Αλ Κάιντα ή ακροδεξιοί χτύπησαν τη Βοστώνη;

Αλ Κάιντα ή ακροδεξιοί χτύπησαν τη Βοστώνη;

- Επικεφαλής του FBI: «Πρόκειται για ποινική έρευνα που ενδεχομένως να εξελιχθεί σε αντιτρομοκρατική έρευνα»

- Τα εκρηκτικά θα «δείξουν» ποιοι κρύβονται πίσω από την επίθεση

Αλ Κάιντα ή ακροδεξιοί χτύπησαν τη Βοστώνη;
Συνεχίζονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό των δραστών των βομβιστικών επιθέσεων της Βοστώνης. Την ώρα που ο επικεφαλής του FBI στη Βοστώνη Ρίτσαρντ ΝτεΛορίρ είπε σε συνέντευξη Τύπου πως πρόκειται για «ποινική έρευνα που ενδεχομένως να εξελιχθεί σε αντιτρομοκρατική έρευνα» καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις έρευνες των αρχών.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα ο αναλυτής σε θέματα εθνικής ασφαλείας Πίτερ Μπέργκεν δήλωσε στο CNN ότι οι εκρήξεις μπορεί να είναι έργο τρομοκρατών της Αλ-Κάιντα, ή ακροδεξιών εξτρεμιστών.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, αν στις βόμβες εντοπιστούν ίχνη υπεροξειδίου υδρογόνου, τότε αυτό αποτελεί την υπογραφή της Αλ-Κάιντα, ωστόσο αν πρόκειται για άλλον τύπο εκρηκτικού μηχανισμού τότε το πιθανότερο είναι ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται εγχώρια εξτρεμιστική οργάνωση.



Παρόλα αυτά υπάρχει και το τρίτο σενάριο, να πρόκειται για δολοφόνους χωρίς ιδεολογική ατζέντα.

Όπως δήλωσε ο Μπιλ Μπράτον, πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστώνης που πλέον διαμένει στο Λονδίνο, «δεν υπάρχουν πιθανοί ύποπτοι».

Πάντως, αν πίσω από την αιματηρή επίθεση βρίσκονται ακροδεξιοί εξτρεμιστές, η ημέρα που επέλεξαν για να χτυπήσουν δεν είναι τυχαία. Πέρα από τον ιστορικό μαραθώνιο, στις 15 Απριλίου είναι ημέρα που κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις και είναι η Ημέρα του Πατριώτη.



Επομένως, αν αυτός που χτύπησε ανήκει στην εγχώρια τρομοκρατική… φαμίλια, θέλησε να πλήξει την κυβέρνηση και το σύστημα.

Την ίδια στιγμή, σε λίγες ημέρες οι Αμερικανοί θα τιμήσουν τα  θύματα δύο βομβιστικών επιθέσεων: την τρομοκρατική ενέργεια στην Οκλαχόμα Σίτι που στις 19 Απριλίου 1995 σκόρπισε τον θάνατο σε 168 ανθρώπους, εκ των οποίων 19 παιδιά, και την σφαγή στις 20 Απριλίου 1999 όπου δύο νεαροί εισέβαλαν στο γυμνάσιο και λύκειο Κολουμπάιν του Κολοράντο, σκοτώνοντας δώδεκα συμμαθητές τους και έναν δάσκαλο, πριν αυτοκτονήσουν.



Οι ειδικοί, λοιπόν, βλέπουν κάποια σχέση ανάμεσα στις τρεις αυτές επιθέσεις, υποστηρίζοντας πως ο μαραθώνιος της Βοστώνης θεωρήθηκε από τα άρρωστα αυτά μυαλά αξιόλογος στόχος.

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των μελών σε αντικυβερνητικές ομάδες, που βλέπουν ιδιαίτερα αρνητικά τον Μπαράκ Ομπάμα, κυρίως μετά την δυναμική εκστρατεία του κατά της οπλοκατοχής.

Σύμφωνα με την αντιρατσιστική ομάδα SPLC, ο αριθμός των μελών των «πατριωτικών» ομάδων έχουν φτάσει επίπεδα ρεκόρ, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 813%, με μεγαλύτερη αύξηση να έχει σημειωθεί το 2012.

Από την άλλη, ο Πίτερ Νιούμαν, καθηγητής Σπουδών Ασφαλείας στο King’s College του Λονδίνου, επικεντρώνεται στο modus operandi των δραστών, το οποίο θα αποτελέσει το κλειδί για την λύση του μυστηρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν το οποία περιλάμβαναν καρφιά και λεπίδες προδίδουν «ερασιτεχνική» ενέργεια μελών της Αλ-Κάιντα, ενώ κάτι τέτοιο ενισχύεται από το ότι υπήρξαν δύο διαδοχικές εκρήξεις στο ίδιο σημείο.

«Μία βόμβα που έχει μοιάζει να είναι αυτοσχέδια, αποκαλύπτει ότι αυτός που την κατασκεύασε δεν ήξερε να φτιάχνει βόμβες και το πιθανότερο είναι να ακολούθησε οδηγίες από κάποιον ή από το διαδίκτυο. Ανάλογοι μηχανισμοί χρησιμοποιούνται συχνά από αντάρτες του Ιράκ ή του Αφγανιστάν», δήλωσε ο Νιούμαν.




Ένα άτομο θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τους εκρηκτικούς μηχανισμούς

Κι ενώ οι αμερικανικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών που σκόρπισαν τον θάνατο στη Βοστόνη , ο Κέβιν Μάιλς , συνταξιούχος πυροτεχνουργός του FBI, υποστηρίζει πως «πολύ εύκολα θα μπορούσε ένα μόνο άτομο να ενεργοποιήσει τους εκρηκτικούς μηχανισμούς».
«Θα έπρεπε να υπάρξει συντονισμός, τεχνογνωσία  και ένας βαθμός ευφυίας.  Όπως άλλωστε έχει δείξει η ιστορία, πίσω από πολλές βομβιστικές επιθέσεις, υπήρξε ένα άτομο» δήλωσε ο Μάιλς. Ο Μάιλς υποστήριξε επίσης οι εκρηκτικοί μηχανισμοί πιθανότατα ήταν κρυμμένοι σε τσάντες που κουβαλούν οι αθλητές.
«Κάθε δρομέας έχει μία τσάντα. Πως είναι δυνατόν να γίνει έρευνα σε κάθε τσάντα;. Δεν είμαστε Ρωσία ή Κούβα. Είμαστε μία ελεύθερη χώρα».

Τέλος, ο συνταξιούχος πυροτεχνουργός του FBI πρόσθεσε πως ο λευκός καπνός που αναδύθηκε μετά την έκρηξη των μηχανισμών δείχνει πως πρόκειται για ένα εκρηκτικό διαθέσιμο στο εμπόριο". 







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης