Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής ψάχνουν κοινή λύση στη μαζική μετανάστευση από τη Βενεζουέλα

venezuela_migrants

Δώδεκα χώρες πραγματοποιούν συνάντηση στο Κίτο για να αντιμετωπίζουν το άνευ προηγουμένου μεταναστευτικό κύμα από τη Βενεζουέλα – Η συνάντηση θα γίνει με πρωτοβουλία του Ισημερινού 

Πώς να αντιμετωπίσουν τη μαζική έξοδο πολιτών της Βενεζουέλας που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να ξεφύγουν από την οικονομική κρίση που τη μαστίζει; Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής συναντώνται στο Κίτο για να συζητήσουν για πρώτη φορά μια κοινή πολιτική αντιμετώπισης αυτής της άνευ προηγουμένου μεταναστευτικής κρίσης στην περιοχή.

Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, που έχουν δει πολλά εκατομμύρια κατοίκους τους να φεύγουν για τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη αναζητώντας εργασία ή επιθυμώντας να ξεφύγουν από τη βία, είναι τώρα οι ίδιες αντιμέτωπες με ένα μεταναστευτικό κύμα άνευ προηγουμένου.


Συνάντηση στο Κίτο

Δώδεκα εξ αυτών θα συναντηθούν σήμερα και αύριο στο Κίτο για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε κοινό τρόπο αντιμετώπισης της μαζικής εξόδου των Βενεζουελάνων.

Έπειτα από πρωτοβουλία του Ισημερινού, η Αργεντινή, η Βολιβία, η Βραζιλία, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Χιλή, το Μεξικό, ο Παναμάς, η Παραγουάη, το Περού και η Ουρουγουάη δήλωσαν το παρών.

Αν και εκλήθη η Βενεζουέλα δεν είχε επιβεβαιώσει μέχρι χθες Κυριακή τη συμμετοχή της.

«Μια περιφερειακή προσπάθεια θα επιτρέψει στις χώρες μας να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την κατάσταση αυτή», δήλωσε ο Χοσέ Βαλένσια υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού.

Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι

Οι προτάσεις που θα συζητηθούν θα αφορούν την άρση των περιορισμών, την υιοθέτηση κοινών μέτρων που θα διέπουν τη διέλευση των Βενεζουελάνων αλλά και την κατάρτιση ενός κοινού ταμείου έπειτα από πρωτοβουλία του ΟΗΕ, όπως το επιθυμεί η Κολομβία.

Επίσης θα συζητηθεί το ζήτημα της υιοθέτησης ενός συστήματος ποσοστώσεων για την υποδοχή μεταναστών, όπως πρότεινε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Μπογοτά, όπου ανακοίνωσε την παροχή βοήθειας από την Ευρώπη ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπισης της «μεταναστευτικής κρίσης».

«Είναι απαραίτητο κάθε ένας να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί», εκτίμησε ο υφυπουργός Κινητικότητας του Ισημερινού Σαντιάγο Τσάβες.

Κολομβία, Περού και Ισημερινός βασικές χώρες υποδοχής

Αυτό περιλαμβάνει και τη Βενεζουέλα, από την οποία οι χώρες που συναντώνται στο Κίτο θα ζητήσουν «να εφαρμόσει πολιτικές», προκειμένου να «διαχειρίζεται με επαρκή τρόπο» τη μετανάστευση, πρόσθεσε.

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι (το 7,5% του πληθυσμού των 30,6 εκατομμυρίων) ζουν στο εξωτερικό, εκ των οποίων 1,6 εκατομμύριο έχουν μεταναστεύσει μετά το 2015.

Η Κολομβία, το Περού και ο Ισημερινός είναι οι βασικές χώρες που υποδέχονται τους μετανάστες, οι οποίοι όμως καταφεύγουν και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (1)

στοίχημα..

Η κοινή λύση είναι να τους στείλουν στις ΗΠΑ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

brmes

Στη δημοσιότητα το ογκώδες κείμενο των 585 σελίδων - Τι προβλέπεται σχετικά με την πρόσβαση του Λονδίνου στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τι θα γίνει με το ζήτημα των συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας - Πιθανή πρόταση δυσπιστίας κατά της Μέι από το κόμμα της!

4