Η Μαρίν Λεπέν μετονομάζει σε «Εθνικό Συναγερμό» το «Εθνικό Μέτωπο»

Η Μαρίν Λεπέν μετονομάζει σε «Εθνικό Συναγερμό» το «Εθνικό Μέτωπο»

Σε μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop που δημοσιεύτηκε σήμερα, το 63% των Γάλλων δηλώνει ότι το Εθνικό Μέτωπο θα αποτελέσει απειλή για τη Δημοκρατία εάν ανέλθει στην εξουσία.

Αποχαιρετισμός στο «Εθνικό Μέτωπο»: η Μαρίν Λεπέν πρότεινε σήμερα στα στελέχη του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας να βαπτίσουν εκ νέου το κόμμα τους δίνοντάς του το όνομα «Εθνικός Συναγερμός» ("Rassemblement national"), σε μια απόπειρα να αποβάλει το στίγμα μιας παράταξης που συνδέεται με τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό και επομένως να διευκολύνει τις συμμαχίες με άλλα κόμματα.

«Η ανανέωση για την οποία με εκλέξατε, σας ζητάω τώρα να την ολοκληρώσουμε, αυτή είναι η προϋπόθεση της επιτυχίας μας» επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε στο τέλος του 16ου συνεδρίου του κόμματός της στη Λιλ. Τα στελέχη του κόμματος καλούνται να επικυρώσουν ή όχι αυτήν την πρόταση ψηφίζοντας με επιστολική ψήφο, ενώ το αποτέλεσμα δεν θα γίνει γνωστό πριν από τουλάχιστον 6 εβδομάδες.

Σύμφωνα με την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, προτεραιότητα του κόμματος θα πρέπει να είναι η αναρρίχηση στην εξουσία, ένας στόχος που θα μπορούσε να επιτευχθεί μονάχα μέσω των συμμαχιών με άλλα κόμματα.

«Ο στόχος μας είναι σαφής: η εξουσία», είπε η Λεπέν απευθυνόμενη στα στελέχη του κόμματός της, οι οποίοι χαιρέτισαν με ενθουσιασμό την ομιλία της, κατά τη διάρκεια της οποίας κατήγγειλε τη μετανάστευση, την παγκοσμιοποίηση και το ενδεχόμενο μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης.

«Αρχικά ήμασταν ένα κόμμα διαμαρτυρίας» υπογράμμισε. «Τώρα δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να γίνουμε ένα κόμμα εξουσίας».

Η ιδέα της αλλαγής του ονόματος του κόμματος εγκρίθηκε μονάχα από μια μικρή πλειοψηφία των στελεχών του Εθνικού Μετώπου, ήτοι ένα ποσοστό 52% χθες Σάββατο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το κόμμα. Τώρα θα ψηφίσουν εκ νέου με την επιστολική ψήφο.

Ο Ζαν Μαρί Λεπέν, ο 89χρονος βετεράνος πολιτικός της γαλλικής ακροδεξιάς και ιδρυτής του κόμματος το 1972, χαρακτήρισε την αλλαγή του ονόματος της παράταξης πολιτική «αυτοκτονία» σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τον περασμένο μήνα.

«Η ονομασία Εθνικό Μέτωπο φέρει μια επική και λαμπρή ιστορία, την οποία κανείς δεν έπρεπε να αρνηθεί» σημείωσε η Μαρίν Λεπέν,

«Ωστόσο, όπως γνωρίζετε, για πολλούς Γάλλους πολίτες αποτελεί ένα ψυχολογικό πρόσκομμα».

Στην ομιλία που εκφώνησε, η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου καταφέρθηκε κατά του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, την ενσάρκωση, σύμφωνα με την ίδια, των υπέρμαχων της παγκοσμιοποίησης που έχουν αποκοπεί από τις ρίζες της Γαλλίας.

«Στη Γαλλία του Μακρόν, το να είσαι στο κόμμα του είναι σαν να είσαι νομάδας. Όπως ακριβώς οι μετανάστες και οι φοροφυγάδες», υπογράμμισε.

«Η νόμιμη και η παράνομη μετανάστευση δεν είναι πλέον ανεκτές» υπογράμμισε προκαλώντας το χειροκρότημα του ακροατηρίου.

Χωρίς πολιτικό αντίπαλο στο διήμερο συνέδριο του Front National, επανεξελέγη με 100% των ψήφων στην ηγεσία του.

Η στρατηγική της φαίνεται πως διαμορφώνεται στο να επιχειρήσει στο να δελεάσει ορισμένους από το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων να συμμαχήσουν μαζί της.

«Το Εθνικό Μέτωπο εξελίχθηκε, ας δούμε μήπως μια συμφωνία είναι πιθανή» επισήμανε από την πλευρά του ο Τιερί Μαριανί, πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, στη γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche. Σύντομα, ωστόσο, η εκπρόσωπος τύπου των Ρεπουμπλικάνων απέρριψε τις δηλώσεις του.

Εντούτοις, η αλλαγή της ονομασίας, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, δεν είναι βέβαιο ότι επαρκεί για να αλλάξει η εικόνα της ακροδεξιάς παράταξης μεταξύ του ευρύ κοινού.

Σε μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop που δημοσιεύτηκε σήμερα, το 63% των Γάλλων δηλώνει ότι το Εθνικό Μέτωπο θα αποτελέσει απειλή για τη Δημοκρατία εάν ανέλθει στην εξουσία.

ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Λεπέν μου

Όπως και να το κάνεις στην Γαλλία πρόεδρος δεν μπορείς να γίνεις. Ούτε μνημόνιο, ούτε Τουρκαλάδες και οι ξένοι είναι ελεγχόμενοι. Έλα στην χώρα μας καλύτερα να γίνεις πρόεδρος γιατί από την Χρυσή Αυγή προκοπή δεν βλέπουμε.

Λέλος

Καλή κίνηση. Το όνομα έφταιγε που πάτωσε. Τώρα με το καινούργιο όνομα θα σκίσει. Ίσως όχι στις επόμενες εκλογές ή στις μεθεπόμενες αλλά κάποτε θα πάει πολύ καλά. Ωραία ιδέα και για τη Χρυσή Αυγή, που, όπως και νά το κάνουμε, το όνομα της ναζιστοφέρνει. Θα έπρεπε να βρούν ένα όνομα περισσότερο πατριωτικό και λιγότερο χιτλερικό, δεδομένου ότι, για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, ο Χίτλερ δεν είναι πολύ δημοφιλής στην πατρίδα μας. Κρίμα, διότι αυτός και ο Στάλιν ήταν πολύ καλοί άνθρωποι

Νίκος

Γειά σου ρε Πρόεδρε Καρατζαφέρη! Ακόμη και η Λεπέν σε αντιγράφει!

ρεαλιστής

Άμα ήσουνα υπέρ των συμφερόντων της ενωμένης Ευρώπης θα σε υποστήριζα. Αλλά συνηθίζω να αποφεύγω ακροδεξιούς που έχουν την ίδια ρητορική με τους κομουνιστές.

Νίκος

Άμα ήσουνα υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας και των λαών της Ευρώπης θα σε χρειαζόμουν. Αλλά συνηθίζω να αποφεύγω οπαδούς της γερμανικής Ευρώπης και των συμφερόντων των τραπεζών και των πολυεθνικών

Ευτυxωs για εμαs

....που εσειs τα πνευματικα παιδια του Xιτλερ (ακροδεξιοι) οπωs και τα πνευματικα παιδια του Σταλιν (ακροαριστεροι) παραμενετε μειονοτητεs. Εxονταs υποψιν ποιοι ειναι οι φονιαδεs πνευματικοι πατερεs σαs , δεν εxετε να προσφερετε κατι στην Ελλαδα. Συνεχισε να πιστευειs πωs εισαι πατριωτηs. Πραγματικοι πατριωτεs ηταν οι παππουδεs μαs που πολεμησαν τον Xιλτερ και τον Μουσολινι και αργοτερα τοus Κομμουνιστεs και δεν ειxαν σxεση ουτε με τον ρατσισμο τη μιαs παραταξhs, ουτε με τον ανθελληνισμο τηs αλληs. Ετσι κι αλλιωs και οι δυο παραταξeιs ειναι 2 οψειs του ιδιου νομισματοs κaι θελουν να μετατρεψουν την Ελλαδα ειτε σε Σοβιετικη Ενωση (ακροαριστεροι) ειτε σε Τριτο Ραιχ(ακροδεξιοι) . Τι Κασιδιαρηs τι καρανικαs. Και οι δυο τα ιδια xαλια εξουν. Οποτε το θεμα δεν ειναι αν μαs xρειαζεσαι εσυ αλλα αν σε xρειαζομαστε εμειs (και η Ελλαδα γενικοτερα).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

zeeeland

Η συμβολική πράξη αλληλεγγύης της 24χρονης αστυνομικού προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση - «Η Νέα Ζηλανδία πενθεί μαζί σας, είμαστε όλοι ένα», δήλωσε σε συγκέντρωση στη μνήμη των θυμάτων η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντεν.

algerie

Η Αλγερία αποτελεί θέατρο, από τις 22 Φεβρουαρίου, πρωτοφανών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας κατά του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, που κυβερνά τη χώρα εδώ και 20 χρόνια

colombia_seismos

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στα 58 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Armenia, με πληθυσμό πάνω από 300.000 κατοίκους και 132 χιλιόμετρα βόρεια του Cali, με πληθυσμό πάνω από 2,9 εκατ. κατοίκους