Θρίλερ με την «απαγωγή» του πρωθυπουργού της Λιβύης

Θρίλερ με την «απαγωγή» του πρωθυπουργού της Λιβύης

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης κάνουν λόγο για σύλληψη, η κυβέρνηση για απαγωγή - Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται και υπό ποιες συνθήκες ο Αλί Ζεϊντάν

Επεισόδια στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας μεταξύ ΑΕΚ-ΠΑΟΚ
Θρίλερ με την «απαγωγή» του πρωθυπουργού της Λιβύης
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν συνελήφθη, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λιβύης, επικαλούμενο αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης. "Ο Ζεϊντάν συνελήφθη από την υπηρεσία δίωξης εγκλήματος" και "δεν απήχθη", μετέδωσε το πρακτορείο Rana επικαλούμενο αξιωματούχους του τμήματος δίωξης εγκλήματος του υπουργείου.

Η ταξιαρχία των πρώην ανταρτών "Επιχειρησιακό Κέντρο των Επαναστατών της Λιβύης" που θεωρητικά λειτουργεί υπό τις εντολές των λιβυκών αρχών, ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον πρωθυπουργό Αλί Ζεϊντάν με "εντολή της εισαγγελίας". Ο Αλί Ζεϊντάν "συνελήφθη βάσει του λιβυκού ποινικού κώδικα, με εντολή της γενικής εισαγγελίας", ανακοίνωσε η οργάνωση στην σελίδα της στο Facebook.

Σύμφωνα με την ταξιαρχία αυτή, η οποία ανήκει ανεπίσημα στα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών, ο Ζεϊντάν συνελήφθη σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα για "εγκλήματα και αδικήματα κατά του κράτους" και για "εγκλήματα και αδικήματα κατά της ασφάλειας του κράτους".

Το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ωστόσο στην σελίδα του στο Facebook ότι "δεν είναι ενήμερο για τυχόν άρση της ασυλίας ή για εντολή σύλληψης".

Και το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα αρνήθηκε ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Αλι Ζεϊντάν. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα καταδικάζεται η "απαγωγή" του λίβυου πρωθυπουργού και επισημαίνεται ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν όπως ορίζει ο νόμος.
Κλείσιμο

Νωρίτερα σήμερα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την απαγωγή του Ζεϊντάν ο οποίος "οδηγήθηκε σε άγνωστη κατεύθυνση".

Συγκεκριμένα οργάνωση πρώην ανταρτών στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι απήγαγε τον πρωθυπουργό Αλί Ζεϊντάν από το ξενοδοχείο Corinthia της Τρίπολης για τον ρόλο της κυβέρνησής του στη σύλληψη από αμερικανούς κομάντος του Αμπου Ανας αλ-Λίμπι, βασικού υπόπτου, φερόμενου ως αρχηγού της Αλ Κάιντα στη λιβυκή πρωτεύουσα.

«Η σύλληψή του πραγματοποιείται μετά την δήλωση του Τζον Κέρι, σύμφωνα με την οποία, η λιβυκή κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την επιχείρηση», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης που ονομάζεται Επιχειρησιακό Κέντρο των Επαναστατών της Λιβύης, αναφερόμενη στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο στρατός των ΗΠΑ συνέλαβε ένα ύποπτο τον Anas al-Liby, αρχηγό της al Qaeda στην Τρίπολη σε μια επιδρομή που εξόργισε ισλαμικές ένοπλες ομάδες, μεταξύ των οποίων μία από αυτές ευθύνεται για την επίθεση το 2012 στο προξενείο των ΗΠΑ, στη Βεγγάζη, που είχαν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων.

Ο Anas al-Liby καταζητείται από το 1998 έπειτα από τις εκρήξεις στα προξενεία των ΗΠΑ σε Κένυα και Τανζανία.

Τι μετέδιδαν νωρίτερα τα ξένα μέσα

Σύμφωνα με το Reuters φύλακας του ξενοδοχείου περιέγραφε το περιστατικό σαν «σύλληψη», συνάδελφός του ωστόσο που ήταν παρών δήλωσε ότι επρόκειτο για κανονική απαγωγή από αντάρτες.

Το κανάλι του Al-Arabiya ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός, φορώντας ένα γκρι πουκάμισο, συνοφρυωμένος, περιβαλλόταν από άντρες με πολιτικά που τον πίεζαν από όλες τις πλευρές.

«Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Αλί Ζεϊντάν οδηγήθηκε σε άγνωστο προορισμό για άγνωστους λόγους από μια ομάδα ανδρών που φέρονται να είναι πρώην αντάρτες», σύμφωνα με την σύντομη ανακοίνωση της κυβέρνησης στην ιστοσελίδα της.

Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Sky News Arabia, που έχει την έδρα του στο Αμπού Ντάμπι, και το οποίο επικαλείται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, ο Ζεϊντάν απήχθη από το ξενοδοχείο όπου διέμενε και οδηγήθηκε σε άγνωστο προορισμό.



Το δίκτυο al-Arabiya στο Ντουμπάι μετέδωσε παρόμοια είδηση.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC ο Αλί Ζεϊντάν είχε δηλώσει ότι η χώρα του χρησιμοποιούνταν για να εξάγει όπλα, ενώ είχε καλέσει την Δύση να βοηθήσει να σταματήσει η μαχητικότητα στη Λιβύη.

Όπως αναφέρει το ξένο μέσο δύο χρόνια μετά την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς Καντάφι, η  κυβέρνηση της Λιβύης αγωνίστηκε για να περιορίσει τις αντίπαλες ομάδες.

Το Skynews, μεταδίδει ότι ο Αλί Ζεϊντάν συναντήθηκε χθες με την οικογένεια του Anas al-Liby.






Δείτε τον πρωθυπουργό της Λιβύης την ώρα της απαγωγής

Φυσικά, η είδηση της απαγωγής του λίβυου πρωθυπουργού Αλί Ζεϊντάν από ξενοδοχείο στην Τρίπολη τα ξημερώματα κάνει το γύρο του κόσμου.

Το Al Jazeera έδωσε στη δημοσιότητα ένα στοπ καρέ απο την ώρα που οι ένοπλοι αντάρτες απήγαγαν τον πρωθυπουργό.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης