Νομπελίστες προς Πούτιν: Απελευθέρωσε τους ακτιβιστές της Greenpeace

Νομπελίστες προς Πούτιν: Απελευθέρωσε τους ακτιβιστές της Greenpeace

Έστειλαν επιστολή στον Ρώσο πρόεδρο – Τον προειδοποιούν για τους κινδύνους που υπάρχουν από την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην Αρκτική

Νομπελίστες προς Πούτιν: Απελευθέρωσε τους ακτιβιστές της Greenpeace
Έντεκα Νομπελίστες έστειλαν επιστολή στον Ρώσο πρόεδρο ζητώντας του να αφήσει ελεύθερους τους ακτιβιστές της Greenpeace, που συνελήφθησαν τις 19 Σεπτεμβρίου σε πλατφόρμα της Gazprom, στην Αρκτική

«Σας γράφουμε για να σας ζητήσουμε να κάνετε ό,τι είναι δυνατό ώστε να ακυρωθούν οι υπερβολικές κατηγορίες για πειρατεία που έχουν απαγγελθεί εναντίον 28 μελών της Greenpeace, ενός φωτογράφου και ενός κινηματογραφιστή, και να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε κατηγορία τους απαγγελθεί είναι σύμφωνη με το διεθνές και το ρωσικό δίκαιο»,τονίζεται στην επιστολή.
 
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μοιράζεστε την επιθυμία μας να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται ειρηνικά»,δηλώνουν οι συντάκτες της επιστολής.
 
Οι έντεκα νομπελίστες, μεταξύ των οποίων είναι και η ιρανή δικηγόρος Σιρίν Εμπαντί και η αμερικανίδα Τζόντι Ουίλιαμς, προειδοποιούν επίσης τον Ρώσο πρόεδρο για τους κινδύνους που υπάρχουν από την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην Αρκτική.

Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας κατέλαβαν το παγοθραυστικό της Greenpeaceστις 19 Σεπτεμβρίου, αφού οι ακτιβιστές που επέβαιναν σε αυτό είχαν προσπαθήσει να ανέβουν σε μια πλατφόρμα της ρωσικής εταιρείας Gazprom.
Κλείσιμο
 
Τα 30 μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων είναι 26 αλλοδαποί, είναι φυλακισμένοι σχεδόν ένα μήνα τώρα και τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για πειρατεία, ένα έγκλημα για το οποίο κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε 15ετή κάθειρξη.

Παγκόσμια εκστρατεία για την απελευθέρωση των 30 κρατουμένων βρίσκεται σε εξέλιξη και περισσότεροι  από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υπογράψει ι υπέρ της απελευθέρωσής τους, καθώς και μία παγκόσμια ημέρα συμπαράστασης με διαμαρτυρίες σε 250 σημεία σε 49 χώρες. Επιπλέον, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων έχουν ζητήσει την απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων που κρατούνται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης