Βίντεο: Οι Ιρανές τολμούν να βγουν στο δρόμο χωρίς μαντίλα

Βίντεο: Οι Ιρανές τολμούν να βγουν στο δρόμο χωρίς μαντίλα

Αφορμή η πρωτοβουλία της δημοσιογράφου Μασίχ Αλινεζάντ με τη σελίδα της «My Stealthy Freedom» - Οι Ιρανές μαγνητοσκοπούνται να περπατούν με ακάλυπτο κεφάλι στην Τεχεράνη δίπλα σε άνδρες

Βίντεο: Οι Ιρανές τολμούν να βγουν στο δρόμο χωρίς μαντίλα
Χάρη στην πρωτοβουλία της, οι γυναίκες στο Ιράν τόλμησαν να αφαιρέσουν την υποχρεωτική μαντίλα τους και να αφήσουν να περάσει ο άνεμος μέσα από τα μαλλιά τους, νιώθοντας έστω για λίγο πως είναι ελεύθερες και ισότιμες.

Χάρη στη σελίδα της στο Facebook «My Stealthy Freedom», οι Ιρανές συνειδητοποίησαν ότι έχουν επιλογή: Να μη φορούν την παραδοσιακή χιτζάμπ, έστω για λίγο…



Τώρα, χάρη στην δημοσιογράφο Μασίχ Αλινεζάντ, η οποία είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τη σελίδα που οδήγησε τις γυναίκες να απελευθερωθούν από τη μαντίλα, πολλές είναι εκείνες που τολμούν να βγουν στο δρόμο χωρίς χιτζάμπ.
Κλείσιμο



Μπορεί μέχρι πρότινος οι δεκάδες Ιρανές να αναρτούσαν φωτογραφίες τους στη σελίδα σε απομονωμένες περιοχές ή στην εξοχή που «πετώντας» τη μαντίλα άφηναν ελεύθερα τα μαλλιά τους να κυματίζουν χωρίς το φόβο της τιμωρίας ή της κριτικής, τώρα, όμως, κάνουν ένα ακόμα βήμα.



Μαγνητοσκοπούν τις εξόδους τους σε δημόσιους χώρους όπου εμφανίζονται με ακάλυπτο το κεφάλι, ενώ δίπλα τους περπατούν άνδρες.



Οι γυναίκες αυτές στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά της καταπίεσης και καταπάτησης δικαιωμάτων που επιβάλει το καθεστώς της Τεχεράνης.



Βέβαια, η Αλιζεζάντ προσπαθεί να προειδοποιήσει τις γυναίκες αυτές ότι ενδέχεται να αντιμετωπίζουν όχι μόνο την λεκτική κακοποίηση από άνδρες που δε συμφωνούν με την… επανάστασή τους, αλλά είναι πιθανό να πέσουν θύματα βίας από σκληροπυρηνικούς.

Ωστόσο, τουλάχιστον μία από τις γυναίκες που μαγνητοσκόπησαν την βόλτα ελευθερίας στην Τεχεράνη καλεί τις υπόλοιπες Ιρανές να σταματήσουν να φοβούνται τους άνδρες. «Δεν μου επιτέθηκαν, δεν με προσέβαλαν. Μου χαμογέλασαν και μου έδειξαν συμπαράσταση. Είναι μαζί μας», δήλωσε η γυναίκα προσκαλώντας και άλλες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης