Σε νέα φάση ο πόλεμος στο Ισραήλ - Eπίθεση στη Γάζα από ξηρά, θάλασσα και αέρα

Σε νέα φάση ο πόλεμος στο Ισραήλ - Eπίθεση στη Γάζα από ξηρά, θάλασσα και αέρα

Ανηλεές σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό - Χτυπούν τούνελ και υποδομές των τρομοκρατών της Χαμάς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων

vomvardismoi_arthro
Σε νέα φάση εισήλθε το βράδυ της Παρασκευής ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν χερσαίες επίθέσεις και επέκτειναν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Οι Ισραηλινοί παράλληλα με τις χερσαίες επιχειρήσεις χτυπούν τη Γάζα με την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Αναφορές από τη Χαμάς επιβεβαίωναν την εισβολή ισραηλινών τανκς και την ανταλλαγή πυροβολισμών με μέλη της Χαμάς σε μεγάλη κλίμακα. Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν σε δύο τομείς, στο Μπέιτ Χανούν (βόρεια) και το Μπουρέιτζ (κεντρική Γάζα).

Ο εκπρόσωπος του IDF επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων για 3η συνεχόμενη νύχτα στη Γάζα, προσθέτοντας ότι αυτές οι επιχειρήσεις., θα είναι «πιο εκτεταμένες» σε σχέση με τις δύο προηγούμενες νύχτες και «από όλα τα μέτωπα». Κάλεσε δε, τους Παλαιστίνιους πολίτες να μετακινηθούν νότια από τις θέσεις της Χαμάς, για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τις δηλώσει του οι Ισραηγλινοί χτυπούν τούνελ και υποδομές των τρομοκρατών της Χαμάς.



Αξίζει να σημειωθεί ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο αργά το βράδυ της Παρασκευής για μια «περιορισμένου τύπου χερσαία επιχείρηση» στη Γάζα. 

Στο μεταξύ και ενώ ο πλανήτης παρακολουθεί με κομένη την ανάσα την κλιμάκωση των συγκρούσεων, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε απόψε ότι η οργάνωση είναι «έτοιμη» να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. «Εάν ο Νετανιάχου (σ.σ. ο πρωθυπουργός του Ισραήλ) αποφασίσει να μπει απόψε στη Γάζα, η αντίσταση είναι έτοιμη» ανέφερε στην πλατφόρμα Telegram ο Εζάτ αλ Ρίσεκ, προσθέτοντας ότι «η γη της Γάζας θα καταπιεί τα κομμάτια των (Ισραηλινών) στρατιωτών».

Παράλληλα κάλεσε τις αραβικές χώρες να αναλάβουν δράση και τους Παλαιστινίους να εξεγερθούν εναντίον των Ισραηλινών σε όλον τον κόσμο.

Κλείσιμο

Δείτε εικόνες από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς 




"Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας", δηλώνει ένας σύμβουλος του Νετανιάχου

Η Χαμάς «θα πληρώσει για τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας και απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση», δήλωσε ένας σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μαρκ Ρεγκέβ.

«Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας», συνέχισε.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Ρεγκέβ είπε ότι το Ισραήλ εντείνει την πίεση στη Χαμάς, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του είναι σε εξέλιξη και η Γάζα θα είναι «πολύ διαφορετική» όταν ολοκληρωθούν.



«Θα συνεχίσουν να δέχονται τα στρατιωτικά πλήγματά μας μέχρι να διαλύσουμε τη στρατιωτική μηχανή τους και την πολιτική υποδομή τους στη Γάζα. Όταν τελειώσει όλο αυτό, η Γάζα θα είναι πολύ διαφορετική», πρόσθεσε.

Παλαιστίνιος δημοσιογράφος ανέφερε σε ανάρτησή του από τη Γάζα: «Διανύουμε μια άνευ προηγουμένου δύσκολη κατάσταση. Αναφέρονται δεκάδες θάνατοι και θύματα στα βόρεια, καθώς τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη συνεχίζουν τις εντατικοποιημένες αεροπορικές επιδρομές».


Δραματική έκκληση Γκουτέρες

Η νέα φάση του πολέμου επιβεβαιώθηκε και από τον ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος απήθυνε δραματική έκκληση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παράδοση σωτήριων προμηθειών» σημείωνει χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΟΗΕ και τονίζει: Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους» ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Σφοδροί βομβαρδισμοί από το απόγευμα της Παρασκευής

Οι σφοδροί βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται από τις 7 το απόγευμα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Τις τελευταίες ώρες έχουμε αυξήσει τις επιθέσεις στη Γάζα. Η Πολεμική Αεροπορία επιτίθεται ευρέως σε υπόγειους στόχους και τρομοκρατικές υποδομές. Σε συνέχεια της επιθετικής δραστηριότητας που πραγματοποιήσαμε τις τελευταίες ημέρες, οι επίγειες δυνάμεις επεκτείνουν τη χερσαία δραστηριότητα σήμερα το απόγευμα. Ο IDF εργάζεται δυναμικά σε όλες τις διαστάσεις για την επίτευξη των στόχων του πολέμου» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι, καλώντας τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια. Παράλληλα, χαρακτήρισε «εθνική αποστολή» του Ισραήλ η ανάκτηση και η επιστροφή όλων των ομήρων στη χώρα. 







Ενημερώθηκε ο Μπάιντεν - Διακόπηκαν τηλεπικοινωνίες και ίντερνετ στη Γάζα

Με τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα να βρίσκονται σε εξέλιξη και να έχουν ενταθεί τις τελευταίες ώρες, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε από μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τα τεκταινόμενα.

Σύμφωνα με το CNN στο μεταξύ, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται από άρματα μάχης που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, ενώ επιχειρούν και πολεμικά πλοία από θαλάσσης. 

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα.



Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.





Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» ανέφερε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές». Την ίδια διαπίστωση κάνουν και δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή.



Και οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους επιχειρούν να απαντήσουν, καθώς σειρήνες ηχούν σε Σντερότ, Ασντότ και Ασκελόν, ενώ ρουκέτες εκτοξεύονται και προς το Τελ Αβίβ. Μάλιστα, αναφορές θέλουν ένα άτομο να έχει τραυματιστεί στην πόλη Λοντ, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα στο Τελ Αβίβ. 

«Ομοβροντία ρουκετών προς τα κατεχόμενα εδάφη (σ.σ. το Ισραήλ) σε απάντηση για τις σφαγές (Παλαιστίνιων) αμάχων» αναφέρεται στην ανάρτηση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ στην πλατφόρμα Telegram. Παράλληλα, η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους που ζουν στη Δυτική Όχθη να αντιμετωπίσουν τους Ισραηλινούς στρτιώτες όπου μπορούν, στους δρόμους των πόλεων και στα σημεία ελέγχου, για να δείξουν την υποστήριξή τους στη Λωρίδα της Γάζας. Ένα μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Χουσάμ Μπαντράν, δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα να πάρετε τα όπλα στη Δυτική Όχθη».

Δείτε βίντεο από τις ρουκέτες που εκτοξεύει η Χαμάς προς το Ισραήλ







Ειδήσεις σήμερα:

Το αρχηγείο της Χαμάς είναι κάτω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα, λέει το Ισραήλ - Δείτε βίντεο

Η μοναξιά του Βίκτορ Όρμπαν στη Σύνοδο Κορυφής - Δείτε βίντεο

Αττική: Άνδρας πήγε ολόγυμνος σε σούπερ μάρκετ για να ψωνίσει - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης