Ιράκ: Ισόβια κάθειρξη στη Γαλλίδα, Μελινά Μπουγκεντίρ, που είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος

Boughedir

Την Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν είχε χαρακτηρίσει τη Μπουγκεντίρ «τρομοκράτισσα του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) η οποία είχε πολεμήσει εναντίον του Ιράκ», ενώ κάλεσε την ιρακινή δικαιοσύνη να τη δικάσει, τονίζοντας όμως την αντίθεσή του στη θανατική ποινή

Η Γαλλίδα τζιχαντίστρια Μελινά Μπουγκεντίρ καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη από δικαστήριο του Ιράκ επειδή είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Τον Φεβρουάριο το ίδιο δικαστήριο είχε καταδικάσει την 27χρονη Μπουγκεντίρ σε επτά μήνες φυλάκιση και είχε ζητήσει την απέλασή της στη Γαλλία. Τότε οι δικαστές είχαν εκτιμήσει ότι η μόνη κατηγορία που τη βάρυνε ήταν «η παράνομη είσοδος» στο Ιράκ και είχαν ζητήσει να αφεθεί ελεύθερη καθώς είχε ήδη περάσει επτά μήνες στη φυλακή.

Όμως το ιρακινό εφετείο ζήτησε τη διενέργεια νέας δίκης εις βάρος της Μπουγκεντίρ, αυτή τη φορά βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου, που προβλέπει την επιβολή της θανατικής ποινής σε όποιον κριθεί ένοχος ότι ανήκε σε τρομοκρατική οργάνωση, είτε ήταν μαχητής είτε όχι.

Ο Γάλλος δικηγόρος της Μπουγκεντίρ, ο Γουίλιαμ Μπουρντόν που έχει μεταβεί στη Βαγδάτη είχε δηλώσει σήμερα, λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, ότι υπάρχουν «πολλά ερωτήματα για τις πιέσεις που φέρονται να ασκήθηκαν από τη Γαλλία προκειμένου να υπάρξει νέα δίκη».

Την Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν είχε χαρακτηρίσει τη Μπουγκεντίρ «τρομοκράτισσα του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) η οποία είχε πολεμήσει εναντίον του Ιράκ», ενώ κάλεσε την ιρακινή δικαιοσύνη να τη δικάσει, τονίζοντας όμως την αντίθεσή του στη θανατική ποινή.

Η οικογένεια και οι δικηγόροι υπεράσπισης της νεαρής Γαλλίδας ζητούν να επιστρέψει στην πατρίδα της, όπου ένας «δικαστής έχει ενημερώσει μέσω της έκδοσης εντάλματος σύλληψης εναντίον της ότι επιθυμεί να τη δει στο γραφείο του», επεσήμανε ο Μπουρντόν.

Οι γαλλικές αρχές έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον της Μπουγκεντίρ στο πλαίσιο της ανακριτικής πράξης που ξεκίνησε στο Παρίσι στις 2 Αυγούστου 2016 για «σύσταση εγκληματικής, τρομοκρατικής οργάνωσης», σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Η Μπουγκεντίρ συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017 στη Μοσούλη, πρώην πρωτεύουσα στο Ιράκ του ΙΚ, μαζί με τα τέσσερα παιδιά της, τα τρία εκ των οποίων έχουν πλέον επαναπατριστεί. Την ίδια ώρα ο σύζυγός της, επίσης Γάλλος, φέρεται να έχει σκοτωθεί. Το εφετείο έκρινε σήμερα ότι η νεαρή γυναίκα είχε ακολουθήσει τον σύζυγό της στο Ιράκ εν γνώσει της.

Μια άλλη Γαλλίδα τζιχαντίστρια, η Ντζαμιλά Μπουτουταού, 29 ετών, καταδικάστηκε στις 17 Απριλίου σε ισόβια κάθειρξη επειδή είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Η ίδια δηλώνει ότι την εξαπάτησε ο σύζυγός της.

Από τις αρχές του έτους περισσότεροι από 280 αλλοδαποί τζιχαντιστές έχουν καταδικαστεί σε θάνατο ή ισόβια από τα δικαστήρια της Βαγδάτης.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Αντικειμενικά

Δικαιη ποινή

Ιωνάθαν Κωνσταντίνου

έχει Γαλλική υπηκοότητα..... σιγά μήν είναι Γαλλίδα........ άλλο το ένα, άλλο το άλλο.... Η Γαλλία τείνει να γίνει Ισλαμικό κράτος .... με την διαφορά γεννήσεων των Γάλλων και των μεταναστών Ισλαμιστών, σε λίγο οι Γάλλοι θα είναι μειοψηφία.....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

systrom-krieger

Οι Σίστρομ και Κρίγκερ αποχωρούν από τις θέσεις του εκτελεστικού διευθυντή και του υπεύθυνου τεχνικών υπηρεσιών για να εξερευνήσουν «την περιέργεια και την καινοτομία τους»

bring-back-our-money1

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης, τα χρήματα µεταφέρθηκαν με ένα κοντέινερ στην πρωτεύουσα Μονρόβια, αφού τυπώθηκαν στο Λίβανο και τη Σουηδία στο χρονικό διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2017 και Απριλίου 2018

trumpthumbsweb

Ο Τραμπ, που επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες με αρκετές χώρες, δήλωσε ότι η αναθεωρημένη συμφωνία θα μειώσει την γραφειοκρατία και θα αυξήσει την ευημερία στις ΗΠΑ και την Νότια Κορέα