Ολλανδία: Ο Κάρατζιτς δικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

katzatsits_new

Ζητά να ακυρωθεί η πρωτόδικη καταδίκη του για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας – Ο πρώην πολιτικός αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας εμφανίστηκε χαμογελαστός στην αίθουσα

Ο πρώην πολιτικός αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς εμφανίσθηκε σήμερα ενώπιον τις διεθνούς δικαιοσύνης στη Χάγη ζητώντας να ακυρωθεί η καταδίκη του σε κάθειρξη 40 ετών για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Με σκούρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο, μπορντό γραβάτα, γυαλιά και τραβηγμένα χαρακτηριστικά, ο Κάρατζιτς, ηλικίας σήμερα 72 ετών, έφθασε χαμογελαστός στην αίθουσα ακροαματικών συνεδριάσεων του Μηχανισμού για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια.

Γιατί καταδικάστηκε στον α' βαθμό

Σε πρώτο βαθμό, τον Μάρτιο 2016, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, «πρόδρομος» του Μηχανισμού για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια, τον είχε κρίνει ένοχο για ωμότητες που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα και το Σαράγεβο στη διάρκεια του αιματηρού πολέμου της Βοσνίας.

Ο Κάρατζιτς είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που λογοδοτεί ενώπιον της δικαιοσύνης μετά τον θάνατο, στη διάρκεια της δίκης του, του πρώην προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Προσέφυγε σε δεύτερο βαθμό αμφισβητώντας 50 σημεία της πρωτόδικης ετυμηγορίας.

Οι λόγοι που ο Κάρατζιτς έκανε έφεση

Η υπεράσπιση έχει οικοδομήσει την έφεσή της πάνω στο γεγονός ότι στον πρώτο βαθμό ο Κάρατζιτς υποχρεώθηκε να επιλέξει, υπό την πίεση της εισαγγελίας, ανάμεσα στο να εκπροσωπήσει ο ίδιος τον εαυτό του, πράγμα που έκανε, ή να καταθέσει υπέρ του εαυτού του, και όχι να κάνει και τα δύο.

Μόλις έγινε δεκτή η ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρείται «ήρωας» από πολλούς δικούς του, είχε επικρίνει μια «τερατώδη» καταδίκη που εκδόθηκε στο τέλος μιας «πολιτικής δίκης».

Η σημερινή πρώτη ημέρα αυτής της διήμερης δίκης πρόκειται να αφιερωθεί σε δηλώσεις της υπεράσπισης και της κατηγορούσας αρχής.

Ο Κάρατζιτς, από την πλευρά του, έχει την ευκαιρία να πάρει σήμερα ελεύθερα τον λόγο. Η ετυμηγορία δεν θα ανακοινωθεί πριν περάσουν μερικοί μήνες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Robin van Lonkhuijsen / POOL / AFP

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Robin van Lonkhuijsen / POOL / AFP

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης