Γαλλία: Φόβος για χτύπημα τζιχαντιστών κατά την διάρκεια του Euro 2016

Γαλλία: Φόβος για χτύπημα τζιχαντιστών κατά την διάρκεια του Euro 2016

Ιδιαίτερα αυξημένος θεωρείται ο κίνδυνος για «συμβολικούς» στόχους και μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό θυμάτων

Γαλλία: Φόβος για χτύπημα τζιχαντιστών κατά την διάρκεια του Euro 2016
Η Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία (ΒΚΑ) της Γερμανίας, σε έκθεση της την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα «Bild» επισημαίνει ότι, διαθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ισλαμιστές τρομοκράτες ετοιμάζουν επιθέσεις κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου «Euro 2016» που θα διεξαχθεί στην Γαλλία. 

Σύμφωνα με την έκθεση της ΒΚΑ, σε κίνδυνο βρίσκονται ακόμη και μεμονωμένες εθνικές ομάδες που θα λάβουν μέρος στο τουρνουά. «Μια επιτυχής επίθεση εναντίον εθνικών ομάδων εθνών -«σταυροφόρων» -περιλαμβάνεται και η Γερμανία - θα είχε ιδιαίτερη συμβολική σημασία», αναφέρεται στην σχετική έκθεση, στην οποία επισημαίνεται ότι η Γαλλία εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο των Ισλαμιστών εξτρεμιστών, λόγω του αποικιοκρατικού παρελθόντος της στην Βόρεια Αφρική και της στρατιωτικής συμμετοχής της στο Μαλί, το Ιράκ και την Συρία.

Κλείσιμο
Ιδιαίτερα αυξημένος θεωρείται ο κίνδυνος για «συμβολικούς» και «μαλακούς» στόχους που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ κατά την διάρκεια του Euro 2016 (10 Ιουνίου - 10 Ιουλίου) και μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό θυμάτων. Ενδεχόμενοι δράστες θεωρούνται είτε οργανωμένες ομάδες είτε μεμονωμένοι φανατικοί. 

 Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών "DGSI", Πατρίκ Καλβάρ, δηλώνει ότι η Γαλλία είναι κύριος στόχος των τζιχαντιστών, κυρίως από το Ισλαμικό Κράτος και δευτερευόντως από την Αλ Κάιντα. Ο Καλβάρ δεν προχώρησε σε κάποια συγκεκριμένη αναφορά στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

«Σαφώς, η Γαλλία είναι η χώρα που απειλείται περισσότερο, γνωρίζουμε ότι το  Ισλαμικό Κράτος ετοιμάζει νέες επιθέσεις. Στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα το Ισλαμικό Κράτος, θα προσπαθήσει να χτυπήσει όσο πιο σύντομα και όσο πιο δυνατά γίνεται: η οργάνωση δέχεται πλήγματα στο πεδίο της μάχης και θέλει να αποσπάσει την προσοχή και να εκδικηθεί», είπε ο Καλβάρ. «Αν οι επιθέσεις του Νοεμβρίου έγιναν με Καλάσνικοφ, τώρα κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα μορφή επίθεσης: μια τρομοκρατική επίθεση με τοποθέτηση εκρηκτικών σε σημεία όπου συγκεντρώνεται πλήθος, και η οποία, επαναλαμβανόμενη, δημιουργεί κλίμα πανικού».

Ο Καλβάρ σημείωσε επίσης ότι πρέπει να γίνει πολύ πιο δύσκολη η προμήθεια όπλων στη Γαλλία. Τελειώνοντας, στο ερώτημα σχετικά με την απειλή, το θέμα δεν είναι το "αν", όπως είπε αλλά το «πού» και «πότε».

«Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε ότι ένας μικροπαραβάτης που σε όλη του τη ζωή δεν σκεφτόταν παρά πώς θα κλέψει υιοθετεί ξαφνικά έναν μακάβριο εξτρεμισμό που τον οδηγεί να θυσιάσει τη ζωή του; Νομίζω ότι αν κινούμαστε μόνο στη λογική της ασφάλειας, πηγαίνουμε προς τον τοίχο», σημείωσε ο Καλβάρ.

«Για να είμαι ειλικρινής φοβάμαι εκατό φορές περισσότερο τη ριζοσπαστικοποίηση από την τρομοκρατία. Με την τρομοκρατία δεχόμαστε πλήγματα –έχουν υπάρξει πολύ σοβαρά περιστατικά σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας– αλλά ξέρουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Αλλά αυτή η καλπάζουσα ριζοσπαστικοποίηση, που θα ανατρέψει τις βαθιές ισορροπίες της κοινωνίας, είναι κατά την άποψή μου πολύ πιο σοβαρή».

 Στο στόχαστρο των γαλλικών υπηρεσιών βρίσκεται και η ακροδεξιά ριζοσπαστικοποίηση. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο», είπε ο Καλβάρ. Ως δυνάμεις ασφαλείας, αφιερώνουμε πόρους για να ασχοληθούμε με την Ακροδεξιά που προσδοκά την αντιπαράθεση. Αυτή η σύγκρουση, πιστεύω ότι θα συμβεί».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης