Νίκη των αυτονομιστών στην Καταλονία - Εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία

Νίκη των αυτονομιστών στην Καταλονία - Εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων συγκεντρώνουν 70 έδρες εκ των συνολικά 135 εδρών του κοινοβουλίου - Στο 83,82% το ποσοστό συμμετοχής - Χαιρέτισε τη νίκη των αυτονομιστών ο Πουτζδεμόν - ΕΕ: «Δεν αλλάζουμε θέση για το ζήτημα της Καταλονίας»

Νίκη των αυτονομιστών στην Καταλονία - Εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία
Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που βασίζονται στο 99% των καταμετρημένων ψήφων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η τοπική κυβέρνηση, τα αποσχιστικά κόμματα εμφανίζονται να συγκεντρώνουν 70 έδρες εκ των συνολικά 135 εδρών του κοινοβουλίου.

Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε σε 83,82%, ποσοστό υψηλότερο σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προσέλευση στις κάλπες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όπου είχε καταγραφεί ποσοστό 74,95%.

Κλείσιμο
Οι φιλελεύθεροι Ciudadanos, οι οποίοι είχαν ταχθεί κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, κερδίζουν 37 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο, με το κόμμα του Πουτζδεμόν να έρχεται δεύτερο με 34 έδρες επί συνόλου 135. Παρόλα αυτά, τα κόμματα που πρεσβεύουν την αυτονομία της Καταλονίας συγκέντρωσαν συνολικά 70 έδρες στο νέο κοινοβούλιο.

Παρά την επικράτησή τους, πάντως, οι αυτονομιστές βγαίνουν αρκετά λαβωμένοι από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση αφού το συνολικό ποσοστό που συγκέντρωσαν είναι λίγο πάνω από το 50% και απέχει παρασάγγας από το 92% του παράνομου δημοψηφίσματος του περασμένου Οκτωβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τέσσερα κόμματα που τάσσονται υπέρ της συνοχής του ισπανικού κράτους συγκέντρωσαν 2.212.871 ψήφους και ποσοστό 50,94%, ενώ οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας συγκέντρωσαν 2.063.361 ψήφους (149.510 λιγότερες) και ποσοστό 47,49% (3,5% περισσότερα τα "όχι" στην ανεξαρτησία).

Ο εξόριστος καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόν χαιρέτισε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες τη νίκη της αυτονομιστικής παράταξης, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «ένα αποτέλεσμα που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει».

Ο συντηρητικός ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι «έχασε στο δημοψήφισμα που ήθελε ο ίδιος και το γεγονός ότι η αυτονομιστική παράταξη διατηρεί την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο αποτελεί ράπισμα για αυτόν», είπε με εμφανή ικανοποίηση ο Πουτζδεμόν μπροστά σε λιγοστούς ακτιβιστές της αυτονομιστικής δεξιάς της Καταλονίας, της οποίας ηγείται, καθώς και φλαμανδούς εθνικιστές που του εκφράζουν την υποστήριξή τους, σε μια αίθουσα στο κέντρο των Βρυξελλών.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκαθάρισε πως «δεν θα αλλάξει» θέση για το ζήτημα της Καταλονίας μετά τον θρίαμβο των αυτονομιστών, τόνισε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η θέση μας για το ζήτημα της Καταλονίας είναι καλώς εγνωσμένη κι επαναλαμβάνεται τακτικά και σε όλα τα επίπεδα. Δεν θα αλλάξει. Σε ό,τι αφορά την τοπική εκλογική διαδικασία, δεν έχουμε κανένα σχόλιο να κάνουμε», τόνισε στο AFP ο εκπρόσωπος αυτός της Κομισιόν, ο Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.


Το ευρώ υποχωρεί ελαφρά στις αγορές μετά το αποτέλεσμα 

Το ευρώ υποχωρεί κατά τις πρώτες συναλλαγές στις αγορές συναλλάγματος οι οποίες έχουν ανοίξει στην Ασία, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Καταλονία, τη νίκη των αυτονομιστικών κομμάτων, που σηματοδοτεί ένα βαρύ πλήγμα για τη Μαδρίτη.

Το ευρώ υποχωρούσε πριν από λίγο κατά 0,3% στο 1:1,1837 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ υποχώρησε έως και το 1:1,1817.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης