στρατιωτών με τους μετανάστες ή για την επιβολή της ασφάλειας στο πλαίσιο ενεργειών του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, κατά την εξέλιξη της αποστολής τους. Εμείς παρέχουμε διοικητική υποστήριξη,” τόνισε ο Ντάνφορντ.

Από χθες, η Βόρεια Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ σταμάτησε να χρησιμοποιεί τα hashtag (#OFP, #OperationFaithfulPatriot) στις αναρτήσεις που κάνει για την επιχείρηση αυτή, στο Twitter, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο εξακολουθεί να αναφέρεται στην κωδική ονομασία της επιχείρησης κατά τις εσωτερικές ενημερώσεις και στις σελίδες ηλεκτρονικής ενημέρωσης που διαθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Τραμπικός

Ναι, να την λέτε "Τα συνηθισμένα ψέματα του Τραμποαπατεώνα".

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

livanos_kosmos

Τα κόμματα δέχτηκαν το πακέτο μεταρρυθμίσεων που πρότεινε ο πρωθυπουργός Χαρίρι - Στόχος του μεταρρυθμιστικού πακέτου,  είναι να αποφευχθεί η οικονομική κρίση που έχει πυροδοτήσει μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες

ertogan

Μία από τις πιο αποδοτικές επενδύσεις που έχει κάνει η Τουρκία τείνει να εξελιχθεί τo Hizir, το θωρακισμένο στρατιωτικό όχημα που εγκαινίασε ο Ερντογάν πριν από μια 2ετία. Οι παραγγελίες από πολλές χώρες έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία γεμίζοντας τα ταμεία του Τουρκικού κράτους, ενώ κάποια από αυτά εμφανίστηκαν και στην Συρία, με χρώματα παραλλαγής...

skopia_main

Για τις 12 Απριλίου του 2020 ορίστηκαν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ  μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης σύσκεψης πολιτικών αρχηγών - Στις 3 Ιανουαρίου ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα ως τις εκλογές

24