Συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν και Ροχανί στην Άγκυρα για το συριακό

Συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν και Ροχανί στην Άγκυρα για το συριακό

Ερντογάν, Πούτιν και Ροχανί συζητούν σήμερα για το συριακό στην Άγκυρα - Οι πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας βάζουν στο περιθώριο τις διαφορές τους, με τη Μόσχα να χτίζει πυρηνικό σταθμό για τον Ερντογάν

ar_0009
H Ρωσία χτίζει πυρηνικό σταθμό για τον Ερντογάν, όπως σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ με αφορμή την επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας στην Άγκυρα για να εγκαινιάσει σε μία τελετή - σόου, τον πρώτο πυρηνικό σταθμό στη γείτονα.

Οι δύο χώρες φαίνεται να βάζουν στην άκρη τις διαφορές τους προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στο ΝΑΤΟ, κάτι που αφήνει παγερά αδιάφορα τον Ερντογάν, επισημαίνει ο ξένος Τύπος αποκωδικοποιώντας το καλωσόρισμα του Ερντογάν στον Πούτιν.

Με τα λόγια: «Αγαπητέ φίλε Πούτιν», ο «Σουλτάνος του Βοσπόρου» καλωσόρισε στην Άγκυρα τον Ρώσο ομόλογό του. Ο Πούτιν έκανε λόγο για μία νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις, ενισχύοντας παράλληλα την πυρηνική βιομηχανία της γειτονικής χώρας.
Κλείσιμο

Σήμερα στην «παρέα» Ερντογάν -Πούτιν στην Άγκυρα, προστίθεται και ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας, Τουρκίας και του Ιράν, μετά το τέλος της συνάντησης κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Άγκυρα, θα παρουσιάσουν την κοινή τους θέση για την κατάσταση στην Συρία. Οι τρεις ηγέτες «θα υπογραμμίσουν την υποστήριξή τους για την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ.

Μεταξύ άλλων, όπως πρόσθεσε, θα συζητηθεί η προώθηση της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην Συρία, όπως και ότι οι τρεις χώρες θα συμβάλλουν ούτως ώστε στην αρμόδια συνταγματική επιτροπή να εκπροσωπηθούν όλα τα τμήματα της συριακής κοινωνίας.

Πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης κορυφής ο Πούτιν θα έχει χωριστή συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί. Οι δύο πολιτικοί άνδρες θα έχουν συνομιλίες για τις διμερείς σχέσεις, το Κοινό Ολοκληρωμένο Διεθνές Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action) που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα των Αμερικανών περί αναθεώρησης των όρων της συμφωνίας, όπως και ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία της πέμπτης συνόδου κορυφής για την Κασπία και την κατάσταση στη Συρία.

Ο Γιούρι Ουσακόφ ανέφερε επίσης ότι στους προσεχείς μήνες ενδέχεται να υπογραφεί συμφωνία για την δημιουργία ελεύθερης οικονομικής ζώνης μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU ) και του Ιράν (στην EAEU συμμετέχουν η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Κιργιζία και η Ρωσία-σ.σ).
Ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν επεσήμανε ότι οι επενδύσεις των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών στο Ιράν μπορούν να ανέλθουν στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Bild: «O Πούτιν χτίζει πυρηνικό σταθμό για τον Ερντογάν»

«O Πούτιν χτίζει πυρηνικό σταθμό για τον Ερντογάν», είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Bild σχολιάζοντας πως η χθεσινή τελετή των εγκαινίων του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία ήταν ένα σόου.

«Ο Ρώσος πρόεδρος βοηθάει τον Ερντογάν να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα», σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε για μια νέα περίοδο σχέσεων: «Σήμερα δεν ξεκινάμε μόνο την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, αλλά δημιουργούμε βιομηχανία της πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία. Πρόκειται για ένα νέο βήμα για την τουρκική οικονομία».

Ν-tv: «Οι διαφορές μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας τελικά φαίνεται ότι επιλύθηκαν»

«Αγαπητέ φίλε Πούτιν», ήταν τα λόγια με τα οποία καλωσόρισε χθες ο Ερντογάν τον Ρώσο ομόλογό του στην Άγκυρα που δείχνουν ξεκάθαρα το κλίμα που επικρατεί πλέον στις διμερείς σχέσεις, υποστηρίζει το γερμανικό δίκτυο N-tv.

«Τουρκία και Ρωσία αποκαθιστούν τις σχέσεις τους, επισημαίνει το επίμαχο δημοσίευμα προσθέτοντας πως οι διαφορές μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας τελικά φαίνεται ότι επιλύθηκαν. Μια συμφωνία για τους S- 400 που συνήφθη πέρυσι, τελικά επιταχύνεται. Η συμφωνία όμως έρχεται σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ κάτι που αφήνει παγερά αδιάφορο τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», επισημαίνει το δίκτυο N-tv.

«Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Άγκυρα την ταχύτερη παράδοση του συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία. Στο ΝΑΤΟ εκφράστηκαν ανησυχίες για τον τουρκικό στρατηγικό προσανατολισμό και αμφιβολίες σχετικά με το αν τα ρωσικά συστήματα είναι συμβατά με τα πρότυπα της δυτικής αμυντικής συμμαχίας», προσθέτει το γερμανικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, Ερντογάν και Πούτιν συναντήθηκαν οκτώ φορές το 2017 και είχαν συνολικά πάνω από 20 τηλεφωνικές συνομιλίες.

Πριν από τις συνομιλίες τους, οι δύο αρχηγοί κρατών είχαν δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, που κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom.Ο Ερντογάν μίλησε χθες για μια «ιστορική» στιγμή στις διμερείς σχέσεις με τον Πούτιν να δηλώνει: «Σήμερα δεν συμβάλλουμε μόνο στην κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού, αλλά βάζουμε επίσης τα θεμέλια για την πυρηνική βιομηχανία στην Τουρκία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης