Καύσωνας πλήττει το Ρίο ντε Τζανέιρο λίγο πριν το διάσημο καρναβάλι του

Καύσωνας πλήττει το Ρίο ντε Τζανέιρο λίγο πριν το διάσημο καρναβάλι του

Ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Καύσωνας πλήττει το Ρίο ντε Τζανέιρο λίγο πριν το διάσημο καρναβάλι του
Ένας ασυνήθιστος καύσωνας, ακόμα για τις περιοχές με τροπικό κλίμα, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, πλήττει σήμερα τους κατοίκους του Ρίο ντε Τζανέιρο και τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη λίγο πριν από το διάσημο καρναβάλι της.

Το μεσημέρι τοπική ώρα, η μητρόπολη των 6 εκατομμυρίων κατοίκων άγγιξε για πρώτη φορά την τέταρτη βαθμίδα, από συνολικά 5, του συναγερμού για καύσωνα, όπως τις έχουν ορίσει οι δημοτικές αρχές.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Ιούνιο—και βασίζεται στο επίπεδο της θερμοκρασίας και το ποσοστό υγρασίας, η 4η βαθμίδα χαρακτηρίζεται από έναν «δείκτη πολύ υψηλής θερμοκρασίας», από 40- 44 βαθμούς Κελσίου, που αναμένεται να διατηρηθεί «για τουλάχιστον τρεις συναπτές ημέρες».

Βάσει του πρωτοκόλλου της δημοτικής αρχής, οι αρχές πρέπει να διαθέσουν για τους πολίτες αίθουσες με κλιματισμό και να εγκαταστήσουν σταθμούς διανομής νερού.

Καύσωνας πλήττει το Ρίο ντε Τζανέιρο λίγο πριν το διάσημο καρναβάλι του


Η πολιτεία του Σάο Πάολο, νότια από εκείνη του Ρίο, τέθηκε επίσης σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας του πρώτου κύματος ζέστης της χρονιάς, με τον υδράργυρο να προσεγγίζει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Το ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Φεβρουάριο στο Ρίο ανέρχεται στους 41,8 βαθμούς Κελσίου και καταγράφηκε το 2023, σύμφωνα με τη Ρακέλ Φράνκο, μια μετεωρολόγο του συστήματος "Alerta Rio" της δημοτικής αρχής.

«Περάσαμε μια ακόμη εβδομάδα χωρίς βροχή και οι προβλέψεις για τα τέλη Φεβρουαρίου δεν αναφέρουν πολλές βροχοπτώσεις. Θα μπορούσαμε να έχουμε έναν από τους ξηρότερους Φεβρουάριους στην ιστορία», υπογράμμισε η ίδια.

Κλείσιμο
Πολλές περιοχές της Βραζιλίας πλήττονται από ένα κύμα ζέστης και οι παραλίες ήταν κατάμεστες από κόσμο αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ρίο, ιδίως στην Κοπακαμπάνα, όπου μία από τις γνωστότερες σχολές σάμπα του καρναβαλιού, η Beija-Flor, ματαίωσε την πρόβα της παρέλασής της, που είχε προγραμματιστεί για χθες.

Καύσωνας πλήττει το Ρίο ντε Τζανέιρο λίγο πριν το διάσημο καρναβάλι του


Ο δήμαρχος του Ρίο, Εντουάρντο Πάες, απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να ακυρωθούν οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού (28η Φεβρουαρίου-8η Μαρτίου), που προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και προσφέρουν εκατομμύρια δολάρια στην οικονομία.

Στην Κοπακαμπάνα, ο θυρωρός Ρόμπσον Ολιβέιρα τράβηξε μια φωτογραφία από μία δημόσια πινακίδα, όπου αναγραφόταν η θερμοκρασία των 39 βαθμών Κελσίου. «Κάνει πραγματικά πάρα πολλή ζέστη, είναι αφόρητο. Πρέπει να βρέξει για να δροσίσει λίγο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική στις φαβέλες. Στο Μπατό Μους, στο δυτικό Ρίο, κάτοικοι προσπαθούσαν να δροσιστούν με τη βοήθεια λάστιχων κήπου και ένας δημοσιογράφος του AFP είδε έναν ηλικιωμένο να λιποθυμά εξαιτίας του καύσωνα.

Καύσωνας πλήττει το Ρίο ντε Τζανέιρο λίγο πριν το διάσημο καρναβάλι του


Ειδήσεις σήμερα:

Τα πρώτα ευρήματα των ιατροδικαστών στη σορό του Βασίλη Καλογήρου - Δεν υπάρχουν τραύματα, ούτε ίχνη πάλης

Σάλος με τις μαζικές απολύσεις Τραμπ και Μασκ - Ψάχνουν τώρα πώς να επαναφέρουν υπαλλήλους στα προγράμματα πυρηνικών όπλων

Η ψυχρή εισβολή έρχεται σε δύο κύματα - Πού αναμένεται να χιονίσει στην Αττική

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης