«Σκληραίνει» το Περού: Μόνο με διαβατήριο η είσοδος στους πoλίτες που εγκαταλείπουν τη Βενεζουέλα

peri

Μέχρι σήμερα, η κατοχή δελτίου ταυτότητας αρκούσε - Ο ρυθμός των αφίξεων προσφύγων από τη Βενεζουέλα στα σύνορα του Περού ήταν μέχρι σήμερα 2.500-3.000 ημερησίως

Σκληρότερους όρους βάζει το Περού στην υποδοχή των Βενεζουελάνων που εγκαταλείπουν την χώρα τους, απαιτώντας πλέον κατοχή διαβατηρίου. Ωστόσο επιτρέπει την είσοδο όσων στερούνται διαβατηρίου αφού ζητήσουν το καθεστώς του πρόσφυγα.

Μέχρι σήμερα, η κατοχή δελτίου ταυτότητας ήταν αρκετή για την είσοδο στο ελκυστικό εξαιτίας της δυναμικής του οικονομίας Περού των πολιτών της Βενεζουέλας που εγκαταλείπουν την χώρα τους κατά χιλιάδες βυθίζοντας την Λατινική Αμερική σε σοβαρή προσφυγική κρίση.

Η παρουσίαση διαβατηρίου έγινε υποχρεωτική στις 00.00 του Σαββάτου. Η κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων δεν είναι αυτονόητη στην Βενεζουέλα, όπου οι υπηρεσίες υπολειτουργούν, ενώ δεν υπάρχει χαρτί για το τύπωμα επίσημων εγγράφων.

Σήμερα, στο συνοριακό πέρασμα του Τούμπες, ανάμεσα στο Περού και τον Ισημερινό, χώρα διέλευσης των Βενεζουελάνων που μεταναστεύουν, εκατοντάδες άνθρωποι χωρίς διαβατήριο έλαβαν άδεια εισόδου υπό τον όρο ότι θα καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου. Αυτό τους δίνει το δικαίωμα να παραμείνουν στο Περού μέχρι να βρεθεί μία οριστική λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα.

2.500 έως 3.000 μετανάστες την ημέρα

Πολλοί από αυτούς μεταφέρονται στα σύνορα με το Περού με λεωφορεία που θέτουν δωρεάν στην διάθεσή τους οι αρχές του Ισημερινού, από όπου διέρχονται οι άνθρωποι που κατευθύνονται προς το Περού, την Χιλή και την Αργεντινή, αφού διασχίσουν την Κολομβία.

Ο ρυθμός των αφίξεων στα σύνορα του Περού ήταν μέχρι σήμερα 2.500-3.000 ημερησίως, αλλά οι αρχές περιμένουν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.

Το Περού αναμένει ότι θα υποδεχθεί περί τους 100.000 πρόσφυγες από την Βενεζουέλα τις προσεχείς εβδομάδες. Ο συνολικός αριθμός τους θα φθάσει έτσι τις 500.000.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δίνει την διαβεβαίωση ότι οι άνθρωποι θα επιστρέψουν χάρις στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, από τα 2,3 εκατομμύρια των Βενεζουελάνων που ζουν στο εξωτερικό, περισσότεροι από 1,6 εκατομμύριο έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους από το 2015 εξαιτίας της σοβαρής οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Το 90% εξ αυτών έχει καταφύγει σε χώρες της περιοχής.

Απέναντι στις διαστάσεις του φαινομένου, ο ΟΗΕ θα συγκροτήσει επιτροπής διαχείρισης της κρίσης, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Από την πλευρά τους, η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης απηύθυναν την Πέμπτη έκκληση προς τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να συνεχίσουν να δέχονται πρόσφυγες από την Βενεζουέλα, καταγγέλλοντας τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στα σύνορα.

Η Βενεζουέλα έχει συνθλιβεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών: ο πληθωρισμός μπορεί να φθάσει στο 1.000.000% μέχρι το τέλος του 2018, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού έχει καλέσει τους υπουργούς Εξωτερικών 13 κρατών της περιοχής, ανάμεσά τους και η Βενεζουέλα, σε συνάντηση στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου με θέμα της μεταναστευτική κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ΧΟΥΧΟΥ

ΑΡΑΓΕ . Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΚΑΙ , ΕΑΝ ΝΑΙ , ΠΟΙΑ ΘΕΣΗ ΠΑΙΡΝΕΙ;;; ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ , ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ , ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟ ΚΑΡΑΚΑΣ ΟΜΑΔΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ - ΦΩΣΤΗΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ , ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΝΙΚΟΛΑ;;;

Giorgis

Είναι που κάποιοι έλεγαν μακάρι να έχουμε αριστερά και να γίνουμε Βενεζουέλα και τώρα οι κάτοικοι τρέφονται με σάπιο κρέας και σκυλιά. 1kg κρέας 6.000.000 Μπολιβάρ, δεν πάει να πεινάει ο κόσμος; Θα έχουμε αριστερά.

Αλέξης

Τι κακό κράτος το Περού, δεν είναι καλό σαν την Βενεζουέλα!

Να ερθουν

και στην Ελλάδα, να τους φιλοξενήσουν οι τσυριζαιοι.

Καλυτερα

να πάνε οι τσυριζαιοι εκεί, να αντικαταστησουν αυτούς που φεύγουν να γλιτώσουμε και εμείς.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

libya

Το κείμενο προβλέπει κυρίως την «οριστική» διακοπή των μαχών· την αποχώρηση των παραστρατιωτικών από τα νότια προάστια της λιβυκής πρωτεύουσας και την επιστροφή τους στις πόλεις τους· καθώς επίσης και την ανταλλαγή αιχμαλώτων και των πτωμάτων των μαχητών που σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες

earthquake

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα ή ζημιές, ενώ δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον σεισμό, το εστιακό βάθος του οποίου εκτιμήθηκε πως βρισκόταν στα 25 χιλιόμετρα

Mexico

Την περασμένη χρονιά ξεκίνησαν να διενεργούνται έρευνες για 33.341 φόνους, αριθμός που ξεπέρασε το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, που είχε καταγραφεί το 2017 και ανερχόταν σε 25.036 φόνους, κατά δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιοποιήθηκαν χθες Δευτέρα