Μετρούν νεκρούς στο Μεξικό από το τρομακτικό χτύπημα του Εγκέλαδου

Μετρούν νεκρούς στο Μεξικό από το τρομακτικό χτύπημα του Εγκέλαδου

Τουλάχιστον 230 οι νεκροί - 30 παιδιά αγνοούνται ακόμα στο σχολείο τους που κατέρρευσε - Μάχη με τον χρόνο δίνουν κάτοικοι και διασώστες για τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων ανθρώπων - Πάνω από 400 κτήρια κατέρρευσαν

Μετρούν νεκρούς στο Μεξικό από το τρομακτικό χτύπημα του Εγκέλαδου
Τα 7,1 Ρίχτερ που συγκλόνισαν το Μεξικό την Τρίτη, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 225 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και
30 παιδιά, τα οποία βρήκαν τραγικό τέλος όταν θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια του σχολείου τους
.

Οι κάτοικοι δίνουν μάχη μαζί με τις Αρχές και τους διασώστες για να ξεπεράσουν το σοκ και να συμβάλουν στη διάσωση εκατοντάδων ακόμη ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα χαλάσματα κτηρίων που κατέρρευσαν από τον σεισμό.
Κλείσιμο

Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι πάνω από 400 κτήρια, συμπεριλαμβανομένων και εκκλησιών, έχουν καταρρεύσει και οι τρομοκρατημένοι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Μεξικού κοιμούνται στο δρόμο, ενώ τα μικρά παιδιά έχουν στο πρόσωπό τους ζωγραφισμένο το φόβο μετά το νέο πλήγμα που κανείς δεν περίμενε ότι θα «χτυπήσει» τη χώρα τη δεδομένη στιγμή. 





Οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται στα νότια προάστια της πόλης του Μεξικό, στη Ρόμα και την Κοντέσα, όπου συχνάζουν πολλοί τουρίστες.

Στην Πολιτεία του Μεξικού σκοτώθηκαν 94 άνθρωποι, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Τουλάχιστον 40 άνθρωποι βρέθηκαν ζωντανοί στα συντρίμμια.



Στο επίκεντρο των ερευνών παραμένουν τα χαλάσματα του δημοτικού και γυμνασίου Ενρίκε Ρεμπσάσμεν, στο νότιο άκρο της πόλης. Εκτός από τα 21 παιδιά ηλικίας από 7 έως 13 ετών που σκοτώθηκαν, άλλοι 30 μικροί μαθητές αγνοούνται ακόμη. Οι διασώστες κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με μια δασκάλα και δύο μαθητές που είναι ζωντανοί, εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

Διασώστες βγάζουν από τα χαλάσματα του σχολείου ένα μικρό παιδί


Πάνω από 200 σχολεία επηρεάστηκαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου, 15 από τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. 





Εικόνες απόλυτης καταστροφής στο Μεξικό μετά τα 7,1 Ρίχτερ


Στις Πολιτείες Πουέμπλα και Μορέλος, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού, οι έρευνες συνεχίζονται. «Θα χρειαστεί να ξαναχτίσουμε σε μεγάλο βαθμό την πόλη Χοχούτλα που καταστράφηκε» ανέφερε ο κυβερνήτης του Μορέλος Γκράσο Ραμίρες. Στην Πολιτεία αυτή έχουν αναφερθεί 71 θάνατοι.





Εκατοντάδες κτήρια κατέρρευσαν και παγίδευσαν κόσμο


"Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί τον πόνο μου" είπε μια μάνα, η Αντριάνα Φάργκο, που περιμένει να ακούσει κάποιο νέο για την 7χρονη κόρη της. Ο σύζυγός της ψάχνει στα χαλάσματα, μαζί με τους εκατοντάδες στρατιώτες και πυροσβέστες, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών. Άλλες μητέρες προσπαθούν να στηρίξουν η μία την άλλη. Μία από αυτές υπέστη νευρικό κλονισμό και χρειάστηκε να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες επί τόπου.



"Οι ένοπλες δυνάμεις και η ομοσπονδιακή αστυνομία θα εργαστούν ακατάπαυστα μέχρι να εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες να βρούμε επιζώντες", διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 22 μετασεισμοί και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οι δρόμοι άνοιξαν στα δύο






Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν στους Μεξικανούς πολλοί ξένοι ηγέτες, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. "Ο Θεός να ευλογεί τους ανθρώπους του Μεξικού. Είμαστε μαζί σας και θα είμαστε εκεί για εσάς" ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, οι σχέσεις του οποίου με το Μεξικό είναι τεταμένες. Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν επίσης ο Καναδάς, η Ισπανία, η Γερμανία και ο πάπας Φραγκίσκος.



Ο σεισμός της Τρίτης σημειώθηκε ανήμερα της επετείου από τη φονική δόνηση του 1985 που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους, ενώ η νέα τραγωδία έπληξε τη χώρα σε μια περίοδο που δεν έχει ακόμη συνέλθει από τον σεισμό των 8,2 βαθμών που στοίχισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους στην Πολιτεία Οαχάκα, στα νότια, στις 7 Σεπτεμβρίου.






Σοκαρισμένη Ελληνίδα ηθοποιός που έζησε τον σεισμό
Συγκλονισμένη από τον σφοδρό σεισμό εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 η Ελληνίδα ηθοποιός Ντένια Αγαλιάνου που ζει και εργάζεται στη χώρα.

«Έχουμε χάσει τον ύπνο μας τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι μια απαίσια κατάσταση. Δεν έχουμε καταφέρει να ηρεμήσουμε. Τρέχαμε όλοι πανικόβλητοι. Μετά ενημερωθήκαμε ότι έπεσε ένα σχολείο πολύ κοντά στο κανάλι που εργάζομαι. Πήγαμε ως εθελοντές να βοηθήσουμε. Οι εικόνες ήταν απίστευτες, δεν έχω ξαναζήσει κάτι παρόμοιο στη ζωή μου» τόνισε. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης