Το «κίνημα των ολιγαρκών» κατακτά την Ευρώπη - Σύνταξη στα 40 και... σπαρτιατική ζωή

olig_09

Οι «ολιγαρκείς» προέρχονται συνήθως από τη μεσαία τάξη και είναι ένθερμοι υποστηρικτές της υγιεινής ζωής - Το τσιγάρο είναι απαγορευμένο ή επιτρέπεται με μέτρο - Τα αυτοκίνητα, τα μεγάλα διαμερίσματα,και τα επώνυμα ρούχα δεν τους αγγίζουν

Το κίνημα που έλαβε «σάρκα και οστά» στις ΗΠΑ απλώνει τα πλοκάμια του και στην Ευρώπη. Προσαρμοσμένο στην πολιτική της λιτότητας, τα μέλη του κινήματος αποφασίζουν να στερηθούν υλικά αγαθά και να ζήσουν μία σπαρτιάτικη ζωή.

Το κίνημα ξεκίνησε στις ΗΠΑ με το σύνθημα: «Πρόωρη συνταξιοδότηση για Οικονομική Ανεξαρτησία». Εκεί τα μέλη του κινήματος αυξήθηκαν με γοργούς ρυθμούς σε αντίθεση με τη γηραιά ήπειρο.

«Στην Ευρώπη, οι πρωτοβουλίες εξελίσσονται τόσο αργά όσο οι "Εβδομάδες της Χρηματοοικονομικής Ανεξαρτησίας" (FIWE): πρόκειται για τις τακτικές συναντήσεις μεταξύ των μελών του κινήματος που οργανώνονται από ένα ζευγάρι, γονείς δύο παιδιών, που κάποτε ζούσαν στη Γερμανία και σήμερα έχουν εγκατασταθεί στη Ρουμανία», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Ο 47χρονος Βερολινέζος Λαρς Χάτβιχ είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές του κινήματος.

Προτού αποφασίσει να ενημερώσει τον εργοδότη του ότι εγκαταλείπει τη δουλειά του ως μετεωρολόγος, έκανε οικονομία και επένδυε σωστά. Η πρώτη του κίνηση ήταν να «κόψει» το κάπνισμα, τα ταξίδια και τα μπαράκια. Τον πρώτο χρόνο δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι δυσκολεύτηκε αρκετά.

«Με μία λάμπα φωτιζόταν το σπίτι μου.Έκανα αποταμίευση αλλά και οικονομία στο νερό και το τηλέφωνο...».

«Πριν από τέσσερα χρόνια διαπίστωσα ότι δεν χρειαζόμουν πλέον το μισθό μου: δεν χρειαζόταν πλέον να δουλεύω, οπότε έφυγα από τη δουλειά μου», λέει ο 47χρονος Βερολινέζος στη γαλλική εφημερίδα «La Depeche».

«Για ένα ή δύο χρόνια, έγινα εξαιρετικά τσιγκούνης», θυμάται.

«Απέφευγα να ανοίγω το φως στο σπίτι, αγόραζα το φθηνότερο φαγητό. Ευτυχώς όμως η φάση αυτή τελείωσε», υποστηρίζει ο Γερμανός.

«Έλαβα την απόφασή μου το 2004, αλλά χρειάστηκε δέκα χρόνια για να επιτύχω το στόχο μου κάνοντας οικονομία αλλά και υιοθετώντας μιας υγιή στρατηγική χρηματοοικονομικών επενδύσεων».

Ο Χάτβιχ από το Βερολίνο δεν είναι μοναδική περίπτωση: το διαδίκτυο είναι γεμάτο με blogs και φόρουμ που απευθύνονται στο κίνημα των ολιγαρκών.

Ο 29χρονος Όλιβερ Νέλτινγκ θέλει να είναι οικονομικά ανεξάρτητος.

«Στόχος μου είναι να είμαι ευτυχισμένος», λέει ο νεαρός προγραμματιστής από το Ανόβερο.

Σε καμία περίπτωση δεν σκέφτεται να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 67 ετών.

«Συνταξιοδότηση στα 67; Μου φαίνεται αδιανόητο.Αλλά μπορώ να φανταστώ ότι, όταν θα είμαι 40 ετών, θα κάνω σίγουρα κάτι διαφορετικό», λέει χαρακτηριστικά.

Σπαρτιάτικη ζωή: τα απολύτως απαραίτητα

Τα κίνητρα των μελών του «κινήματος των ολιγαρκών» είναι πολιτικά, οικολογικά ή προσωπικά.

Οι «ολιγαρκείς» προέρχονται συνήθως από τη μεσαία τάξη και είναι ένθερμοι υποστηρικτές της υγιεινούς ζωής. Το τσιγάρο είναι απαγορευμένο ή επιτρέπεται με μέτρο. Τα αυτοκίνητα, τα μεγάλα διαμερίσματα,και τα επώνυμα ρούχα δεν τους αγγίζουν.

«Χρειάζομαι πραγματικά όλα αυτά τα πράγματα που η καταναλωτική κοινωνία θέλει πάση θυσία να με πείσει ότι τα χρειάζομαι;», διερωτάται η Γκιζέλα Έντερς, συγγραφέας βιβλίου που ασχολείται με το κίνημα.

«Αυτή η αμφισβήτηση αποτελεί προϋπόθεση πριν προχωρήσουμε για την επίτευξη του στόχου», προσθέτει.

«Στόχος του κινήματος είναι ένας: Η απελευθέρωση του εαυτού μας από τον «υπαρξιακό φόβο για τα χρήματα», την απώλεια εργασίας ή το άγχος που μας αρρωσταίνει. Η οικονομική ανεξαρτησία είναι το άλφα και το ωμέγα», υποστηρίζει η Γκιζέλα Έντερς.

Το 2017, ο Γάλλος Ερίκ και η σύντροφός του Σοφί αποφάσισαν να γυρίσουν την πλάτη στη ζωή που είχαν μέχρι τότε.

«Αποκτήσαμε έναν γιο, νέες προτεραιότητες, διαφορετικές επιθυμίες», όπως εξηγούν στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Η νεαρή μητέρα εγκατέλειψε την αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων. Ο σύζυγός της άφησε και αυτός τη δουλειά του, χωρίς όμως να απομακρυνθεί από το χώρο των επιχειρήσεων. Στην ηλικία των 40 ετών πήραν πρόωρη σύνταξη. Έγιναν υποστηρικτές της λιτότητας.

«Αυτός ο τρόπος ζωής επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους στη Δύση, ειδικά στις ΗΠΑ. Στόχος: η συσσώρευση κεφαλαίου όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου να αποσυρθούν από την ενεργό επαγγελματική δράση και να επιστρέψουν σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, μακριά από το άγχος και την πίεση», προσθέτει το γαλλικό άρθρο.

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Μπαρούφες

Καλα τα λενε αλλά ποιός πληρώνει τους λογαριασμούς για την υγεία οταν αρρωσταίνουν; ποιός πληρώνει για να πανε τα παιδιά τους σχολείο (ή μήπως και αυτο το εχουν καταργήσει); μήπως τα υποζύγια που συνεχίζουν να δουλεύουν και να πληρώνουν φόρους και εισφορές; αμα μας δηλώσουν οτι δεν κανουν χρηση του δημόσιου συστήματος υγείας και των σχολείων αλλά μόνο των ιδιωτικών (με τι λεφτά θα μου πεις) τοτε μάλιστα. Αλλιώς καθονται στο σβερκο των φορολογουμένων και εργαζομένων και καποιος πρεπει να τους ενημερώσει. Αυταρκεια σημαίνει να ζω με αυτά που εχω και οχι με αυτά που εχεις εσύ.

ΒΟΡΕΙΟΣ

Παλιά αυτός που ήτανε έτσι τον λέγαμε εδώ στην Ανατολή τεμπελοτσίγκουνο, γιατί πάντα είχαμε τέτοιους τύπους . Για να κυκλοφορούν τέτοιες ιδέες στις κατ΄εξοχήν δυτικές χώρες ,σημαίνει ότι και στη Δύση κάτι δεν γίνεται σωστά.

Ασπάλαξ

Πρώτος διδάξας ήταν ο Χριστός. Δεν δούλεψε ποτέ, δεν παντρεύτηκε, δεν είχε παιδιά να σπουδάσουν. Του αρκούσε ο άρτος ο επιούσιος. Ηταν σε διαρκώς σε μετακινήσεις με τα πόδια για να μη τον βρίσκουν οι μπακάληδες. Δεν κρατούσε ούτε χρυσίο ούτε χαλκίο. Εδρα όπου νυχτώσει και τα λοιπά. Ανάθεμα σε μας που δεν μπορούμε να ξεφυγουμε απο τον επιβαλλόμενο καταναλωτισμό.

made in greece

Στην ελλαδα το κάνανε αλλιώς χωρις να στερηθούν ούτε τό τσιγάρο ουτε τίποτα,οταν υπήρχε το ΠΑΣΟΚ πηγαίνανε στην κλαδική γραφοντουσαν μέλη κ μετά ανάλογα το βυσμα διορίζονταν σε κάποιο δημόσιο τεμπελχανειο ή σε καμμία δεκο, όπως ΔΕΗ ΟΤΕ ΕΡΤ ολυμπιακή κτλπ σήμερα που την θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ την έχει πάρει ο Σύριζα πάνε εκεί.Παλια επι ΠΑΣΟΚ βέβαια ήταν πολυ καλυτερα αφού δεν υπήρχε τρόικα κ μνημόνιο να σπάει @@ , οπότε η είσοδος σε κάποιο δημόσιο τεμπελχανειο ή ΔΕΚΟ ήταν σαν να κέρδιζες το λαχείο, στην δουλειά πήγαινες κ έφευγες οπότε ήθελες,αδειες άπειρες γραμμενες κ άγραφες,καθε βδομάδα (χαρη στους συναδέλφους του ΚΚΕ που ηταν κ είναι οι Νο1 αρχιτεμπεληδες) απεργία συνέλευση, αποχή κτλπ ο μισθός ηταν καλος κ με τίποτα πλασματικές υπερωρίες τον τριπλασιάζες άνετα χωρίς να ιδρώσεις, χωριά που αν ήσουν κ κανα λαμόγιο επίορκος κ λωποδύτακος μπορούσες να βγάλεις απίστευτα λεφτά χαρη στην δημόσια διαφθορά (αν ήσουν υπάλληλος σε καμμία εφορία, πολεοδομια, υπουργείο συγκοινωνιών κτλπ την είχες κάνει λαχείο, κανονικό τζακ ποτ μιλάμε).Στα 45 σου έβγαινες στην σύνταξη αν ήθελες (πολλοί δεν ήθελαν για τα παραπάνω που αναφέρα) επερνες ενα εφάπαξ με εξαψήφιο αριθμό σαν να κερδιζες το λοττο κ μία παχυλη συνταξαρα που ουτε στα πιο τρελά όνειρα τους δεν τα ειχαν δει οι αντίστοιχοι υπάλληλοι σαν τον γερμανό του ρεπορτάζ

Panos

Επί ΝΔ να φανταστώ κόπηκαν όλα αυτά μαχαίρι. Γι'αυτό άλλωστε τα πήγαμε περίφημα ως χώρα...

42χρονος συνταξιουχος λιμενικος

τι λεν αυτοι ρε παιδια? ...κι εγω ολιγαρκης ειμαι με συνταξαρα και εφΑΡΠΑΞ ομως :DDD

ΜΑ ΤΗ @@@@@@ ΛΕΝΕ

ΔΕ ΞΕΡΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΤΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΒΓΗΚΑΝ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ 37 ΕΩΣ 45 ΧΡΟΝΩΝ,ΟΚ! 45 ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΟΚ! ΤΟΥΣ ΔΙΝΑΜΕ ΧΟΝΤΡΑ ΕΦΑΠΑΞ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΛΥΚΑΝΟΥΜΕ.

κωστας αιρετικος κυνικος 51

Κανε το σκατο σου παξιμαδι για να χεις να τρως στα γεραματα που δεν θα χεις δοντια η κερδισε λαχειο αφου δεν ειχες την τυχη να γεννηθεις απο πλουσια @@@@@@@@@.Προφανως τα παραδειγματα του ρεπορταζ η εχουν καβατζες η εχουν τσιχλα στον εγκεφαλο!!!!!!!!!!

Καραβλημας

Ολιγαρκης ειμαστε θελουμε δεν θελουμε ουτως η αλλως

Ετσι ειναι

Ετσι ειναι κανονικα ο ανθρωπος δεν χρειαζεται τοσα λεφτα ουτε τοσα πραγματα αλλα εδω στην Ελλαδα και γενικα στον δυτικο κοσμο αν θελει ενας αντρας να βρει γυναικα πρεπει να τα αποκτησει αλλιως δεν εχει ταραταταμμμ!!!!!! Ετσι ξεκινα να μαζευει (με κοπο ) ενα σωρο αχρηστα αγαθα ακριβα αυτοκινητα μηχανες ρουχα κινητα να κερνα μοχιτο και σφηνακια κτλ και να σκορπα τα λεφτα του για να εντυπωσιασει Οπως κατι αρσενικα πουλια που εδειχνε στο animal planet για να προσελκυσουν τα θηλυκα οταν κανουν την φωλια τους μαζευουν βοτσαλα πετρες γοπες απο τσιγαρα οδοντογλυφιδες καπακια απο αναψυκτικα και ενα σωρο μα@κιες....τουλαχιστον αυτα την βγαζουν τζαμπα και δεν παντρευονται

Μάνος

Καλα έχε δυο παιδιά κι μισθούς και φόρους Ελλάδας και θα μαζέψεις λεφτά για συνταξιοδότηση γύρω στα 250

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης