Ο Ζάεφ δηλώνει «Μακεδόνας» και ξεκινά προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Zaev

«Η εκστρατεία προετοιμάζεται από την κρατική υπηρεσία για δημοσίων σχέσεων και προς το παρόν θα «τρέχει» σε κοινωνικά δίκτυα. Θα τονίσει τις στιγμές που είναι σημαντικές προς κατανόηση, την ουσία της συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία τώρα πρέπει να περάσει σε δημοψήφισμα», δήλωσε στην εφημερίδα BIRN, η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί "άτυπη" εκστρατεία προώθησης της πρόσφατης συμφωνίας με την Ελλάδα για το όνομά της, με στόχο να βάλει μια θετική πινελιά στη συμφωνία, η οποία τώρα πηγαίνει σε δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, αναφέρει η ιστοσελίδα Balkan Insight σε δημοσίευμά της.

«Η εκστρατεία προετοιμάζεται από την κρατική υπηρεσία για δημοσίων σχέσεων και προς το παρόν θα «τρέχει» σε κοινωνικά δίκτυα. Θα τονίσει τις στιγμές που είναι σημαντικές προς κατανόηση, την ουσία της συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία τώρα πρέπει να περάσει σε δημοψήφισμα», δήλωσε στην εφημερίδα BIRN, η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

«Μακεδονική γλώσσα - προστατευμένη και ενισχυμένη, μια για πάντα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μακεδονική ταυτότητα, Erga Omnes [για όλες τις χρήσεις]», ήταν το μήνυμα που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα του Facebook του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ το Σαββατοκύριακο. Συνοδεύτηκε από μια φωτογραφία του, μέσα στο ψηλό μνημείο "Makedonium" στο Κρούσοβο, αφιερωμένο στην εξέγερση του Ίλιντεν ενάντια στις δυνάμεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1903, μια σημαντική στιγμή στον αγώνα για την ανεξαρτησία της πΓΔΜ.

Μια άλλη θέση στον κυβερνητικό ιστότοπο, συνοδευόμενη από μια φωτογραφία του Ζάουφ και του Αλέξη Τσίπρα, από την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, που έγινε τον περασμένο μήνα, έχει ως εξής: «Με τη συμφωνία, έχουμε το δικαίωμα να πούμε ότι είμαστε Μακεδόνες, χωρίς κανένα περιορισμό».

Ο Υπουργός Επικοινωνιών και Διαφάνειας, Ρόμπερτ Πόποβσκι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε επιλέξει να μην γίνει μια παραδοσιακή εκστρατεία, που θα έφερνε χρήματα στα κυριότερα εμπορικά μέσα, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανεξάρτητη στάση τους, σύμφωνα με το Balkan Insight. «Δεν θα υπάρξει κανένα κλασικό υλικό προπαγάνδας όσον αφορά την προετοιμασία διαφημίσεων», δήλωσε ο Πόποβσκι, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει πιθανώς μια άμεση προσέγγιση, εξηγώντας τη συμφωνία μέσω άμεσων συναντήσεων με τον λαό και χρησιμοποιώντας μόνο την εθνική τηλεόραση και τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα, MRTV.

«Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στις 17 Ιουνίου, η πΓΔΜ πρόκειται να αλλάξει το όνομά της στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με αντάλλαγμα την προοπτική μιας ταχείας προσχώρησης στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ. Ο όρος «Μακεδόνας/ Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» θα χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει επισήμως την εθνικότητα του πληθυσμού της πλειοψηφίας στη χώρα, ενώ η γλώσσα θα συνεχίσει να ονομάζεται μακεδονική, σημειώνοντας ότι έχει σλαβική προέλευση», αναφέρει η ιστοσελίδα.

Για να εφαρμοστεί πλήρως, η συμφωνία πρέπει να υποστηριχθεί από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων στην πΓΔΜ σε δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου ή τα τέλη Οκτωβρίου, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα.

Μια άλλη φωτογραφία της πρόσφατης συνάντησης του Ζάεφ με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, φέρνει το μήνυμα: "Ναι, για την ένωσή μας με τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ!"

Στη σελίδα του στο Facebook, ο Ζάεφ απευθύνθηκε επίσης σε πολίτες της πΓΔΜ.

«Είμαι Μακεδόνας και σας καλώ όλους Μακεδόνες, Αλβανούς, Τούρκους, Σέρβους, Βλάχους, Ρομά, Βόσνιους και όλους τους υπόλοιπους, όλους εσάς - πείτε "Ναι" στο μέλλον μας», αναφέρει το Balkan Insight. 

Οι βουλευτές της πΓΔΜ την περασμένη εβδομάδα ενέκριναν τη συμφωνία με 69 από τους 120 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος, Γκιόργκι Ιβάνοφ και το δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO DPMNE, την καταδίκασαν ως προδοτικό ξεπούλημα.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας και μετά την άρση του βέτο από την ελληνική πλευρά, η ΕΕ έδωσε στη Μακεδονία πρόσκληση υπό όρους για την έναρξη μακρόπνοων συνομιλιών ένταξης στην ΕΕ, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης διαφόρων μεταρρυθμίσεων.

Στην επικείμενη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ αυτού του μήνα, η συμμαχία αναμένεται να εκδώσει άμεση πρόσκληση, η οποία έχει παγώσει από το 2008 λόγω της ανεπίλυτης διαμάχης με την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ (33)

МАКЕДОНАЦ @ΜΑΚΕΔΩΝ 7:17

Ο Αριστοτέλης φίλε έγραφε στα αρχαία ελληνικά (γλώσσα της επιστήμης στην εποχή του), γλώσσα που δεν εχει και πολύ σχέση με τα νεοελληνικά, όμως οι αρχαίοι μακεδόνες μιλούσαν σλαβοδωρική γλώσσα και οι σύγχρονοι μακεδόνες γράφουν στο βυζαντινό κυριλικό αλφάβητο.

Γλώσσες

Δεν έχει καμία χρησιμότητα αυτή η συζήτηση, αφού όλες οι γλώσσες μας (αρχαιοελληνική, νεοελληνική, λατινογενείς, σλαβικές) ανήκουν στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών κι έτσι υπάρχουν κοινά στοιχεία. Πχ η νεοελληνικη έχει διατηρήσει πολλές ρίζες λέξεων από τα αρχαία ελληνικά, αλλά έχει απωλέσει τη γραμματική πολυπλοκότητα της αρχαίας γλώσσας, η οποία όμως διατηρείται σε άλλες γλώσσες πχ στη σύγχρονη ρουμανική, ρωσική ή γερμανική και βέβαια (σε ακόμα υψηλότερο βαθμό πολυπλοκότητας κι από την Αττική διάλεκτο) στη λιθουανική.

DF

Σλαβοδωρική γλώσσα ? ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ; Σιγά να μην κατάγονται από το ά του Κενταύρου .... Μα οι Σλάβοι έρχονται γύρω στα 500 με 600 στην Ελλάδα ...Με τους Δωριείς και τα Αρχαία Ελληνικά , τι σχέση έχουν ; Ακόμα και η Ελληνική γλώσσα εκείνης της εποχής, διαφέρει από την καθαρή δωρική καθώς έχει εξελιχθεί μετά από 1000 χρόνια .!!!!

γιωργος

Ο κωλοτουμπας διαβαζει ? Το δημοκρατικο τοξο των κεντροδεξιων κομματων, οφειλουν να προστατεψουν την χωρα απο τις αριστερες συμμοριες.

Cici

Μακεδόνες λέει....λες και πριν τη συμφωνία έλεγε Σκοπιανοί....

Στέφανος

«Είμαι Μακεδόνας και σας καλώ όλους Μακεδόνες, Αλβανούς, Τούρκους, Σέρβους, Βλάχους, Ρομά, Βόσνιους και όλους τους υπόλοιπους, όλους εσάς - πείτε "Ναι" στο μέλλον μας» Λαλακίες βέβαια, αλλά ουδέν κακό αμιγές καλού, διότι εάν προσκαλεί τούς απανταχού γύφτους θά μπορούσαμε νά απαλλαγούμε μιά καί καλή από τό γυφταριό !

Αριστερός διανοούμενος

Ο Zάεφ είναι Μακεδόνας χωρίς εισαγωγικά και η χώρα του ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία όσο και να σκούζουν τα φασιστάκια. Τελείωσε.

Αλέξανδρος εξωτερικού

Εσύ προφανώς είσαι κάποιος που αυτοϊκανοποιείται αυτοχαρακτηριζόμενος ως διανοούμενος.... όσο για το αριστερός, τι να πω... περαστικά

ομως

αυτό είναι το πρόβλημα, ότι για να την σπάσουμε στα φασιστάκια, μπορούμε να ξεπουλήσουμε ολόκληρη τη χώρα... Από την άλλη είναι η δικαιολογία ή ο τρόπος να αμβλύνουμε στους δικούς μας οτιδήποτε λάθος σχετίζεται με την διαχείριση των εθνικών θεμάτων : Το κάνουμε για να την σπάσουμε στα φασιστάκια... ! ... και φυσικά τα φασιστάκια εμφανίζονται συνεχώς και πολλαπλασιάζονται , επειδή εμείς ασκούμε λάθος πολιτική στα εθνικά θέματα , διεγείροντας έτσι την υποβόσκουσα εθνικιστική ιδεολογία τους . Με αυτό τον τρόπο όμως , φαινόμαστε εμείς να έχουμε λόγο ύπαρξης ... Να είμαστε δηλαδή εμείς οι αντιφασίστες που ραπίζουμε τον κάθε φασίστα (που εμείς δημιουργούμε) !

ΔΙΟΝ

Την αλήθεια την είπε ο Γκληγκόροφ και εισέπραξε μια βόμβα από τους κομιτατζήδες: "Δεν έχουμε σχέση με τους Μακεδόνες αφού είμαστε σλάβοι"

periklis

του εδωσε δικαιωμα ο αλεξης να μιλαει

Frd

... και ενώ η γλώσσα -όπως λέει- θα συνεχίσει να ονομάζεται μακεδονική, σημειώνοντας ότι έχει σλαβική προέλευση , απευθύνθηκε με την γλώσσα αυτή προς τους κατοίκους της χώρας του, λέγοντας «Είμαι Μακεδόνας και σας καλώ όλους Μακεδόνες, Αλβανούς, Τούρκους, Σέρβους, Βλάχους, Ρομά, Βόσνιους και όλους τους υπόλοιπους, όλους εσάς - πείτε "Ναι" στο μέλλον μας» ... !!!!! ....

Στο Μελλον

Οταν αρχισουν τα οργανα για την "Μακεδονια του ΑΙΓΑΙΟΥ" , η μονη λυση για την ΕΛΛΑΣ θα ειναι τα οπλα . Μραβο τσιπρα κοτζια και καμμενε....Φερατε αλλη μια καταστροφη στην πατριδα μας .

ΜΑΚΕΔΩΝ

Στη φωτογραφία ένα δείγμα της "μακεδονικής" γραφής, που ως γνωστόν χρησιμοποιούσε ο Αριστοτέλης όταν δίδασκε στη Μίεζα της Ημαθίας την "μακεδονική" γλώσσα στον Μ. Αλέξανδρο και τους εταίρους του. Με την ίδια γραφή ήταν γραμμένη και η Ιλιάδα που του χάρισε και την οποία ο Αλέξανδρος, όσο ζούσε, είχε κάτω από το προσκεφάλι του.

Εδώ...

Ο κόσμος πεινάει και ακόμα ασχολούμαστε με τους βόρειους..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

_28PEG_P

Έγραψαν ιστορία η Κριστίνα Κοχ και η Τζέσικα Μέιρ - Στόχος τους ήταν να αντικαταστήσουν μια μονάδα επαναφόρτισης μπαταριών, που παρουσίασε βλάβη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το περασμένο Σαββατοκύριακο - «Είμαστε πολύ περήφανοι για σας» είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχε μαζί τους

4