Λήγει το βράδυ το τελεσίγραφο της Μέι στον Πούτιν για την υπόθεση του Ρώσου διπλού πράκτορα

Λήγει το βράδυ το τελεσίγραφο της Μέι στον Πούτιν για την υπόθεση του Ρώσου διπλού πράκτορα

Η Μόσχα καλείται από το Λονδίνο να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις που την αθωώνουν - Για πολύ μεγάλη πιθανότητα πίσω από τη δηλητηρίαση να βρίσκονται οι Ρώσοι έκανε λόγο η Μέι

Λήγει το βράδυ το τελεσίγραφο της Μέι στον Πούτιν για την υπόθεση του Ρώσου διπλού πράκτορα
Λεκτικός «πόλεμος» έχει ξεσπάει τις τελευταίες ώρες μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας για την πολύκροτη υπόθεση Σκρίπαλ με το Λονδίνο να δίνει τελεσίγραφο στη Μόσχα καλώντας την να δώσει μέχρι το τέλος της ημέρας ικανοποιητικές απαντήσεις αναφορικά με την δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα. 

Η δραματική κλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις απασχολεί πλέον και το ΝΑΤΟ,όπως αναφέρει το BBC.

H Aντιτρομοκρατική της Βρετανίας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, το νευροπαραλυτικό αέριο που χρησιμοποιήθηκε για την δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της 33χρονης κόρης του, Γιούλια ονομάζεται Novichok. 
Κλείσιμο

Τη Δευτέρα η Βρετανίδα πρωθυπουργός «φωτογράφισε» τους Ρώσους για την δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα καθώς σε έκτακτη ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων, επισήμανε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα για την απόπειρα δολοφονίας να ευθύνεται η Ρωσία. Ανακοίνωσε, δε, ότι θα καλέσει τον πρέσβη της Μόσχας για επίσημες εξηγήσεις, δίνοντας του τελεσίγραφο έως σήμερα (μέχρι το τέλος της ημέρας) να παρέχει ικανοποιητικά στοιχεία που θα αθωώνουν τη Μόσχα.

Όπως επισημαίνουν τα βρετανικά ΜΜΕ υπάρχει, επίσης, σοβαρό ενδεχόμενο να ακολουθήσει η πιθανή λήψη μέτρων μέτρα κατά της Μόσχας καθώς η Τερέζα Μέι έχει δεχθεί εισηγήσεις να προχωρήσει μέχρι και σε απελάσεις

Το ΝΑΤΟ, δια στόματος του Γ.Γ της Συμμαχίας, Γενς Στόλντενμπεργκ, έσπευσε να μιλήσει για «υπόθεση "μεγάλης ανησυχίας"» καθώς «η χρήση οποιασδήποτε νευροτοξίνης είναι  "εντελώς απαράδεκτη"».

Οι Εργατικοί κατηγορούν τη Μέι για αδράνεια
Εντωμεταξύ η υπόθεση Σκρίπαλ έχει δώσει...πάτημα και για κόντρα μεταξύ Τόρις και Εργατικών, με τους τελευταίους να κατηγορούν την κυβέρνηση Μέι για αργοπορία και αρχικά χλιαρή αντίδραση, την οποία αποδίδουν στην διαπλεκόμενη σχέση του κόμματος με την Ρωσία. Ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατηγορεί τους Συντηρητικούς ότι έλαβαν πάνω από 800.000 στερλίνες σε δωρεές από Ρώσους ολιγάρχες, κυρίως προεκλογικά. Και για το λόγο αυτό η Μέι καθυστέρησε να αντιδράσει έντονα και να δρομολογήσει σκληρές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Από την πλευρά της, η Ρωσία, αρνείται τις κατηγορίες, τις οποίες μάλιστα αποδίδει σε εχθρούς του Βλαντιμίρ Πούτιν, που θέλουν να τον δυσφημίσουν ενόψει των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Όμως, οι βρετανικές αρχές επιμένουν ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει επαρκούν για να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες εναντίον της Μόσχας. 

Τι είναι το Novichok 
Η ουσία στην οποία καταλήγουν οι βρετανικές αρχές για τη δηλητηρίαση του Σκρίπαλ και της κόρης του είναι νευροπαραλυτική και επιδρά στο νευρικό σύστημα.  Τα κύρια χαρακτηριστικά της νευροτοξίνη αυτής είναι:

1. Μπορεί να δοθεί μέσω επαφής ή εισπνοής

2. Μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις και απώλεια ελέγχου του σώµατος. 

3. Αποδυναμώνει τους μύες,συμπεριλαμβανομένων της καρδιάς και του διαφράγµατος.

4. Μπορεί να προκαλέσει θάνατο λόγω κατάρρευσης της αναπνευστικής λειτουργίας σε πέντε λεπτά. 

5. Αναπτύχθηκε επί Σοβιετικής Ένωσης  την δεκαετία του '70 ή του '80.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης