Ομιλία μίσους για «ποταμούς αίματος» που φέρνουν οι μετανάστες βάζει σε μπελάδες το BBC

Ομιλία μίσους για «ποταμούς αίματος» που φέρνουν οι μετανάστες βάζει σε μπελάδες το BBC

Την ομιλία είχε εκφωνήσει πριν από μισό αιώνα ο Ίνοκ Πάουελ και είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αποπομπή του από την σκιώδη κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ

inok-powl
Είχε χαρακτηριστεί ως πιο ξενοφοβική ομιλία πολιτικού της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας και προκάλεσε - δικαίως - την ατιμωτική αποπομπή του ατόμου που τον εκφώνησε από την σκιώδη κυβέρνηση της Θάτσερ.

Ο λόγος για τον «φιλιππικό» που εκφώνησε το 1968 κατά των μεταναστών ο σκιώδης υπουργός Υγείας, Ίνοκ Πάουελ, με τον οποίο ζητούσε να περιοριστεί η μετανάστευση στη Βρετανία, διαφορετικά οι πολίτες θα βρίσκονταν σύντομα αντιμέτωποι με «ποταμούς αίματος».

Σήμερα, 50 χρόνια μετά την ξενοφοβική ομιλία είχε χαρακτηριστεί «μοχθηρή» και «ακρως επικίνδυνη» από τους Times, το BBC αποφάσισε να μεταδώσει για πρώτη φορά ολόκληρο το καταγεγραμμένο περιεχόμενό της, σε μια εκπομπή που έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο.

Η απόφαση του σταθμού να μεταδώσει τη συγκριμένη χρονική στιγμή την εν λόγω ομιλία, εν μέσω της έξαρσης ρατσιστικών επιθέσεων στη Βρετανία που ακολούθησε το Brexit, έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις από χρήστες των social media και εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου.

«Η ομιλία του Πάουελ ήταν η χειρότερη υποκίνηση σε ρατσιστική βία που έχει καταγραφεί από δημόσιο πρόσωπο στη σύγχρονη Βρετανία. Το BBC δεν πρέπει να μεταδώσει αυτή την ομιλία μίσους», δήλωσε βουλευτής των Εργατικών, εκφράζοντας την άποψη πολλών συναδέλφων του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αφού μονάχα ένα μικρό μέρος της ομιλίας είχε καταγραφεί, το υπόλοιπο καταγεγραμμένο κείμενο θα «ερμηνεύσει» ο σκωτσέζος ηθοποιός Ίαν ΜακΝτίαρμιντ, γνωστός για τον πρόσφατο ρόλο του στη σειρά ταινιών Star Wars, όπου είχε υποδυθεί τον Πάλπατιν.

Στην ομιλία του ο Ίνοκ Πάουελ ιισχυριζόταν ότι η Βρετανία «έσκαβε τον λάκκο της» επιτρέποντας σε μετανάστες να εισέρχονται ανεξέλεγκτα και ζητούσε οι μη λευκοί κάτοικοι της Βρετανίας να σταλούν πίσω στις πατρίδες τους. Η διαβόητη ομιλία τελείωνε με μια ρήση από την Αινειάδα του Βιργιλίου που προέβλεπε το ξέσπασμα εμφύλιου πολέμου στη Ρώμη.

«Σαν τον Ρωμαίο κάποτε, μου φαίνεται ότι βλέπω τον ποταμό Τίβερη να αφρίζει από το αίμα»,
Κλείσιμο
είχε πει ο Πάουελ σηματοδοτώντας το τέλος της καριέρας του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης