Ζιμπάμπουε: Στην κόψη του ξυραφιού η αφρικανική χώρα

Ζιμπάμπουε: Στην κόψη του ξυραφιού η αφρικανική χώρα

Ο αντιπρόεδρος της Ζιμπάμπουε Μνανγκάγκουα είναι το φαβορί για να διαδεχτεί τον Μουγκάμπε

Ζιμπάμπουε: Στην κόψη του ξυραφιού η αφρικανική χώρα
Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει η Ζιμπάμπουε με τον στρατό της χώρας να έχει το "πάνω χέρι" για το τι μέλλει γενέσθαι στην αφρικανική χώρα.

Ένα 24ωρο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, ύστερα από τέσσερις περίπου δεκαετίες, τα βλέμματα στρέφονται στις ραγδαίες αλλαγές που εκτυλίσσονται ενώ οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα θέτουν στο επίκεντρο την έναρξη μιας νέας εποχής για την πρώην βρετανική αποικία. 

Ε.Ε, Βρετανία και ΗΠΑ κάλεσαν το λαό σε ηρεμία εκφράζοντας παράλληλα τη αμηχανία τους καθώς ακόμη κι αν ο 93χρονος πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε ανατραπεί, δεν θα πρόκειται για μία εκ βάθρων "αλλαγή καθεστώτος". Πάντως, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν το στρατιωτικό πραξικόπημα θα σημάνει το οριστικό τέλος της διακυβέρνησης από τον Μουγκάμπε. Ο κύριος σκοπός των στρατηγών μοιάζει να είναι να εμποδιστεί η σύζυγος του προέδρου, η Γκρέις, που είναι 41 χρόνια νεότερή του, να τον διαδεχθεί. Ο Μουγκάμπε κυβερνά τη χώρα της νότιας Αφρικής επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.
Κλείσιμο


   
Στο μεταξύ, τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι, ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Κρατικής Ασφαλείας της Νότιας Αφρικής έφθασαν στη Χαράρε,πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, χτες το βράδυ, απεσταλμένοι του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, κι ότι σκοπεύουν να συναντηθούν τόσο με τον Μουγκάμπε, όσο και με τους στρατηγούς. Ο στόχος της επίσκεψής τους δεν έχει καταστεί σαφής.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Ζούμα απηύθυνε νωρίτερα έκκληση για «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» και προέτρεψε τον στρατό της Ζιμπάμπουε να «εγγυηθεί ότι δεν θα υπονομευθεί η ειρήνη και η σταθερότητα» στη χώρα, που γειτονεύει με τη Νότια Αφρική και βίωσε αλλεπάλληλες κρίσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με τη νοτιοαφρικάνικη προεδρία, ο Μουγκάμπε είπε στον Ζούμα σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη ότι βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό αλλά είναι καλά, ενώ ο στρατός διαβεβαίωσε πως «εγγυάται» την ασφάλεια τόσο του ίδιου του προέδρου, όσο και των μελών της οικογένειάς του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η νέα κρίση στη Ζιμπάμπουε άρχισε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Μουγκάμπε απέπεμψε τον αντιπρόεδρό του και προαλειφόμενο διάδοχό του, Έμερσον Μνανγκάγκουα, επειδή έκρινε πως δεν του ήταν «πιστός». Οι στρατηγοί θεώρησαν ότι η κίνηση αυτή είχε στόχο να ανοίξει τον δρόμο στην Γκρέις Μουγκάμπε για να διαδεχθεί τον σύζυγό της στην προεδρία και διεμήνυσαν ότι ήταν έτοιμοι να «επέμβουν» εάν οι εκκαθαρίσεις στο κυβερνών κόμμα δεν σταματούσαν. Η Γκρέις, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, βρίσκεται στη Ναμπίμπια. 

Από την πλευρά του, το κυβερνών κόμμα της Ζιμπάμπουε "ZANU-PF" προειδοποίησε την Τρίτη ότι δεν θα υποκύψει στην πίεση του στρατού και χαρακτήρισε «προδοτική συμπεριφορά» την ανακοίνωση που εξέδωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ότι θα παρέμβει για να σταματήσει τις εκκαθαρίσεις στους κόλπους του κόμματος.Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το "ZANU-PF" τονίζει ότι πιστεύει στην αρχή της «υπεροχής της πολιτικής επί των όπλων» και κατηγόρησε τον στρατηγό Κονσταντίνο Τσιουένγκα ότι προσπαθεί να διαταράξει την ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας.



Τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής
Έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών της Ζιμπάμπουε, χρονολογούμενα από το 2009 μέχρι σήμερα, τα οποία αποκάλυψε έρευνα του πρακτορείου Reuters τον περασμένο Σεπτέμβριο, εμφανίζουν τον Μνανγκάγκουα να απεργάζεται την "μετά Μουγκάμπε εποχή": την δημιουργία μίας ενδεχομένως μη εκλεγμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, πενταετούς διάρκειας, σε συνεργασία με τον ιστορικό ηγέτη της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστή Μόργκαν Τσβανγκιράι προκειμένου να ανορθωθεί η οικονομία, με την εκ νέου προσέλκυση των λευκών γαιοκτημόνων.Πάντως, νέες προεδρικές εκλογές - μετά από εκείνες του 2013 που διεξήχθησαν με νοθεία- θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το 2018.
   
Επαναπροσέγγιση της Βρετανίας με την πρώην αποικία της;
Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016, η εφημερίδα "The Independent" έχει υποστηρίξει ότι η ευθυγράμμιση Μνανγκάγκουα , Τσβανγκιράι , στρατού και γαιοκτημόνων ήταν κατεξοχήν ιδέα της βρετανικής πρεσβείας, που ευελπιστεί σε μία επαναπροσέγγιση του Λονδίνου με την πρώην αποικία του, σε συνδυασμό με μία οικονομική βοήθεια,ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπό τον όρο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προώθησης μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι το, άμεσα ενδιαφερόμενο ΔΝΤ συμφωνεί με αυτούς τους σχεδιασμούς. Την ίδια ώρα το Reuters, παραθέτει την διάψευση της βρετανικής πρεσβείας, η οποία δηλώνει ότι εναπόκειται στους πολίτες της Ζιμπάμπουε να καθορίσουν το μέλλον τους.
  
 Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις
Με αγωνία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε, αγωνιώντας για την επομένη της καθαίρεσης του Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Δυσεπίλυτος γρίφος παραμένει εάν ο αντιπρόεδρος της χώρας και φαβορί για την προεδρία, Έμερσον Μνανγκάγκουα θα οδηγήσει τη χώρα σε πιο υγιή πολιτικά και οικονομικά μονοπάτια. 
Η καθαίρεση του Μουγκάμπε μοιάζει με «πραξικόπημα» δήλωσε η Αφρικανική Ένωση, που απαίτησε άμεση επιστροφή στη συνταγματική τάξη.
Διεθνείς αναλυτές ερμηνεύουν την κίνησης αποπομπής του Μουγκάμπε  ως προσπάθεια αντικατάστασής του με τον έκπτωτο αναπληρωτή της κυβέρνησής του, Μνανγκάγκουα.
Ο Μουγκάμπε βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας  εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες, από το 1980 , όταν η Ζιμπάμπουε αυτονομήθηκε από τη Βρετανία. Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τον πόλεμο ηγετών της Δύσης ή των δυνάμεων αντιπολίτευσης της χώρας του, παρόλο που στη χώρα του επικρατεί πολιτική αναταραχή και συχνά γίνεται λόγος για φαινόμενα διαφθοράς στους κόλπους της κυβέρνησής του. Στα 93 του χρόνια είχε αποφασίσει να επεκτείνει την κυριαρχία του με την επιβολή της συζύγου του, Γκρέις, στη διαδοχή του.Για το σχέδιο αυτό δεν είχε όμως τον στρατό με το μέρος του.

Η διεθνής κοινότητα ζητά ηρεμία 
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία ζήτησαν ηρεμία και επεσήμαναν την ανάγκη να μην υπάρξουν βίαια επεισόδια.
Έκκληση απευθύνουν και οι Βρυξέλλες για διάλογο και ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Ζιμπάμπουε.«Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε και οι συνέπειές τους, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν να κάνουν με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, προκαλούν ανησυχία», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης