Γυμνόστηθο άγαλμα γοργόνας διχάζει τη Δανία: «Είναι πορνογραφικό» λένε - Εξετάζεται η απόσυρσή του
Αφορμή το στήθος του αγάλματος με τους πολέμιους του έργου να υποστηρίζουν ότι απεικονίζει «το ερωτικό όνειρο ενός άνδρα για το πώς πρέπει να είναι μια γυναίκα»
Δημόσια διαμάχη έχει προκαλέσει στη Δανία το γυμνόστηθο άγαλμα γοργόνας στο φρούριο
Dragør που αποτελεί τμήμα των παλαιών θαλάσσιων οχυρώσεων της Κοπεγχάγης.
Αφορμή το στήθος του διαστάσεων 4Χ6 μέτρων αγάλματος το οποίο, όπως λένε αυτοί που τάσσονται υπέρ της απομάκρυνσής του, δεν συνάδει με την πολιτιστική κληρονομιά του ιστορικού μνημείου του 1910.
Οι πολέμιοι του αγάλματος το χαρακτηρίζουν «άσχημο και πορνογραφικό» υποστηρίζοντας ότι απεικονίζει «το ερωτικό όνειρο ενός άνδρα για το πώς πρέπει να είναι μια γυναίκα».
«Η ανέγερση ενός αγάλματος που απεικονίζει το καυτό όνειρο ενός άνδρα για το πώς πρέπει να είναι μια γυναίκα είναι απίθανο να προωθήσει την αποδοχή του σώματος των γυναικών» έγραψε στην εφημερίδα Berlingske η δημοσιογράφος Σορίν Γκότφρεντσεν για το άγαλμα Den Store Havfrue (η Μεγάλη Γοργόνα). Για την ίδια «είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν το άγαλμα χυδαίο και ανεπιθύμητο, γιατί ασφυκτιούμε από τα επιβλητικά σώματα στον δημόσιο χώρο».
Από την πλευρά του ο δημιουργός του γλυπτού βάρους 14 τόνων, Πίτερ Μπεκ, δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει τις κριτικές, λέγοντας ότι τα στήθη της πέτρινης φιγούρας είναι απλώς «ανάλογα με το μέγεθός της».
Κλείσιμο
Στο πλευρό του βρέθηκε άλλη συντάκτρια της Berlingske, η Αμινάτα Κορ θρέιν, η οποία χαρακτήρισε body shaming την κριτική για τα στήθη του αγάλματος. «Πρέπει τα γυμνά γυναικεία στήθη να έχουν συγκεκριμένο ακαδημαϊκό σχήμα και μέγεθος για να επιτρέπεται να εμφανίζονται δημόσια;», αναρωτήθηκε σημειώνοντας ότι το επίμαχο έργο είναι «αναμφισβήτητα λίγο λιγότερο γυμνό από το διάσημο άγαλμα από μπρούντζο και γρανίτη, τη Μικρή Γοργόνα που βρίσκεται επίσης στην Κοπεγχάγη.
Αυτή, μάλιστα, δεν είναι η πρώτη περιπέτεια για τη «Μεγάλη Γοργόνα» καθώς αρχικά, το 2006, τοποθετήθηκε στην αποβάθρα Langelinie κοντά στη «Μικρή Γοργόνα». Ωστόσο, απομακρύνθηκε το 2018, αφού οι ντόπιοι την καταδίκασαν ως «ψεύτικη και χυδαία γοργόνα».
Ο δημιουργός του γλυπτού, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι του Dragør του λένε συχνά ότι τους αρέσει το γλυπτό του και ο ίδιος ελπίζει να βρει έναν τρόπο να το κρατήσει στην πόλη.
Η ιστορική πόλη των Δελφών βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο ενός διαλόγου που ξεπερνά τα όρια μιας διοργάνωσης και αγγίζει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, συγκεντρώνοντας κορυφαίες προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο.
Η επιτυχία με την πρώτη προσπάθεια έχει γίνει το ιερό δισκοπότηρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς προστατεύει το ζευγάρι από την οικονομική ασφυξία.
Υπάρχουν κάποια νέα «spots» που δεν γίνονται γνωστά επειδή είναι trendy, αλλά επειδή απλώς λειτουργούν σωστά. Χωρίς θόρυβο και περιττή προβολή. Το Καφέ «ΠΟΙΚΙΛΗ ΣΤΟΑ» ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.