Από το Iron Dome στο Iron Beam: Το Ισραήλ επιστρατεύει και την τεχνολογία laser για την αεράμυνά του

Από το Iron Dome στο Iron Beam: Το Ισραήλ επιστρατεύει και την τεχνολογία laser για την αεράμυνά του

Τι είναι το σύστημα Iron Beam και πώς λειτουργεί - Επισπεύδεται η ανάπτυξή του στο έδαφος του Ισραήλ καθώς είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και απείρως φθηνότερο στη χρήση του από το Dome

iron_beam_2xr
Οι εξελίξεις στην Γάζα και οι συνεχιζόμενες πυραυλικές επιθέσεις που δέχεται το Ισραήλ αλλά κυρίως ο φόβος ότι μπορεί να εκδηλωθεί μια μαζική επίθεση με πυραύλους και ρουκέτες από την Χεζμπολάχ υποχρεώνουν το Ισραήλ να επισπεύσει την ένταξη στο οπλοστάσιό του του νέου υπερσύγχρονου και εξελιγμένου αντιαεροπορικού όπλου Laser, του Iron Beam. Ήδη υπάρχουν αναφορές ότι μονάδες του Iron Beam, που πρώτη φορά δοκιμάστηκε επί του πεδίου το 2022, έχουν αναπτυχθεί ήδη στο έδαφος του Ισραήλ.

Το Iron Beam, το οποίο βρισκόταν στο στάδιο των τελικών δοκιμών, είναι δημιούργημα της ισραηλινής εταιρείας Rafael και πρόκειται για φθηνό, υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και εξουδετερώνει τους στόχους του με ακτίνες Laser.



Κλείσιμο
Στα τέλη Αυγούστου ο Γιουβαλ Στάινιτς, επικεφαλής της Rafael που έχει διατελέσει και υπουργός οικονομικών, ενέργειας και στρατηγικών υποθέσεων του Ισραήλ, προανήγγειλε ότι στα μέσα του 2024 το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα που θα έχει σε μεγάλο βαθμό προστασία από συστήματα Laser με στόχο η πλήρης κάλυψη να έχει επιτευχθεί μέχρι το 2025.
iron_beam_xr

Το Ισραήλ που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια την απειλή των πυραυλικών επιθέσεων ακόμη και με αυτοσχέδιες ρουκέτες από την Γάζα και από τον Λίβανο αναζητεί έναν πιο αποτελεσματικό και κυρίως πιο οικονομικό τρόπο για την αντιαεροπορική άμυνά του.

Το περίφημο Iron Dome είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό (σύμφωνα με στοιχεία του IDF στην κρίση που είναι σε εξέλιξη έχει ποσοστό επιτυχίας σχεδόν 96%) αλλά είναι εξαιρετικά ακριβό καθώς δυο βολές που απαιτούνται συνήθως εναντίον του πυραύλου ή της ρουκέτας που εκτοξεύεται εναντίον ισραηλινών στόχων, στοιχίζουν σχεδόν 100.000 δολάρια, ενώ μαζικές επιθέσεις που έχουν στόχο να τυφλώσουν το σύστημα, βρίσκουν «τρύπες» πλήττοντας έτσι τους στόχους τους.



Η κάθε δέσμη laser του Iron Beam που λειτουργεί με 100kw έχει κόστος μόλις 3,5 δολάρια…

Η Rafael εργάζεται εδώ και χρόνια στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του Laser στην αντιαεροπορική προστασία που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά πυροβολικό, ρουκέτες, αντιαρματικούς πυραύλους , drones και κάθε άλλο αντικείμενο που θα εντοπίζεται με την ακρίβεια του laser και με την ταχύτητα του φωτός .

Στους σχεδιασμούς της Rafael είναι η εφαρμογή του Laser και σε πλοία και σε αεροσκάφη για την αντιμετώπιση στόχων αλλά αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο.

Το Iron Dome κάθε άλλο παρά πρόκειται να αποστρατευθεί καθώς έχει μια σημαντική ακόμη αποστολή, του υπολογισμού της τροχιάς των εισερχόμενων πυραύλων. Ο υπολογιστής του συστήματος αναλύει την τροχιά του πυραύλου σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, υπολογίζοντας τη γωνία, την ταχύτητα και το υψόμετρο και στη συνέχεια αποφασίζει εάν θα αναχαιτίσει τον πύραυλο ή θα τον αφήσει να προσγειωθεί ακίνδυνα σε μια ανοιχτή, ακατοίκητη περιοχή. Εάν είναι απαραίτητη μια αναχαίτιση, η τοτε θα μπορει να ενεργοποιηθεί Iron Beam για την αναχαίτιση.

Ακόμη πάντως δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις για το πόσες μονάδες Iron Beam είναι διαθέσιμες και πόσες έχουν ήδη αναπτυχθεί στα μέτωπα της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δούκα - Η δικηγόρος, κόρη πρώην δημάρχου Αθηναίων που βγήκε πρώτη σε σταυρούς

Η κόρη του Αχιλλέα Μπέου, Eve, μιλά στην Τζεφ Μοντάνα για τον πατέρα της: Μπορεί να μιλάει με γκέι αλλά είναι ομοφοβικός

Βίντεο: Το protothema.gr στο μεγαλύτερο στρατόπεδο αρμάτων περιμετρικά της Γάζας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης