EgyptAir: Βόμβα, πύραυλος ή βλάβη έριξαν το μοιραίο Airbus;

EgyptAir: Βόμβα, πύραυλος ή βλάβη έριξαν το μοιραίο Airbus;

Ενώ το θρίλερ της εξαφάνισης του αεροσκάφους συνεχίζεται, νέα ερωτήματα δημιουργεί η παρουσία τριών πρακτόρων ασφαλείας στην πτήση MS804

EgyptAir: Βόμβα, πύραυλος ή βλάβη έριξαν το μοιραίο Airbus;
Το αεροσκάφος της EgyptAir
το οποίο θεωρείται ότι συνετρίβη στη Μεσόγειο είναι πιθανό να επλήγη από πύραυλο εδάφους-αέρος, εκτίμησε η αμερικανική εταιρεία αναλύσεων Stratfor την ώρα που το θρίλερ της εξαφάνισης του μοιραίου Airbus Α320 συνεχίζεται να είναι σε πλήρη εξέλιξη.

«Το πλήγμα από έναν πύραυλο επιφανείας-αέρος είναι επίσης πιθανό, αν και οι εξτρεμιστές στην Αίγυπτο και σε κοντινές περιοχές δεν πιστεύεται ότι έχουν πρόσβαση σε πυραύλους ικανούς να πλήξουν ένα αεροσκάφος σε αυτό το υψόμετρο», αναφέρει η εταιρεία σε ενημερωτικό της δελτίο.

Κλείσιμο
Το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση MS804 από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού προς το Κάιρο της Αιγύπτου με 66 επιβαίνοντες εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα της Πέμπτης ενώ βρισκόταν δέκα μίλια εντός του εναέριου χώρου της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τη Stratfor, μια πιο προφανής εκδοχή για τα αίτια της συντριβής είναι η πυροδότηση ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού μέσα στο αεροσκάφος, ενώ λιγότερο πιθανή κατά τις εκτιμήσεις της είναι μια μηχανική βλάβη που σημειώθηκε σε ύψος πλεύσης 37.000 ποδών.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια καταστροφική βλάβη της ατράκτου» του επιβατικού αεροσκάφους, προσθέτει η Stratfor.

Νέα ερωτήματα δημιουργεί η παρουσία πρακτόρων ασφαλείας στην πτήση

Εξηγήσεις από την EgyptAir ζητούν τα γαλλικά ΜΜΕ καλώντας την αεροπορική εταιρεία να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους στη μοιραία πτήση επέβαιναν τρεις πράκτορες ασφαλείας. 

Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «ΒFMTV», η αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία δεν έσπευσε να απαντήσει στο ερώτημα: για ποιο λόγο στην πτήση επέβαιναν ούτε ένας ούτε δύο αλλά τρεις πράκτορες ασφαλείας. «Συνηθίζεται σε πτήσεις να επιβαίνουν πράκτορες ασφαλείας;», διερωτάται το γαλλικό δίκτυο. Αντί για την EgyptAir, ήρθε επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Μεταφορών της Γαλλίας.

Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τους Γάλλους δημοσιογράφους, το γαλλικό υπουργείο Μεταφορών τόνισε πως στις πτήσεις της EgyptAir είθισται να επιβαίνουν πράκτορες ασφαλείας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας, Αλέν Βινταλίς, διευκρίνισε ότι είναι μία συνηθισμένη διαδικασία για τα αεροσκάφη της EgyptAir. Όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο, οι πράκτορες ασφάλειας, που ονομάζονται «Sky Marshals», συνηθίζονται και σε πτήσεις ισραηλινών αερογραμμών. Για παράδειγμα, στην ισραηλινή αεροπορική εταιρεία «ΕΙ ΑΙ», σε όλες τις πτήσεις της υπάρχουν πράκτορες ασφαλείας. Και όπως έσπευσε να διευκρινίσει στην γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ειδικός σε θέματα αεροναυπηγικής, oι πράκτορες αυτοί είναι πιθανότατα εργαζόμενοι της εταιρείας που έχουν επιφορτιστεί μα θέματα ασφάλειας.  

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε το 2007 την παρουσία πρακτόρων ασφαλείας σε αεροσκάφη. Ερωτηθείς από το γαλλικό δίκτυο «20 Μinutes», ο σύμβουλος αεροναυπηγικής, Τζεράλντ Φελντσέρ, επεσήμανε πως, κάθε αεροπορική εταιρεία έχει το δικαίωμα να προσθέσει ή όχι πράκτορες ασφαλείας στης πτήσεις της για να μπορούν να αντιμετωπίσουν ύποπτους επιβάτες. 
Η χαριστική βολή στον τουρισμό της Αιγύπτου; 

Κι ενώ Αίγυπτος και Γαλλία κάνουν έκκληση στους χρήστες των social media να μην διαδίδουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η νέα τραγωδία αεροσκάφους της EgyptAir αποτελεί πιθανότατα το τελειωτικό χτύπημα, την χαριστική βολή για τον τουρισμό της Αιγύπτου, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».  

Από την Αραβική Άνοιξη και μετά, η χώρα βιώνει μία δύσκολη περίοδο στον τουρισμό της, μια χώρα που αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών σε διεθνές επίπεδο. Η χθεσινή τραγωδία αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα στις αιγυπτιακές Αερογραμμές μέσα σε έξι μήνες. Τον Μάρτιο υπήρξε αεροπειρατεία στο επιβατικό σκάφος EgyptAir. Τον Νοέμβριο του 2015, 224 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν συνετρίβη ρωσικό αεροπλάνο από τρομοκράτες πάνω από την Ερυθρά θάλασσα. «Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα λεπτομέρειες για το νέο δυστύχημα, οι πολλαπλές επιθέσεις στην Αίγυπτο το 2015 έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας απέναντι στην παγκόσμια τρομοκρατία», αναφέρει ο Κίντα Τσέμπιμπ τουριστικός αναλυτής της «Euromonitor International». 

Ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Αιγύπτου, συγκεκριμένα το 11% του προϋπολογισμού και των θέσεων εργασίας, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN. Η βιομηχανία έχει ήδη πληγεί τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και ο τουρισμός είναι σημαντικός παράγοντας εσόδων της χώρας. 

Δείτε βίντεο: Ακόμα ψάχνουν τα συντρίμμια του μοιραίου Airbus -  Όλα τα σενάρια για τα αίτια της τραγωδίας


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης