Όλοι δείχνουν το Κρεμλίνο για τον θάνατο του Ναβάλνι και ζητούν να λογοδοτήσει ο Πούτιν

Όλοι δείχνουν το Κρεμλίνο για τον θάνατο του Ναβάλνι και ζητούν να λογοδοτήσει ο Πούτιν

Η ημέρα που ο Πούτιν θα οδηγηθεί απέναντι στη Δικαιοσύνη θα έρθει σύντομα, λέει η σύζυγος του Ναβάλνι - Πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση μετά την ανακοίνωση θανάτου του επικριτή του Ρώσου προέδρου

navalny_putin_arthro
Πόλεμος δηλώσεων έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση μετά την ανακοίνωση θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο σημαντικότερος ηγέτης της αντιπολίτευσης της Ρωσίας την τελευταία δεκαετία, πέθανε σε φυλακή του Αρκτικού Κύκλου, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία φυλακών. Ο πιο σφοδρός επικριτής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέτιε ποινή 19 ετών με κατηγορίες για εξτρεμισμό, οι οποίες θεωρήθηκαν ευρέως ως πολιτικά υποκινούμενες, όπως μεταδίδει το BBC.

Η Δύση «δείχνει» το Κρεμλίνο ως υπεύθυνο για τον ξαφνικό θάνατό, ενώ, την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της ρωσικής κάτω βουλής, Βιτσισλάβ Βολόντιν, υποστήριξε ότι οι ηγέτες της Δύσης και της Ουκρανίας είναι υπεύθυνοι και επωφελούνται από τον θάνατό του.

Σύζυγος Ναβάλνι: Ο Πούτιν πρέπει να τιμωρηθεί για τις κτηνωδίες

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να «θεωρηθεί προσωπικά υπεύθυνος» και να «τιμωρηθεί» για τις κτηνωδίες που διαπράχθηκαν σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι, ήταν η αντίδραση της συζύγου του Γιούλια Ναβάλναγια από τη Γερμανία.

Κλείσιμο
«Εάν αυτή είναι η αλήθεια, θα ήθελα ο Πούτιν, όλο το προσωπικό του, όλο το περιβάλλον του, όλη η κυβέρνησή του, οι φίλοι του, να γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν για αυτό που έκαναν στη χώρα μας, στην οικογένειά μου και στον σύζυγό μου. Θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και αυτή η ημέρα θα έλθει σύντομα», δήλωσε συγκινημένη, η Γιούλια Ναβάλναγια από το βήμα της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια.
«Διερωτήθηκα εάν έπρεπε να μείνω εδώ μπροστά σας ή εάν έπρεπε να επιστρέψω κοντά στα παιδιά μου και αναρωτήθηκα τι θα έκανε ο Αλεξέι εάν βρισκόταν στη θέση μου και είμαι βέβαιη ότι θα παρέμενε εδώ, σε αυτό το βήμα», είπε η Ναβάλναγια στην αρχή της σύντομης δήλωσής της, η οποία έγινε δεκτή από παρατεταμένα χειροκροτήματα των συμμετεχόντων σε αυτήν τη Σύνοδο, η οποία συγκεντρώνει κάθε χρόνο την ελίτ της παγκόσμιας διπλωματίας.

Η Γιούλια Ναβάλναγια προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να ζητήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να λογοδοτήσει.

«Θα ήθελα να απευθύνω μία έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, σε όλους τους λαούς του κόσμου, προκειμένου να συγκεντρωθούν και να πολεμήσουν αυτό το κακό, ενάντια σε αυτό το φρικτό καθεστώς που μαστίζει σήμερα τη Ρωσία και προκειμένου αυτό το καθεστώς και ο Βλαντίμιρ Πούτιν να θεωρηθούν προσωπικά υπεύθυνοι για όλες τις κτηνωδίες που διέπραξαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε.

Η μητέρα του Ναβάλνι, Λιουντμίλα Ναβάλναγια, δήλωσε πως δεν θέλει να «ακούσει συλλυπητήρια».

Η Μόσχα φέρει την πλήρη ευθύνη, δηλώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης

Παράλληλα, το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτιμά ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» για το γεγονός ότι η Μόσχα φέρει «την πλήρη ευθύνη» για τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ρωσικό κράτος, το οποίο προσπάθησε να τον δηλητηριάσει, τον φυλάκισε παράνομα και τον υπέβαλε συστηματικά σε απάνθρωπη και φοβερή μεταχείριση, φέρει την πλήρη ευθύνη για τον θάνατό του» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Αυτό προστίθεται σε όλα τα εγκλήματα που έχει ήδη διαπράξει το ρωσικό καθεστώς», πρόσθεσε.

«Ο θάνατος του Ναβάλνι είναι μια τεράστια απώλεια για τον ρωσικό λαό. Ως θαρραλέος και αποφασισμένος υπερασπιστής των δικαιωμάτων του, έδειξε πώς η δύναμη της αλήθειας μπορεί να αψηφήσει ακόμη και τις ισχυρότερες και πιο καταπιεστικές δικτατορίες» συνέχισε ο κ. Ρουσόπουλος.

«Η τραγική μοίρα του Ναβάλνι δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις οποίες υπέστη, κυρίως την απόπειρα δολοφονίας του πριν από τρία χρόνια, μια σειρά ποινικών υποθέσεων με πολιτικά κίνητρα καθώς και την άδικη φυλάκισή του και την κράτησή του σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες», σχολίασε από την πλευρά της η γενική γραμματέας του Συμβουλίου, Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς. «Επιστρέφοντας στη Ρωσία πριν από τρία χρόνια ο Αλεξέι Ναβάλνι αψήφησε με θάρρος ένα ανελεύθερο και άδικο σύστημα, βασισμένο στην καταπίεση και τη φίμωση των αντιπολιτευόμενων», πρόσθεσε. Η «θυσία» του είναι «μια βίαιη υπενθύμιση της πλήρους περιφρόνησης της Ρωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους ίδιους τους πολίτες της», κατέληξε.

Μπάιντεν: Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος

«Δεν εκπλήσσομαι αλλά και εξοργίζομαι με την είδηση» τόνισε σε δηλώσεις του ο Τζο Μπάιντεν για τον θάνατο του Ναβάλνι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, επαίνεσε τη γενναιότητα του Ναβάλνι, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είχε ζήσει στο εξωτερικό στην εξορία μετά τη δηλητηρίασή του το 2020, αλλά δεν το έκανε.
«Ήταν τόσα πολλά πράγματα που δεν ήταν ο Πούτιν - ήταν γενναίος, αφοσιωμένος και πίστευε ότι μια Ρωσία για όλους ήταν μια Ρωσία "για την οποία άξιζε να πολεμήσουμε"».

«Μην κάνετε κανένα λάθος» πρόσθεσε ο Μπάιντεν: «Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναβάλνι».

Καμάλα Χάρις: Δείγμα της βαρβαρότητας του Πούτιν ο θάνατος του Ναβάλνι

Ως «δείγμα της βαρβαρότητας» του Βλαντίμιρ Πούτιν περιέγραψε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα.

«Είναι απολύτως σαφές ότι ο Πούτιν είναι υπεύθυνος», δήλωσε η Κάμαλα Χάρις από την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια στην οποία συμμετέχει.

Μπλίνκεν: Αν επιβεβαιωθούν οι αναφορές, υπογραμμίζουν τη σήψη του συστήματος του Πούτιν

Την «αδυναμία και σήψη» του συστήματος που έχτισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία, υπογραμμίζουν οι αναφορές - αν αυτές αληθεύουν - για τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Πρώτα απ' όλα, αν αυτές οι αναφορές είναι ακριβείς, οι καρδιές μας συμπονούν τη σύζυγό του και την οικογένειά του», δήλωσε ο Μπλίνκεν από το Μόναχο. «Πέρα από αυτό, ο θάνατός του σε μια ρωσική φυλακή, η εμμονή και ο φόβος για έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, υπογραμμίζουν μόνο την αδυναμία και τη σήψη στην καρδιά του συστήματος που έχτισε ο Πούτιν. Η Ρωσία είναι υπεύθυνη γι' αυτό», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.
Blinken comments on reported death of Alexei Navalny
«Θα μιλήσουμε με τις πολλές άλλες χώρες που ανησυχούν για τον Αλεξέι Ναβάλνι, ειδικά αν αυτές οι αναφορές αποδειχθούν αληθινές», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Παράλληλα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η Ουάσινκτον αναζητά επιβεβαίωση του θανάτου του Ναβάλνι.

Μακρόν: Στη σημερινή Ρωσία καταδικάζουν τα ελεύθερα πνεύματα σε θάνατο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε «την οργή και τον αποτροπιασμό του» για τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, αφού η ρωσική φυλακή στην οποία κρατείτο επιβεβαίωσε ότι ο διάσημος Ρώσος ακτιβιστής είναι νεκρός.
«Στη σημερινή Ρωσία, βάζουν τα ελεύθερα πνεύματα στο γκουλάγκ και τα καταδικάζουν σε θάνατο» έγραψε ο Μακρόν στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. «Η σκέψη μου είναι με την οικογένειά του, τους οικείους του και τον ρωσικό λαό», πρόσθεσε.

Μέρκελ: Θύμα της κατασταλτικής κρατικής εξουσίας της Ρωσίας ο Ναβάλνι

Ο Αλεξέι Ναβάλι «έγινε θύμα της κατασταλτικής κρατικής εξουσίας της Ρωσίας» δήλωσε από την πλευρά της η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην εφημερίδα BILD και πρόσθεσε ότι «είναι τρομερό το γεγονός ότι με τον Ναβάλνι φιμώθηκε με τρομακτικές μεθόδους μια θαρραλέα, ατρόμητη φωνή που υψώθηκε υπέρ της πατρίδας». Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τη σύζυγο, τα παιδιά, τους φίλους και τους συναδέλφους του, κατέληξε η κυρία Μέρκελ.

Βρετανός ΥΠΕΞ: Ο Πούτιν πρέπει να «λογοδοτήσει»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για τον θάνατο του Ναβάλνι, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

«Ο Ναβάλνι πολέμησε γενναία κατά της διαφθοράς. Η Ρωσία του Πούτιν κατασκεύασε κατηγορίες εναντίον του, τον δηλητηρίασε, τον έστειλε σε μια σωφρονιστική ποινική αποικία και τώρα πέθανε με τραγικό τρόπο», ανέφερε ο Κάμερον με ανάρτηση στο X.

«Ο Πούτιν θα πρέπει να λογοδοτήσει για ό,τι συνέβη - κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τον φρικτό χαρακτήρα του καθεστώτος του», συμπλήρωσε.

Τριντό: Μια υπενθύμιση για το τι «τέρας» είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι είναι μια τραγωδία και μια υπενθύμιση σε ολόκληρο τον κόσμο για το τι «τέρας» είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό σε συνέντευξή του στο CBC Radio.

«Ήταν ένας τόσο δυνατός μαχητής για τη δημοκρατία, για τις ελευθερίες του ρωσικού λαού. Αυτό δείχνει πραγματικά το που έχει φτάσει ο Πούτιν, να καταστείλει οποιονδήποτε αγωνίζεται για την ελευθερία του ρωσικού λαού», είπε ο Τριντό. «Είναι μια τραγωδία και είναι κάτι που θυμίζει σε όλο τον κόσμο για τι ακριβώς τέρας είναι ο Πούτιν».

Ζελένσκι: Είναι προφανές, τον σκότωσε ο Πούτιν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είναι προφανές: τον σκότωσε ο Πούτιν, όπως χιλιάδες άλλοι βασανίστηκαν και μαρτύρησαν από αυτό το ένα όν. Τον Πούτιν δεν τον ενδιαφέρει ποιος πεθαίνει, αρκεί να διατηρήσει τη θέση του. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να διατηρήσει τίποτα. Ο Πούτιν πρέπει να χάσει τα πάντα και να λογοδοτήσει για όσα έκανε».
Ukraine-Russia war: Putin 'killed Navalny', says Zelensky
Πρωθυπουργός Εσθονίας: Άλλη μια σκοτεινή υπενθύμιση του αδίστακτου ρωσικού καθεστώτος

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία «και όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι» πρέπει να λογοδοτήσουν για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.
«Ο θάνατος του Ναβάλνι είναι άλλη μια σκοτεινή υπενθύμιση του αδίστακτου καθεστώτος με το οποίο έχουμε να κάνουμε», έγραψε η Κάλλας στη X.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορινθία: «Δεν στέλνουμε τα παιδιά μας σχολείο, διαφωνούμε με την ελληνική Παιδεία» - Τι λένε οι παλαιοχριστιανοί στις κατακόμβες

Αλεξέι Ναβάλνι: Η φυλακή του πολικού λύκου - Ξύλο, βασανιστήρια και παγωμένα ντους στο κολαστήριο που πέθανε ο αντίπαλος του Πούτιν

Γλυφάδα: Οι δύο κρίσιμες καταθέσεις που θα ρίξουν φως στην τριπλή δολοφονία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης