Γερμανία: Άνετη επικράτηση της Μέρκελ έναντι του Σουλτς στο κρατίδιο Ζάαρ

Γερμανία: Άνετη επικράτηση της Μέρκελ έναντι του Σουλτς στο κρατίδιο Ζάαρ

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) προηγούνται σύμφωνα με τις προβλέψεις με ποσοστό 41% έναντι 29,5% των Σοσιαλδημοκρατών (SPD)

Την πρόβλεψη των exit poll για άνετη επικράτηση των χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, έναντι στο Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς επιβεβαίωσε  και η επίσημη πρόβλεψη για το τελικό αποτέλεσμα.

Η διαφορά είναι διψήφια, με το CDU της καγκελαρίου να προηγείται με 11,1 μονάδες έναντι του SPD. Tρίτο κατατάσσεται το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 13%. 


Exit Poll / Πρόγνωση ARD (Πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο)
Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU)
41,0 %
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 29,5 , %
Η Αριστερά (Die Linke) 13,0 %
Πράσινοι (Die Gruenen) 4,5 %
Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 3,0 %
Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) 6,0 %
 
Exit Poll / Πρόγνωση ZDF (Δεύτερο δημόσιο τηλεοτπτικό δίκτυο)
Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) 40,0 %
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 30,0 %
Η Αριστερά (Die Linke) 13,0 %
Πράσινοι (Die Gruenen) 4,5 %
Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 3,5 %
Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) 6,0 %
------------------------------------------------------------------
Eκλογές 2012
Χριστιναοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) 35,2%
Σοσιαλδημοκρατικο Κόμμα (SPD) 30,6%
Η Αριστερά (Die Linke) 16,1%
Πράσινοι (Die Gruenen) 5,0%
Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 1,2%
Εναλλακτική για την Γερμανία -
Mε τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η διαφορά Χριστιανοδημοκρατών (CDU) - Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι διψήφια, ανέρχεται στις 10,3 ποσοστιαίες μονάδες, με τη CDU της καγκελαρίου να επιτυγχάνει ποσοστό 40,3%, έναντι 30% του SPD. Tρίτο κατατάσσεται το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 13%. Έπονται το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 6,2%, οι Πράσινοι με 4,1%, το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) με 3,1% και το κόμμα των Πειρατών με 1%. "Άλλο κόμμα" ψήφισαν το 3,3% των πολιτών.

Οι τοπικές εκλογές του Ζάαρ, παρουσιάζουν αυξημένη συμμετοχή κατά 10% συγκριτικά με πριν από πέντε χρόνια. Το 71% των 800.000 ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες, έναντι 60,6% των εκλογέων το 2012.

Ας σημειωθεί ότι οι νεαροί ψηφοφόροι προτίμησαν τα αριστερά κόμματα, οι γηραιότεροι προτίμησαν το κόμμα της Άνγκελας Μέρκελ, ενώ η υποψήφια της CDU και νυν πρωθυπουργός του κρατιδίου Κραμπ-Καρενμπάουερ χαίρει διακομματική δημοφιλίας. 
Deutsche Welle: Θρίαμβος CDU- προσγείωση για SPD στο Ζάαρ


Όπως μεταδίδει η DW,  το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ συγκεντρώνει γύρω στο 40% των ψήφων και η τοπική πρωθυπουργός Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ θα έχει τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης του Ζάαρ. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) κυμαίνεται γύρω στο 30%. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει αυτό το ποσοστό, αλλά η μεγάλη διαφορά από τους χριστιανοδημοκράτες δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των σοσιαλδημοκρατών και στις ελπίδες που είχε δημιουργήσει η δυναμική του νέου προέδρου του κόμματος και υποψηφίου για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς. Τρίτο δύναμη, πάντα ισχυρή στο Ζάαρ, παραμένει η Αριστερά (Die Linke), η οποία φτάνει στο 13%, αλλά σημειώνει απώλειες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Ως τέταρτο κόμμα εκλέγονται οριακά στην τοπική Βουλή και οι εθνολαϊκιστές της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), οι οποίοι πλέον δίνουν το παρών σε 11 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Απογοήτευση για τους Πράσινους, οι οποίοι μένουν εκτός Βουλής.Με αυτά τα δεδομένα, το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι η συνέχιση του «μεγάλου συνασπισμού» με τη συμμετοχή CDU και SPD, υπό την ηγεσία της Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Σε μία πρώτη ανάγνωση, οι αναλυτές αποδίδουν το αποτέλεσμα στην ιδιαίτερα θετική αξιολόγηση (ακόμα και από ψηφοφόρους της Αριστεράς) στο πρόσωπο της πρωθυπουργού, αλλά και στην κινητοποίηση, ενδεχομένως την τελευταία στιγμή, πολλών ψηφοφόρων που ήθελαν να αποτρέψουν έναν συνασπισμό των σοσιαλδημοκρατών με την Αριστερά, ενδεχόμενο που είχαν αφήσει ανοιχτό τόσο η υποψήφια του SPD στο Ζάαρ, Άνκε Ρέλινγκερ, όσο και ο Μάρτιν Σουλτς. Σε αυτή την εξήγηση συνηγορεί και η εντυπωσιακή αύξηση της προσέλευσης στην κάλπη, που έφτασε το 71%, έναντι 61,6% το 2012.


Η τοπική πρωθυπουργός Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ δέχεται τα συγχαρητήρια των ψηφοφόρων της 


CDU: «Όχι σε αριστερούς και δεξιούς λαϊκιστές»
 
«Οι πολίτες ψήφισαν σταθερότητα και αξιοπιστία» δήλωσε στο Βερολίνο ο γενικός γραμματέας των χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Τάουμπερ, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι ψηφοφόροι απέρριψαν «τόσο τους αριστερούς, όσο και τους δεξιούς λαϊκιστές». Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς παραδέχθηκε τη νίκη των χριστιανοδημοκρατών, αλλά προσπάθησε να δώσει θάρρος στους ψηφοφόρους των σοσιαλδημοκρατών. «Το ότι δεν πετύχαμε απόψε τον στόχο μας, δεν σημαίνει ότι δεν θα πετύχουμε τον στόχο μας» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Έχουμε μπροστά μας αγώνα αντοχής και όχι έναν αγώνα ταχύτητας» είπε ο Μάρτιν Σουλτς. Απαντώντας σε ερώτηση του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), αν συνεχίζει να θεωρεί πιθανό το σενάριο μετεκλογικού συνασπισμού με την Αριστερά μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Σουλτς απάντησε ότι στόχος των σοσιαλδημοκρατών είναι να αναδειχθούν πρώτο κόμμα και από κει και πέρα, όποιος θέλει, θα είναι ευπρόσδεκτος να διαπραγματευθεί μαζί τους. 
«Ήλπιζα ότι οι σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν αισθητά το 30% στο Ζάαρ, αλλά αυτό δεν έγινε. Ελπίζω όμως να συμβεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο και να στείλουμε την CDU στην αντιπολίτευση», δήλωσε με νόημα ο βουλευτής της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς, διατηρώντας έτσι ανοιχτό το πιθανό σενάριο του «αριστερού συνασπισμού» σε ομοσπονδιακό επίπεδο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Οι εκλογές στο Ζάαρ δεν αποτελεί δοκιμή για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου» υποστηρίζει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός δικαιοσύνης και επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του SPD στο Ζάαρ, Χάικο Μάας.
 «Πρόγραμμα 100 ημερών» από τον Σουλτς
 
Στο μεταξύ, ο Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της Bild, παρουσιάζει τους βασικούς άξονες ενός «προγράμματος 100 ημερών» εάν εκλεγεί στην καγκελαρία. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει: ενίσχυση της ΕΕ, εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος ανδρών-γυναικών, πλαφόν στα εισοδήματα για κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων και επενδύσεις σε υποδομές και παιδεία. Αυτό σημαίνει ότι τα τεράστια πλεονάσματα του γερμανικού προϋπολογισμού θα αξιοποιηθούν για δημόσιες επενδύσεις και όχι για φοροαπαλλαγές, ξεκαθαρίζει ο Μάρτιν Σουλτς. Επιπλέον, κάνει λόγο για «μετριοπαθείς αυξήσεις» στον αμυντικό προϋπολογισμό της Γερμανίας και δεσμεύεται να διατηρήσει τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε μία μελλοντική κυβέρνηση, όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι σοσιαλδημοκράτες.
Ζυμώσεις γίνονται και στο αντίπαλο στρατόπεδο. Συντηρητικοί βουλευτές της CDU αποφάσισαν να ιδρύσουν μία άτυπη ομάδα μέσα στο κόμμα, ώστε να προωθήσουν, μεταξύ άλλων, το αίτημα για ανώτατο αριθμητικό όριο στην υποδοχή προσφύγων, το οποίο απορρίπτει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Δεν θα αποσπαστούμε από το υπόλοιπο κόμμα, θα απελευθερώσουμε θετική ενέργεια» υπόσχεται ο επικεφαλής της ομάδας Αλεξάντερ Μιτς. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι προσεγγίζει πλέον υπερβολικά τις θέσεις της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», αλλά ο Μιτς επιμένει: «Μία πολιτική θέση δεν είναι λανθασμένη, μόνο και μόνο γιατί την εκφράζει η AfD».

ΣΧΟΛΙΑ (38)

Νικος

Η αναμετρηση Σουλτς Μερκελ ειναι σα να λεμε Τσιπρας - Μητσοτακης. Τα ιδια γιδια

Hans

SCHABLE FOREVER!!!!!!!!!!!

nick

Με τις πατερίτσες πήγαν λοιπόν οι Γερμανοί να ψηφίσουν Μέρκελ. Ο λόγος να μην αποκτήσουν κι αυτοί καμιά συριζοκατάσταση στα καλά καθούμενα. Διαβάζουν φαίνεται τι γίνεται λίγο παρακάτω ...

μεγαλη

σταναχωρια.. δεν θα φαω

Νίκη αλλά ισοπαλία

Ναι μεν ήρθε φαίνεται ότι το αποτέλεσμα ήταν καλό για την Μέρκελ όμως δεν είναι για να θριαμβολογεί... και δεν το κάνει! Το CDU απορόφησε το σοσιαλο-φιλελέυθερο κόμμα των πειρατών και τμήματα των πρασίνων.... έτσι ναι μεν πήρε 5% και 5 έδρες όμως έχασε στην ουσία τις 4+2 έδρες των πειρατών και πρασίνων πια! Κακή μέρα για τον Σούλτς που δεν μπόρεσε να τους απορροφήσει και 3 έδρες πάνε στο AfD! Μετριοφροσύνη και ηρεμία η καλύτερη συμβουλή! γιατί 17 σούλτς + 7 die linke = 24 έδρες όσες και το CDU και οι 3 του AfD νομίζω δεν θα πάνε ποτέ με τη Μέρκελ!

fidel

Γερμανια φως της ΕΥΡΩΠΗΣ και του κόσμου. Αρχαίο κυρίαρχο έθνος, όταν σηκωθεί, δεν θα επιζήσουν ούτε τα μικρόβια των εχρών του. όλεθρος θα σκεπάσει τα μιαρά έθνη των γωγ και μαγωγ

Medikios

Όποιος δεν ξέρει ελάχιστα από τη γερμανική ιδιαιτερότητα στις εκλογές δεν μπορεί να βγάλει συμπεράσματα. Το άρθρο είναι γεμάτο άθλιες ανακρίβειες: δεν είναι υποψήφιοι Μέρκελ και Σουλτς για τις ομοσπονδιακές εκλογές. Είναι εκλογές για το Landtag, είναι εκλογές τοπικού χαρακτήρα. Δεν αλλάζει με κανένα τρόπο τη εκπροσώπηση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Η αντιπάθεια των Ελλήνων για τη Μέρκελ τους κάνει να θολώνουν με ό,τιδηποτε είναι γερμανικό. Στα των εκλογών: θετικό ότι το Die Linke παρουσιάζει πτώση στα ποσοστά του και ότι το AfD παίρνει μόλις 6%. Φυσικά είναι κρατίδια μακρυά από την προσφυγική κρίση. Οψόμεθα

ΑΕΓ

Μάλλον κ εδώ θα πέσουν έξω οι σύμβουλοι της αριστεράς.Η Δεξιά καλπάζει στην Γερμανία κ όσο αργότερα τραβάνε οι διαπραγματεύσεις τόσο χειρότερο.Ο λαός μας πάντα έλκεται από ουτοπίες κ δημαγωγίες.Εάν βγει η Μέρκελ για 4η φορά αλλοίμονό μας,αλλά κ οι Σοσιαλιστές στην Γερμανία αν βγουν μετά θα κάνουν το κορόιδο.Όταν είναι να πληρώσουν οι Γερμανοί αλλά κ όλοι οι άνθρωποι σφυρίζουν αδιάφορα...

Φιλελευθερισμός

το "δεξιά" με την έννοια του συντηρητισμού δεν αντιπροσωπεύει το CDU και τη Μέρκελ. Αντίθετα, το CDU και οι ψηφοφόροι τους είναι φιλελεύθεροι (και κοινωνικά φιλελεύθεροι, ατομικές ελευθερίες, κλπ), γι αυτό και εξαφανίστηκε το θεωρητικά γνήσιο φιλελεύθερο κόμμα. Το CDU είναι πια το φιλελεύθερο κόμμα.

ΧΥΖ

Τι έγινε ρε παιδιά, κομμουνιστικό μόρφωμα... κόμμα ήθελα να πω, δεν έχει η Γερμανία?

Die linke?

Κοίτα καλύτερα περισσότερα ποσοστά παίρνει το ΚΚ Γερμανίας από ότι το ελληνικό...

Ο Γερμανοτραφής

To Saarland είναι ένα πολύ μικρό κρατίδιο (έκταση όσο ο ... νομός Δράμας, πληθυσμός 950.000) και για πολλά χρόνια "αμφισβητούμενη περιοχή" μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Αν προσέξουμε τα αποτελέσματα, το Die Linke μαζί με το SPD παίρνουν 13% και 29,5% αντίστοιχα, ήτοι 42,5%. Αυτό δεν το λέω τυχαία, αφού ηγετικό στέλεχος του Die Linke είναι ο άλλοτε Πρωθυπουργός του Σάαρ, Οσκαρ ΛΑΦΟΝΤΑΙΝ, ο οποίος μάλλον έδειξε στον SCHULZ "τι εστί βερύκοκο"... Ο Σεπτέμβριος είναι ακόμη μακριά και το ποιος θα γίνει Καγκελάριος θα κριθεί από πολλά πράγματα. Αν θα μπει το FDP (Φιλελεύθεροι) στη Βουλή, τι δύναμη θα έχει το Die Linke ή το ΑfD κλπ. Μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι πολύ νωρίς...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

20835511

Η Ουάσινγκτον επέβαλαν νέες κυρώσεις κατά της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας της Βενεζουέλας και των θυγατρικών της – Αιτία των κυρώσεων ήταν η σύλληψη ενός συμβούλου του Χουάν Γκουαϊδό