ΗΠΑ: Διαπραγματεύσεις Ομπάμα-Ρεπουμπλικανών για επίλυση της κρίσης

ΗΠΑ: Διαπραγματεύσεις Ομπάμα-Ρεπουμπλικανών για επίλυση της κρίσης

Μετά τις υποδείξεις του ΔΝΤ και της Κίνας για την ανάληψη μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος στάσης πληρωμών, εάν δεν αυξηθεί το όριο χρέους έως τις 17 Οκτωβρίου, ο Ομπάμα αναλαμβάνει δράση

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού Πάτρας
ΗΠΑ: Διαπραγματεύσεις Ομπάμα-Ρεπουμπλικανών για επίλυση της κρίσης
Το κατώφλι του Λευκού Οίκου διαβαίνει η επίλεκτη ομάδα των Ρεπουμπλικανών για συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου οι δύο πλευρές να βρουν  μία "χρυσή τομή" για την αποφυγή της χρεοκοπίας. Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός Τύπος σχολιάζει δηλώσεις μελών του Κογκρέσου - και από τα δύο κόμματα- σύμφωνα με τις οποίες διαφαίνονται ελπιδοφόρα σημάδια για την επίλυση της κρίσης με την έγκριση ενός νομοσχεδίου βραχυπρόθεσμων δαπανών.
 
Ο Τζον Μπένερ, πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, επέλεξε 18 Ρεπουμπλικανούς βουλευτές για τις σημερινές διαπραγματεύσεις. Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απευθύνει πρόσκληση προς τους 232 Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων, όμως ο Μπένερ προτίμησε ένα πιο ευέλικτο σχήμα, ανάμεσά τους και δύο βουλευτές από το υπερσυντηρητικό κίνημα "Κόμμα του Τσαγιού". Ο Ομπάμα θα πρέπει να πείσει τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς να διαχωρίσουν τη θέση τους από τους συντηρητικούς του Tea Party και να υποχρεώσει τον Μπένερ να επιτρέψει την πραγματοποίηση μιας ψηφοφορίας για ένα νομοσχέδιο βραχυπρόθεσμων δαπανών ώστε να τερματιστεί η κρίση, επισημαινουν οι "New York Times".   
    
Κλείσιμο
Σύμφωνα με την "WSJ", στην αντιπροσωπεία των Ρεπουμπικανών θα συμμετάσχουν , μεταξύ άλλων,  ο αντιπρόεδρος της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Σώμα, Έρικ Κάντορ, καθώς και τουλάχιστον δύο στελέχη του Tea Party: Ο Στιβ Σάουδερλαντ (Φλόριντα) και η Λιν Τζένκινς (Κάνσας).

Πριν την συνάντηση Ομπάμα - Ρεπουμπλικανών στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τους "δικούς του", τους Δημοκρατικούς. Τα αμερικανικά ΜΜΕ σχολιάζουν, πάντως, ότι η απόφαση του Τζον Μπένερ να επιλέξει ένα μικρό σχήμα για τις σημερινές συνομιλίες δυσαρέστησε τον Αμερικανό πρόεδρο.
 
«Ο πρόεδρος Ομπάμα απογοητεύτηκε που ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπένερ εμποδίζει τα μέλη της να έρθουν στον Λευκό Οίκο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ και πρόσθεσε: «Αν και οι σκληρές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι οι δύο πλευρές είναι ανοικτές σε μία προσωρινή λύση, προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος για να λύσουν τις διαφορές τους".

Μετά τις υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κίνας για την ανάληψη μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος στάσης πληρωμών, εάν δεν αυξηθεί το όριο χρέους έως τις 17 Οκτωβρίου, ο Ομπάμα αναλαμβάνει δράση.

Με το οικονοικό blackout στο αμερικανικό Δημόσιο να συμπληρώνει την δέκατη ημέρα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί  μπορεί να υποστούν σημαντικό πολιτικό κόστος από το συνεχιζόμενο αδιέξοδο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης