Μακελειό σε σχολείο στη Φλόριντα: Τουλάχιστον 17 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Μακελειό σε σχολείο στη Φλόριντα: Τουλάχιστον 17 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Δράστης ο 19χρονος πρώην μαθητής του σχολείου Νίκολας Κρουζ - Τον είχαν αποβάλει για «πειθαρχικούς λόγους» - Συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα - Σοκαριστικό βίντεο με τους πυροβολισμούς

Μακελειό σε σχολείο στη Φλόριντα: Τουλάχιστον 17 νεκροί και δεκάδες τραυματίες
Νέο μακελειό σε σχολείο στις ΗΠΑ με έναν 19χρονο να ανοίγει πυρ κατά μαθητών σκοτώνοντας τουλάχιστον 17 άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 50, πέντε εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Από τα θύματα τα 12 σκοτώθηκαν σε κτήριο του σχολείου, τα δύο έξω από αυτό, ένα στο δρόμο και δύο στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν 

Δράστης της επίθεσης ήταν ο Νίκολας Κρουζ, πρώην μαθητής του σχολείου Marjory Stoneman Douglas, όπου έγινε η σφαγή. 

 Πρώην συμμαθητές του τον περιγράφουν ως "προβληματικό άτομο που είχε ψύχωση με τα όπλα".
Κλείσιμο

"Φρόντιζα να μένω μακριά του, να μην έχω σχέσεις μαζί του για να αποφύγω τυχόν αντιπαράθεση" είπε χαρακτηριστικά ένας συμμαθητής του Νίκολας Κρουζ, ο οποίος είχε αποβληθεί για «πειθαρχικούς λόγους» από το σχολείο που έγινε το μακελειό.

Ο Κρουζ άνοιξε πυρ στον τρίτο όροφο του σχολικού συγκροτήματος προτού οχυρωθεί στο κτίριο και συλληφθεί λίγο αργότερα από τις ειδικές δυνάμεις. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι ενεργοποίησε τον συναγερμό για πυρκαγιά προκειμένου να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα.

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο με τους πυροβολισμούς που τράβηξε ένας από τους μαθητές:



Το περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Πάρκλαντ, της Φλόριντα, περίπου 50 μίλια απόσταση από το Μαϊάμι. Η αστυνομία απέκλεισε σε μεγάλη ακτίνα την περιοχή και ξεκίνησε επιχείρηση για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του δράστη.



Βίντεο από τη στιγμή που ένας μαθητής μεταφέρεται σε φορείο...



Σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, στο σημείο έσπευσε μεγάλος αριθμός ιατρικού προσωπικού, καθώς πολλά παιδιά και ενήλικες επλήγησαν από σφαίρες.

Στο Stoneman Douglas High School φοιτούν σχεδόν 3.000 παιδιά, τα οποία ήταν στις εγκαταστάσεις όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί.





Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχολικό συγκρότημα εγκλωβίστηκαν περίπου 40 παιδιά, τα οποία βρήκαν καταφύγιο σε μία μεγάλη ντουλάπα, προκειμένου να προφυλαχθούν από τις σφαίρες του δράστη. Οι μαθητές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανέμεναν βοήθεια από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες είχαν ξεκινήσει επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους, παράλληλα με την επιχείρηση για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση του δράστη.

Λίγες ώρες αργότερα, τα παιδιά ελευθερώθηκαν και το γραφείο του σερίφη ενημέρωσε τους γονείς τους, που ζούσαν στιγμές μεγάλης αγωνίας, για την τοποθεσία που θα σπεύσουν να τα παραλάβουν.



Μαθητής ή μαθήτρια που είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σχολικό συγκρότημα, κατάφερε να τραβήξει βίντεο με το κινητό του, καταγράφοντας τις δραματικές στιγμές αγωνίας που έζησαν τα παιδιά, καθώς και τους θορύβους που ακούγονταν στο κτίριο.



Με τη συνδρομή του FBI η επιχείρηση της αστυνομίας


Η κατάσταση θεωρήθηκε κρίσιμη για τις αμερικανικές αρχές, καθώς ζητήθηκε και η συνδρομή του FBI, κλιμάκια του οποίου έχουν σπεύσει στο σχολικό συγκρότημα και επιχειρούν μαζί με τις τοπικές δυνάμεις.

Περίπου δύο ώρες μετά την επέμβαση της αστυνομίας, ο δράστης εξουδετερώθηκε από τις ειδικές δυνάμεις και συνελήφθη.

Ο σερίφης ανέφερε πως ο νεαρός χρησιμοποίησε ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου AR-15, το οποίο είναι πολύ εύκολο να αγοράσει οποιοσδήποτε σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ.

Κατά τον σερίφη Ίσραελ, ο νεαρός είχε μαζί του πολλούς γεμιστήρες για το τουφέκι. «Αληθινά δεν υπάρχουν λόγια», πρόσθεσε ο σερίφης. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα στο σχολείο, δύο μπροστά σε αυτό, ένας στον δρόμο, ενώ δύο τραυματίες υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο. Τα θύματα ήταν μαθητές και ενήλικοι, διευκρίνισε.

Ο Κρουζ, γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1998, είχε αναρτήσει σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης «πολύ ανησυχητικά» μηνύματα, ανέφερε ο σερίφης Ίσραελ επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να αναφέρονται στις Αρχές συμπεριφορές αυτού του είδους.


Φωτογραφία από τη στιγμή της σύλληψης του δράστη...



Η στιγμή που ο δράστης οδηγείται με χειροπέδες στο κρατητήριο...







Ακολουθεί βίντεο από τη στιγμή που ο δράστης μεταφέρεται με χειροπέδες στο περιπολικό της αστυνομίας...


Παρέμβαση Τραμπ - Επικοινωνία με τον κυβερνήτη της Φλόριντα


Η σοβαρότητα της κατάστασης αποδείχθηκε και από την αντίδραση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ζήτησε άμεσα ενημέρωση από τους συνεργάτες του, ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ.



Ακολουθούν φωτογραφίες από το σημείο και την επιχείρηση της αστυνομίας...













Η τραγωδία της Τετάρτης προστίθεται σε μια μακρά σειρά σφαγών που διέπραξαν οπλοφόροι στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Στο Λας Βέγκας, τον Οκτώβριο του 2017, 58 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες ενός και μόνο ενόπλου, ενώ το 2016, 49 άνθρωποι είχαν δολοφονηθεί μέσα σε ένα γκέι κλαμπ στο Ορλάντο.

Οι επιθέσεις ενόπλων είναι όλο και πιο συχνές μέσα σε σχολεία στις ΗΠΑ: έχουν ήδη γίνει 18 φέτος, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας.

Μετά τη σφαγή πριν από περίπου πέντε χρόνια στο Σάντι Χουκ, ένα πρωτοβάθμιο σχολείο στο Κονέτικατ όπου είχαν σκοτωθεί 20 παιδιά 6 και 7 ετών, πολλαπλασιάστηκαν οι ασκήσεις για την αντίδραση των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε επιθέσεις ενόπλων. Σκοπός αυτής της εκπαίδευσης είναι να διδαχθούν σπουδαστές και εκπαιδευτικοί πώς να αντιδρούν όταν κάποιος ανοίγει πυρ στα τυφλά με σκοπό να προκαλέσει όσο περισσότερα θύματα μπορεί. Πρόσφατα είχε γίνει μια συνάντηση για να συζητηθεί η αντίδραση σε μια ενδεχόμενη τέτοια επίθεση, είπε ένας 15χρονος μαθητής, ο Ράιαν Γκοτ, στο CNN.

Αυτή ήταν «η 291η επίθεση ενόπλου μέσα σε σχολείο από τις αρχές του 2013», τόνισε η Σάνον Γουότς, ιδρύτρια της οργάνωσης «Moms Demand Action For Gun Sense In America» («Μητέρες απαιτούν δράση για να επικρατήσει η λογική όσον αφορά την οπλοκατοχή στην Αμερική»), η οποία μάχεται για να σταματήσει η διάδοση των όπλων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης