Bloomberg: Μακρόν και Σολτς στοχεύουν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αεράμυνας - Στο «τραπέζι» και η πρόταση Μητσοτάκη

Bloomberg: Μακρόν και Σολτς στοχεύουν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αεράμυνας - Στο «τραπέζι» και η πρόταση Μητσοτάκη

Ο γαλλογερμανικός άξονας θα λάβει «ιστορικές αποφάσεις», τόνισε ο ένοικος του Ελιζέ από το Βερολίνο

macron_scholz_xr
Ο γαλλογερμανικός άξονας σχεδιάζει να ενισχύσει άμεσα την συνεργασία του με στόχο την θωράκιση της αεράμυνας στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, Γερμανία και Γαλλία αναμένεται να αποκαλύψουν εντός της εβδομάδας τα σχέδιά τους, καθώς οι Ευρωπαίοι δέχονται πιέσεις να φροντίσουν για την ασφάλειά τους μετά τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Μία από τις επιλογές που εξετάζουν οι δύο πολιτικοί άνδρες είναι και η ελληνική πρόταση, επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα.

Η πρωτοβουλία για την ευρωπαϊκή αεράμυνα είναι ένας από τους τομείς – περιλαμβανομένης της μεταρρύθμισης των κεφαλαιαγορών – που θα συζητήσουν αύριο ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, την τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψης του ένοικου του Ελιζέ στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης, υποστηρίζουν πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Κλείσιμο
Μεταξύ των επιλογών, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, περιλαμβάνεται η προσθήκη ενός ακόμη ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας, που θα συμπληρώσει την πιο βραχυπρόθεσμη υπό την Γερμανία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εναέριας Ασπίδας (European Sky Shield Initiative- ESSI).

Η τελευταία επιλογή ενσωματώνει ισραηλινούς πυραύλους Arrow 3 και αμερικανικούς Patriot καθώς και το γερμανικής κατασκευής σύστημα IRIS-T και την υποστηρίζουν 21 χώρες.

Από την πλευρά της, η Γαλλία έχει αναπτύξει ένα σύστημα αεράμυνας γνωστό ως SAMP-T, ή Mamba, μαζί με την Ιταλία.

Στο τραπέζι και η πρόταση Μητσοτάκη - Τουσκ για την ευρωπαϊκή αεράμυνα

Μια άλλη επιλογή που εξετάζουν Γερμανία και Γαλλία είναι η συμμετοχή σε ένα παρόμοιο σχέδιο με αυτό που πρότειναν πρόσφατα η Ελλάδα και η Πολωνία, το οποίο υποστηρίζει με θέρμη η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πιθανόν η Γαλλία να υπογραμμίσει και το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στη γηραιά ήπειρο το πυρηνικό της οπλοστάσιο, πέραν της εξέτασης των δυνατοτήτων της για χτυπήματα σε βάθος, υποστήριξαν οι πηγές.

Υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι Μακρόν και Σολτς μελετούν ακόμη τις λεπτομέρειες της συνεργασίας των χωρών τους για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αεράμυνας.

Την ίδια ώρα, πηγές από το Παρίσι και το Βερολίνο εξήραν τη σημασία που έχει να επιδείξει η Ευρώπη, την ισχύ και τη δέσμευσή της στην άμυνα πριν τη συνάντηση τον ερχόμενο Ιούλιο στην Ουάσιγκτον των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Μέχρι στιγμής, η Γαλλία δεν έχει υποστηρίξει την γερμανική πρόταση «Ευρωπαική Εναέρια Ασπίδα» (ESSI) θεωρώντας ότι θα ήταν προτιμότερη μια λύση «made in Europe.

Eκπρόσωπος του γραφείου του Μακρόν αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg.

Σημειώνεται ότι, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει τον Μάιο ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται απλώς στην αμερικανική ασπίδα προστασίας, ενώ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο τόνισε ότι ο γαλλογερμανικός άξονας θα λάβει «ιστορικές αποφάσεις».


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης προς Βόρεια Μακεδονία: Για να έρθει κανείς πιο κοντά στην Ευρώπη πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Ο Πιρς Μόργκαν τα βάζει με το Ισραήλ - «Το είχα υπερασπιστεί, αλλά αυτά που βλέπω στη Ράφα είναι φρικτά»


«Τι θα πούμε "αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα";» - Η πρώτη δήλωση του Μητροπολίτη για την άρνηση να διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης