Βρετανία: Δύο γυναίκες (Μέι και Λίντσομ) θα διεκδικήσουν την πρωθυπουργία

Βρετανία: Δύο γυναίκες (Μέι και Λίντσομ) θα διεκδικήσουν την πρωθυπουργία

Εκτός μάχης στη δεύτερη ψηφοφορία ο Μάικλ Γκοβ - 199 ψήφους συγκέντρωσε η Τερέζα Μέι, 84 η Αντρέα Λίντσομ - Σοβαρό ενδεχόμενο Γερμανία, ΗΠΑ και Αγγλία να έχουν ταυτόχρονα γυναίκα ηγέτη

Βρετανία: Δύο γυναίκες (Μέι και Λίντσομ) θα διεκδικήσουν την πρωθυπουργία
Νέα εποχή «Σιδηράς Κυρίας» ξημερώνει για την Αγγλία; Μετά από αρκετά χρόνια, από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ, η Βρετανία θα έχει ξανά πρωθυπουργό γυναίκα, καθώς στη μάχη για τη διαδοχή του παραιτηθέντος Ντέιβιντ Κάμερον παρέμειναν δύο εκπρόσωποι του «ασθενούς φύλου», και πιο συγκεκριμένα η Τερέζα Μέι και η Αντρέα Λίντσομ.

Μετά την τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, τέθηκε εκτός μάχης και ο Μάικλ Γκοβ, αφήνοντας μοναδικές υποψήφιες τις δύο επίδοξες νέες «σιδηρές κυρίες» της Βρετανίας. Κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, η υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι συγκέντρωσε 199 ψήφους, η υφυπουργός Ενέργειας, Αντρέα Λίντσομ (η οποία συμμετείχε στην καμπάνια υπέρ του Brexit) συγκέντρωσε 84 ενώ τον Μάικλ Γκοβ ψήφισαν μόλις 46 βουλευτές των Τόρις, θέτοντάς τον «εκτός μάχης».

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι ο άλλοτε υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Λίαμ Φοξ είχε αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο, που διεξήχθη την Τρίτη, ενώ ο Στέφεν Κραμπ επέλεξε να αποσυρθεί, καθώς διέκρινε ότι δεν έχει πιθανότητες να διεκδικήσει το χρίσμα. 

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η επόμενη επικεφαλής του κόμματος των Τόρις - και πρωθυπουργός της χώρας - θα εκλεγεί σε ψηφοφορία με τη συμμετοχή περίπου 150.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος, η οποία θα διεξαχθεί μέσα στις επόμενες εννέα εβδομάδες.

Ειδικότερα, το αποτέλεσμα της διαδικασίας, την οποία πυροδότησε η απόφαση του πρωθυπουργού Κάμερον να παραιτηθεί μετά την επικράτηση της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης του ΗΒ από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, αναμένεται να έχει γίνει γνωστό ως την 9η Σεπτεμβρίου.

Η συγκυρία φέρνει την πιθανότητα οι τρεις από τις πέντε σημαντικότερες οικονομίες στον κόσμο, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βρετανία, να βρίσκονται υπό την ηγεσία τριών γυναικών, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ ηγείται της Γερμανίας και η Χίλαρι Κλίντον εμφανίζεται να είναι το φαβορί για τη διαδοχή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ.
 
Σίγουρη για τη νίκη της η Μέι


«Είμαι πανευτυχής για τη θερμή υποστήριξη που έχω λάβει από τους συναδέλφους μου. Η σημερινή ψηφοφορία έδειξε ότι το Κόμμα των Συντηρητικών μπορεί να είναι ενωμένο και αυτό ακριβώς πρόκειται να γίνει υπό την ηγεσία μου»
, δήλωσε η Τερέζα Μέι μετά την ανακοίνωση των σημερινών αποτελεσμάτων «προεξοφλώντας» τη νίκη της.

Όπως τόνισε, έχει φτάσει πλέον η στιγμή η ίδια και η ομάδα της να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους στα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. «Το πρόγραμμά μας συνθέτουν τρεις βασικοί άξονες. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή, δοκιμασμένη ηγεσία για να διαπραγματευτεί την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, για να ενώσει το κόμμα μας και την χώρα μας και να καταστήσει τη Βρετανία μία χώρα που βοηθάει όχι μόνο τους λίγους προνομιούχους αλλά τον καθένα από εμάς», συμπλήρωσε η Μέι, η οποία εμφανίζεται ως το φαβορί της κούρσας.

H υπουργός Εσωτερικών, που επέλεξε να παραμείνει στο περιθώριο του εσωκομματικού πολέμου που ξέσπασε στους κόλπους των Συντηρητικών κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit, προβάλλεται ως η υποψήφια της συναίνεσης, που ενσαρκώνει τη λύση της αντικατάστασης του Μπόρις Τζόνσον στη διαδικασία διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον.

Ευρωσκεπτικίστρια κατά βάθος, η Μέι επέλεξε στις αρχές του έτους, προκαλώντας κατάπληξη, να παραμείνει πιστή στον πρωθυπουργό της Βρετανίας και να υπερασπιστεί την παραμονή της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά δεν προσέφερε παρά ελάχιστα στην εκστρατεία, μη διστάζοντας ακόμα και να υπεραμυνθεί της πρότασης περιορισμού της μετανάστευσης, αγαπημένο θέμα των υπέρμαχων του Brexit.

Αναδείχθηκε εντούτοις ως το πρόσωπο της συναίνεσης με αποτέλεσμα η Sunday Times να την παρουσιάσει ως «τη μοναδική προσωπικότητα που είναι ικανή να ενώσει τις αντίπαλες φατρίες στους κόλπους του κόμματός» της.

Άντρεα Λίντσομ: Η αποκάλυψη της εκστρατείας των υπέρμαχων του Brexit


Θεωρείται η αποκάλυψη της εκστρατείας των υποστηρικτών της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και η Άντρεα Λίντσομ ελπίζει ότι θα ανατρέψει τα προγνωστικά και θα γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας της μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ, με την οποία δεν διστάζει να συγκρίνει τον εαυτό της.

Σχεδόν άγνωστη πριν από το δημοψήφισμα, η υφυπουργός Ενέργειας, ηλικίας 53 ετών, επελέγη σήμερα από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, μαζί με την Τερίσα Μέι, ως υποψήφια για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης.

Αμέσως δέχθηκε τα «συγχαρητήρια» και τη «στήριξη» του Νάιτζελ Φάρατζ, του πρώην επικεφαλής του ευρωφοβικού κόμματος Ukip, που έδωσε επίσης μάχη υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η Άντρεα Τζάκλιν Λίντσομ, γεννηθείσα στο Μπάκινχαμσιρ, είναι βουλευτίνα τα τελευταία 6 χρόνια και ποτέ δεν ανέλαβε σημαντικό χαρτοφυλάκιο στη συντηρητική κυβέρνηση. Εργάστηκε για 3 δεκαετίες στο Σίτι του Λονδίνου, ιδίως στην τράπεζα Barclays.
Αναδείχθηκε κατά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα χάρη στις στοχευμένες της παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών αναμετρήσεων. Ξανθιά, με κοντά μαλλιά, μητέρα τριών παιδιών, υπερασπίστηκε με πάθος την έξοδο από την ΕΕ χωρίς να χάσει ούτε για μια στιγμή το χαμόγελό της.
«Η απόφαση που λάβαμε την 23η Ιουνίου θα παραμείνει ως μια σημαντική στιγμή στην Ιστορία. Θα ανακτήσουμε την ελευθερία μας» υπογράμμισε η ίδια παρουσιάζοντας την υποψηφιότητά της, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης