Ιαπωνία: Να παραιτηθεί καλείται ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε μετά από δύο σκάνδαλα νεποτισμού

shinzo_abe_scandals

Υποψίες πως ο Άμπε μεσολάβησε για την πώληση κρατικής γης με έκπτωση 85% σε επιχειρηματία που έχει δεσμούς με την σύζυγό του Άκι Άμπε ώστε να κατασκευάσει νηπιαγωγείο στην Οζάκα - Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κατηγορείται ότι έδωσε άδεια σε φίλο του για να ανοίξει κτηνιατρική σχολή - Από τα δύο σκάνδαλα, η δημοτικότητα του Ιάπωνα πρωθυπουργού έχει κατρακυλήσει

Σε παραίτηση τον Ιούνιο καλεί τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε ο επιτυχημένος προκάτοχός του Γιουνιχίρο Κοϊζούμι μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο εβδομαδιαίο περιοδικό Aera και η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα. Ο μεταρρυθμιστής Κοϊζούμι, που υπηρέτησε στη θέση του πρωθυπουργού της Χώρας των Χρυσανθέμων από το 2001 μέχρι το 2006, τόνισε πως ο Άμπε θα πρέπει να παραιτηθεί μέχρι τον Ιούνιο επειδή εμπλέκεται σε δύο σκάνδαλα νεποτισμού και όσο παραμένει στην εξουσία βλάπτει το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) και την τύχη του κόμματος στις εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος. Αν ο Άμπε επανεκλεγεί στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο ελλοχεύει ο κίνδυνος με την χαμηλή δημοτικότητά του να συμπαρασύρει σε ήττα το κόμμα στις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους.

Ο Σίνζο Άμπε είχε χρηματίσει για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 2006 αλλά στις 12 Σεπτεμβρίου 2007 υπέβαλε ξαφνικά την παραίτησή του έπειτα από τα συνεχή σκάνδαλα, στα οποία εμπλέκονταν προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησής του. Τον Δεκέμβριο του 2012 ο Άμπε έγινε εκ νέου πρωθυπουργός μετά την συντριπτική νίκη του κόμματός του στις εκλογές.

Όμως, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις η δημοτικότητα του Ιάπωνα πρωθυπουργού γνωρίζει δραματική πτώση μετά την εμπλοκή του σε δύο σκάνδαλα, εκ των οποίων στο ένα φέρεται να έχει ευνοήσει την σύζυγό του και στο άλλο στενό του φίλο. Ειδικότερα, υπάρχουν υποψίες πως ο Άμπε μεσολάβησε για την πώληση κρατικής γης με έκπτωση 85% σε επιχειρηματία που έχει δεσμούς με την Άκι Άμπε ώστε να κατασκευάσει νηπιαγωγείο στην Οζάκα. Επίσης, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του για να πάρει φίλος του άδεια και να ανοίξει κτηνιατρική σχολή.

Για την εμπλοκή του στο πρώτο σκάνδαλο ο Άμπε έχει δηλώσει πως θα παραιτηθεί αν αποδειχθεί ότι ο ίδιος ή η σύζυγός του έχουν ανάμιξη στην πώληση της συγκεκριμένης έκτασης. Όσο για το δεύτερο σκάνδαλο, ο 64χρονος πρωθυπουργός απορρίπτει τις κατηγορίες αλλά την περασμένη εβδομάδα ένα επίσημο κρατικό έγγραφο που δόθηκε στην δημοσιότητα τον διαψεύδει καθώς αναφέρει πως «η κτηνιατρική σχολή είναι ένα ζήτημα που αφορά τον πρωθυπουργό».

Δημοσκόπηση που παρουσίασε το τηλεοπτικό δίκτυο Nippon TV την Κυριακή έδειξε ότι η υποστήριξη στην κυβέρνηση του Άμπε έχει πέσει στο 26,7%, το χαμηλότερο ποσοστό από την εκλογή του το 2012 και δημοσκόπηση της εφημερίδας Asahi τη Δευτέρα ανεβάζει την υποστήριξη στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού στο 31%. Το Σάββατο διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτήριο του ιαπωνικού κοινοβουλίου στο Τόκιο και ζητούσαν την παραίτηση του Σίνζο Άμπε. Οι διοργανωτές υποστηρίζουν πως στην διαμαρτυρία συμμετείχαν 50.000 άτομα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

erdogan_stratiwtiki_perivoli_arthro

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο Φεστιβάλ Αεροδιαστημικής και Τεχνολογίας που διοργανώθηκε στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, υποστήριξε ότι εξαιτίας του εμπάργκο που ακολούθησε της «ειρηνευτικής επιχείρησης» του 1974, αναδείχθηκε η πλήρης τεχνολογική εξάρτηση της Τουρκίας από άλλες χώρες

1