Ιταλία: Μικρές οι πιθανότητες να επιβιώσει η νέα κυβέρνηση

Ιταλία: Μικρές οι πιθανότητες να επιβιώσει η νέα κυβέρνηση

Αν και αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα την επόμενη εβδομάδα, πολλοί προεξοφλούν ότι η σύμπραξη Πέντε Αστέρων και Λέγκας του Βορρά δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια

conte
Μικρές πιθανότητες επιβίωσης δίνουν οι αναλυτές στη νέα ιταλική κυβέρνηση που θα αναλάβει καθήκοντα την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν ότι το ρευστό μετεκλογικό κλίμα ήταν... αμελητέο μπροστά σε αυτά που θα ακολουθήσουν ανάμεσα στο Κίνημα Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα.

Την Τετάρτη και μετά από 80 ημέρες αδιεξόδου, ο πρόεδρος Σέρτζιο ματαρέλα έδωσε στον Τζουζέπε Κόντε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που στηρίζει το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα.

Λίγοι θεωρούν ότι θα επιβιώσει

Η Λέγκα και το Κίνημα των 5 Αστέρων έχουν σχεδιάσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα 57 σελίδων, παρουσιάζοντάς το ως ένα φιλόδοξο σχέδιο που στοχεύει στην εξάντληση της πενταετούς θητείας. Λίγοι είναι, ωστόσο, εκείνοι που πιστεύουν ότι θα καταφέρει να αντέξει τόσο πολύ.

Κλείσιμο
«Ουσιαστικά καμία ιταλική κυβέρνηση δεν έχει επιβιώσει πέντε χρόνια, άρα αυτό δεν είναι καν θέμα», δήλωσε ο Φράνκο Πανοντσέλο, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρόεδρος του John Cabot University.

Ευπαθής συνασπισμός σε αιφνιδιασμούς

Σε κάθε περίπτωση, τα δύο κόμματα που έχουν διαφορετικές προτεραιότητες διαθέτουν οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία, γεγονός που καθιστά ευάλωτο το συνασπισμό.

Το πρόγραμμα στο οποίο συμφώνησαν διακατέχεται από ευρωσκεπτικισμό, ενώ ζητούν αναδιάρθρωση των συνθηκών της ΕΕ για τη νομισματική ένωση και τη μετανάστευση.

Κάποια στοιχεία από το πρόγραμμά τους αναμένεται να είναι σχετικά εύκολο να εφαρμοστούν και να δώσουν γρήγορες νίκες στο εσωτερικό της χώρας, όπως η ενίσχυση της νομοθεσίας για τη νόμιμη άμυνα και η αναθεώρηση του νόμου του 2011 που αύξησε σημαντικά την ηλικία συνταξιοδότησης.

Όμως, σε μια σειρά θεμάτων ιδιαίτερα σημαντικών, οι εντάσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από την αρχή της νέας κυβέρνησης.

Ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό αφορά το φορολογικό και τις αυξήσεις στις παροχές πρόνοιας. Η Λέγκα θα επιδιώξει να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της στον πλούσιο Βορρά, ενώ τα Πέντε Αστέρια τους δικούς τους στο Νότο, σε μια περίοδο που τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι ελάχιστα.


Επίσης, τα δύο κόμματα, για να περάσουν τα νομοσχέδιά τους από την άνω Βουλή, καλούνται να συνεργαστούν, καθώς διαθέτουν πλειοψηφία λιγότερη των 10 εδρών.

«Κάποιοι λένε ότι δεν θα βγάλει ούτε τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο Ρομπέρτο Μαρόνι, βετεράνος της Λέγκα και πρώην υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa χθες.

Χωρίς κυβερνητική εμπειρία

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής των δύο σχηματισμών, Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι δεν έχουν κυβερνητική εμπειρία και κινδυνεύουν να καταλήξουν δέσμιοι των πολυάριθμων θεσμικοί περιορισμών της Ιταλίας και της πολυπλοκότητας της γραφειοκρατίας.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα έχει ήδη υπαινιχθεί στον Ντι Μάιο και τον Σαλβίνι ότι έχει την εξουσία να απορρίψει νόμους που θεωρεί αντισυνταγματικούς, περιλαμβανομένης της νομοθεσίας που παραβιάζει διεθνείς συνθήκες ή δεν καλύπτεται επαρκώς από τον προϋπολογισμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης