Βρετανία: Δεν θα αυξηθούν τα δίδακτρα των Ευρωπαίων φοιτητών για το 2019

gbuniver


Οι φοιτητές από χώρες της ΕΕ θα μπορούν να πάρουν και δάνεια με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους Βρετανούς

Με ανακοίνωσή της η βρετανική κυβέρνηση, με αφορμή το Brexit, εγγυάται πως δεν θα υπάρξει αύξηση στα δίδακτρα που θα καταβάλουν οι Ευρωπαίοι φοιτητές, οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για σπουδές στα Πανεπιστήμια της Αγγλίας το 2019.

Στην ανακοίνωση τονίζεται μάλιστα πως θα μπορούν να λάβουν φοιτητικά δάνεια, με τους ίδιους όρους με τους Βρετανούς φοιτητές για όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, όπως τόνισε ο Damian Hinds, ειδικός γραμματέας για την εκπαίδευση στην εφημερίδα Guardian.

Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι οι φοιτητές από την Ε.Ε. συμβάλλουν σημαντικά στη φήμη των βρετανικών πανεπιστημίων και στον τομέα της εκπαίδευσης. «Αποτελούν απόδειξη της καλής λειτουργίας του συστήματός μας, καθώς πολλοί φοιτητές από το εξωτερικό επιλέγουν να έρθουν και να σπουδάσουν εδώ», συμπλήρωσε.


Οπως γράφει ο Guardian, η απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τις ισχύουσες ρυθμίσεις για τα δάνεια και τα δίδακτρα για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 σημαίνει ότι οι φοιτητές της Ε.Ε. θα συνεχίσουν να εγγράφονται όπως οι Βρετανοί, παρά την επίσημη ημερομηνία της εφαρμογής του Brexit τον Μάρτιο του 2019.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 τα δίδακτρα θα φτάσουν το ανώτερο τις 9.250 στερλίνες για τους προπτυχιακούς φοιτητές.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί μακροπρόθεσμη απόφαση για το στάτους των Ευρωπαίων φοιτητών, δεν έχει κατευνάσει τους φόβους που είχε εγείρει κυβερνητικό έγγραφο, το οποίο διέρρευσε πέρσυ και ανέφερε ότι οι Ευρωπαίου που επιθυμούν να σπουδάσουν στη Βρετανία θα υπόκεινται στους ίδιους αυστηρούς ελέγχους με τους διεθνείς φοιτητές, σχετικά με την ακαδημαϊκή τους ικανότητα και τις γνώσεις τους στα Αγγλικά, ενώ θα καταβάλουν τα ίδια αυξημένα δίδακτρα με τους διεθνείς φοιτητές.

Οι φοιτητές της Ε.Ε. αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 80.000 από τους 1.6 εκατομμύρια προπτυχιακούς φοιτητές σε Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης