Ομπάμα: Οι Ρεπουμπλικάνοι παίζουν με τη στάση πληρωμών

Ομπάμα: Οι Ρεπουμπλικάνοι παίζουν με τη στάση πληρωμών

Έκκληση του αμερικανού προέδρου να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους για περισσότερο από έξι εβδομάδες 

Τρομοκράτες ετοιμάζουν «χριστουγεννιάτικη» επίθεση στη Γερμανία
Ομπάμα: Οι Ρεπουμπλικάνοι παίζουν με τη στάση πληρωμών
Συνεχίζεται για 12η ημέρα το αμερικανικό «shutdown» υπό την απειλή στάσης πληρωμών (σε πέντε ημέρες εάν δε λυθεί το πρόβλημα), με τις υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους να έχουν παραλύσει.

Την ίδια στιγμή, κατά την εβδομαδιαία του ομιλία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα επιτέθηκε στους Ρεπουμπλικανούς λέγοντας πως «παίζουν με τη στάση πληρωμών», ενώ τους κάλεσε να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους για μεγαλύτερο διάστημα από τις έξι εβδομάδες, που οι ίδιοι έχουν προτείνει.  

Επίσης ανέφερε πως επιθυμεί αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους για μεγαλύτερο διάστημα, ώστε η αμερικανική οικονομία να περάσει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων χωρίς προβλήματα, τονίζοντας: «Δεν θα ήταν σοφό, όπως κάποιοι προτείνουν, να αυξήσουμε το όριο του χρέους για δύο μήνες και να φλερτάρουμε με την πρώτη στα ιστορικά με μια ηθελημένη στάση πληρωμών εν μέσω της εορταστικής περιόδου».
Κλείσιμο

Να σημειωθεί πως οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους επιθυμούν να λάβουν διαβεβαιώσεις ότι ο Λευκός Οίκος θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, κυρίως στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

«Το πλήγμα στην άσπιλη φήμη των ΗΠΑ ως δανειστών δεν θα προκαλέσει μόνο πτώση στις αγορές. Ο δανεισμός θα γίνει πιο ακριβός για όλους τους Αμερικάνους», σημείωσε ο Ομπάμα.

Ο «πόλεμος» Ομπάμα-Ρεπουμπλικάνων για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ κρατά από την 1η  Οκτωβρίου, ενώ την ίδια στιγμή πλανάται το φάντασμα της στάσης πληρωμών, με καταληκτική ημερομηνία την 17η Οκτωβρίου. 

Παρά τις συζητήσεις του Ομπάμα με τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές την Πέμπτη και τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές την Παρασκευή, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως «εποικοδομητικό σημάδι προόδου», εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να ξεκαθαρίσουν.

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζον Χόβεν, το κόμμα του είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει στην αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και τον τερματισμό της παράλυσης του κράτους, όμως θέλει να διασφαλίσει ότι θα μειωθούν οι κυβερνητικές δαπάνες, κάτι που προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τον Λευκό Οίκο επί μήνες χωρίς επιτυχία. Εξάλλου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν υποστεί πλήγμα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Αμερικανών κατηγορεί εκείνους ότι προκάλεσαν την κρίση, γεγονός που έχει ενισχύσει πολιτικά τον Ομπάμα.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι παίζουν με τη στάση πληρωμών»

Ο πρόεδρος παραμένει αμετακίνητος στη θέση του να μην διαπραγματευτεί για το όριο του ομοσπονδιακού χρέους. Ο Ομπάμα δήλωσε, απευθυνόμενος στους αμερικανούς πολίτες, ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοί του κατασκευάζουν μια κρίση που θα μπορούσε να πλήξει την πιστοληπτική διαβάθμιση των ΗΠΑ και να προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια αγορά.

«Το κράτος μας έχει κλείσει για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια. Ένα πολιτικό κόμμα παίζει με την στάση πληρωμών για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1700. Δεν είναι φυσιολογικό. Γι’ αυτό πρέπει να το σταματήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές θα συναντηθούν σήμερα το πρωί στο Καπιτώλιο για να συζητήσουν τις επιλογές τους, μετά την πρόταση που υπέβαλαν στον Λευκό Οίκο για την βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, ώστε να τερματιστεί η παράλυση του κράτους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης