Γαλλία: O Μακρόν αρνείται να αποκλείσει την αποστολή δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία

Γαλλία: O Μακρόν αρνείται να αποκλείσει την αποστολή δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία

Η Ρωσία δεν μπορεί να νικήσει, δήλωσε χθες από το Ελιζέ ο Γάλλος πρόεδρος - Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αναλαμβάνουν δράση αντί να περιμένουν τη βοήθεια των ΗΠΑ, πρόσθεσε

macron-2
Δεν απέκλεισε την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία χθες ο Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας για τον ρωσικό πόλεμο στο Ελιζέ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπήρξε συναίνεση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο από τους ευρωπαίους εταίρους του.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο αρχηγός της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για την Ουκρανία αλλά και για άλλες χώρες. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αναλαμβάνουν δράση αντί να περιμένουν τη βοήθεια των ΗΠΑ», δήλωσε ο Μακρόν.

Για την γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία για μία τέτοια κίνηση στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης περίπου 20 Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, με στόχο την ενίσχυση της απάντησης των Βρυξελλών απέναντι στον ρωσικό στρατό. Αναφερόμενος στην προστασία της ασφάλειας των Γάλλων, είπε ότι τίποτε δεν πρέπει να αποκλειστεί. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα επικρατήσει έναντι της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μακρόν όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Υποστήριξε επίσης ότι τα παλιά παραδοσιακά όπλα, όπως η αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και αεροπλάνων, είχαν μπει σε δεύτερη μοίρα και πρόσθεσε ότι παλαιότερα, οι πολίτες συνήθιζαν να λένε: «Δώστε τους μόνο υπνόσακους και κράνη». «Τώρα, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πετύχουμε τον στόχο μας», επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Κλείσιμο
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η διάσκεψη στο Ελιζέ, ο Μακρόν προειδοποίησε ότι: «Υπάρχει μια αλλαγή στη στάση της Ρωσίας. Επιδιώκει να καταλάβει περαιτέρω έδαφος και στρέφει τα μάτια της όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, επομένως το Κρεμλίνο αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο».

Παρόντες στη χθεσινή συνάντηση ήταν, εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριακό Μητσοτάκη, ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε. Παρευρέθηκαν επίσης και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η συνάντηση του Μακρόν στο Ελιζέ επικεντρώθηκε - όπως είχε συμφωνηθεί - σε πέντε βασικούς τομείς δράσης: κυβερνοάμυνα, κοινή παραγωγή στρατιωτικών όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, άμυνα των χωρών που απειλούνται άμεσα από τις ρωσικές επιθέσεις όπως η Μολδαβία, μεγαλύτερη στρατιωτική προστασία για την Ουκρανία στα σύνορά της με τη Λευκορωσία που υποστηρίζεται από το καθεστώς της Μόσχας, και απομάκρυνση των ναρκών από την εμπόλεμη χώρα.

Ο Μακρόν προανήγγειλε επίσης έναν νέο συνασπισμό για την παροχή πυραύλων μεγάλης και μεσαίας εμβέλειας. Επιμένοντας ότι η ήττα της Ρωσίας είναι απολύτως απαραίτητη για την ειρήνη και την ασφάλεια στη γηραιά ήπειρο, ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε ότι πρέπει η Ευρώπη να περάσει από τα λόγια στη δράση, ώστε να ληφθούν σαφείς αποφάσεις για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού αμυντικού πυλώνα, που να μην σχετίζεται με την Αμερική.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δυνατότητα να συνεχίσει η Δύση να υποστηρίζει την Ουκρανία στο πλαίσιο των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών για να αποφασίσουμε ποιο θα είναι το μέλλον μας. Είναι το μέλλον της Ευρώπης που διακυβεύεται, επομένως εναπόκειται στους Ευρωπαίους να αποφασίσουν. Αν άλλοι θέλουν να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν, είναι φανταστικό, αλλά αυτό είναι απλώς ένα πρόσθετο πλεονέκτημα.»

«Η Ρωσία, είπε, δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Είναι ο μόνος επιτιθέμενος. Είναι η μόνη χώρα που υποκίνησε αυτόν τον πόλεμο. Η Ρωσία επηρεάζει τώρα σαφώς τη δική μας ασφάλεια και ασφάλεια τόσο μέσω του παραδοσιακού όσο και του υβριδικού πολέμου». Αλλά πρόσθεσε ότι η Δύση δεν είναι σε πόλεμο με τον ρωσικό λαό.

Προς το παρόν, το 30% της συνολικής χρηματοδότησης για την Ουκρανία προέρχεται από την Ευρώπη, όπως δήλωσε ο Μακρόν, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι είναι δυνατό να αυξηθεί μέσω περαιτέρω συμφωνιών σε διμερές και σε επίπεδο ΕΕ, έτσι ώστε οι προμήθειες πυρομαχικών να τριπλασιαστούν συνολικά.



Ειδήσεις σήμερα:

Νέο «κύμα» κακοκαιρίας το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Μυστήριο στη Σόλωνος με το νεκρό έμβρυο: Αναζητείται η μητέρα - Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα λόγω της πορείας διαμαρτυρίας των οδηγών ταξί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης