Σουηδία: «Η χώρα πληρώνει τα λάθη στην πολιτική ασύλου» λέει Έλληνας πρώην βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου

Σουηδία: «Η χώρα πληρώνει τα λάθη στην πολιτική ασύλου» λέει Έλληνας πρώην βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου

Ο Σωτήρης Δελής ήταν μέλος του σουηδικού κοινοβουλίου, από τις εκλογές του 2014 έως τις εκλογές του 2019 - Τι λέει για την έκρυθμη κατάσταση στη Σουηδία, που μπορεί να επηρεάσει και την Ελλάδα

sweden_police
Την ώρα που ο Σουηδός πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να βγάλει στους δρόμους τον στρατό, προκειμένου να περιορίσει την δράση των μεταναστευτικών συμμοριών που έχουν εκτοξεύσει την εγκληματικότητα στα ύψη, ο Έλληνας πρώην πολιτικός της Σουηδικής κυβέρνησης Σωτήρης Δελής αποκαλύπτει στο protothema.gr πως το κόμμα του από το 2015 είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση αυτή, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

Σύμφωνα με τα βιογραφικά του στοιχεία, ο Έλληνας πρώην πολιτικός του κόμματος των Μετριοπαθών, ήταν μέλος του σουηδικού κοινοβουλίου, από τις εκλογές του 2014 έως τις εκλογές του 2019, εκπροσωπώντας την εκλογική περιφέρεια της κομητείας Γιόνκεπινγκ.

delis


«Δυστυχώς η κατάσταση αυτή την στιγμή όπως έχει διαμορφωθεί είναι εκτός ελέγχου. Κρίμα, γιατί κατά την διάρκεια της δικής μου πολιτικής θητείας μαζί και με άλλα πολιτικά πρόσωπα του κόμματός μου, είχαμε προειδοποιήσει τους τότε κυβερνώντες για τους κινδύνους να ανοιχτούν τα σύνορα και να μπαίνει μέσα όποιος θέλει χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να γεμίσει από μετανάστες κυρίως από Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν και Αφρική, με αποτέλεσμα στην πολιτική του ασύλου να γίνουν τραγικά λάθη. Θέλανε, όπως λέγανε τότε, η Σουηδία να έπαιζε έναν αρχηγικό ρόλο ανθρωπισμού σε όλο τον κόσμο, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει σε καμία περίπτωση».

Όπως εξηγεί ο έμπειρος πολιτικός ο μεταναστευτικός πληθυσμός δεν κατάφερε, καθώς δεν ήθελε, να ενσωματωθεί στα δεδομένα της Σουηδικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα σταδιακά τα φαινόμενα εγκληματικότητας να αυξάνονται.

«Αυτοί ήρθαν εδώ και σταδιακά άρχισαν να δημιουργούν, από τα βοηθήματα που έπαιρναν κι όχι μόνο, τις δικές τους παράνομες δουλειές που έχουν να κάνουν από πώληση ναρκωτικών και εμπόρια όπλων και σάρκας. Μιλάμε για οικογένειες ολόκληρες πλέον και όχι για μεμονωμένα άτομα, που φτάνουν στο σημείο να πληρώνουν 12χρονα και 14χρονα παιδιά, προκειμένου να βάζουν βόμβες, ν ανατινάζουν σπίτια και να σκοτώνουν αθώους ανθρώπους» αναφέρει και προσθέτει: «Η εγκληματικότητα είναι δυστυχώς στα ύψη, αφού καθημερινά πλέον έχουμε εκρήξεις, δολοφονίες. Λυπάμαι, αλλά η Σουηδία δεν είναι αυτή που ήταν. Εμείς το 2016 είχαμε καταθέσει πρόταση στην σουηδική Βουλή. Φωνάζαμε τότε να βγει ο στρατός στους δρόμους και να αναλάβει κάποιες δουλειές φύλαξης που καλύπτονται από αστυνομικούς, ώστε όλο και περισσότεροι αστυνομικοί να δρούσαν από τότε κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Μας λέγανε τότε ρατσιστές και δεν ξέρω τι άλλο».

Ένας από τους φόβους του Σωτήρη Δελή είναι πως η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στην Σουηδία ίσως επηρεάσει και την Ελλάδα.

«Λυπάμαι αλλά αν αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν αρχίσει να απασχολούν την Ελλάδα, τότε φοβάμαι πως σύντομα θα την απασχολήσουν. Μιλάμε για άτομα από Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Αφρική, τους οποίους και σέβομαι, μόνο που έχουν εντελώς διαφορετική αξιακή βάση. Αυτή ήρθαν στην Σουηδία κι αντί να ενσωματωθούν, έθεσαν τους δικούς τους κανόνες. Έτσι όπως έγιναν τα πράγματα ήταν θέμα χρόνου ο πρωθυπουργός της Σουηδίας να πάρει δραστικές αποφάσεις για το μέλλον, καθώς μας πλημμυρίζει ανασφάλεια όλο αυτό που ζούμε».

Το πρωτοφανές αυτό κύμα βίας συνδέεται με τον πόλεμο μεταξύ των εγκληματικών συμμοριών για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών. Συγκλονίζει εδώ και εβδομάδες τη χώρα, η οποία αγωνίζεται να σταματήσει αυτές τις εκρήξεις - που τις περισσότερες φορές στοχεύουν στον εκφοβισμό των μελών αντίπαλων συμμοριών και των συγγενών τους - και τους σχεδόν καθημερινούς θανατηφόρους πυροβολισμούς.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι συμμορίες αυτές συχνά επιστρατεύουν εφήβους από φτωχές γειτονιές μεταναστών για να πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν πρόσφατα σε πυροβολισμούς και εκρήξεις μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο στη χώρα, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται πρωτοφανής από τις Αρχές αλλά και τον ίδιο τον Κρίστερσον. Σύμφωνα με τους απολογισμούς του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου SVT, 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυροβολισμούς και εκρήξεις τον Σεπτέμβριο, που ήταν ο πιο φονικός μήνας σε τέσσερα χρόνια.

Κλείσιμο
Ένα από τα θύματα ήταν μια γυναίκα γύρω στα 20 που έχασε τη ζωή της σε έκρηξη στην Ουψάλα, βόρεια της Στοκχόλμης. Τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πιθανότατα δεν ήταν ο στόχος της επίθεσης. Ένας 18χρονος ράπερ σκοτώθηκε αργά την Τετάρτη σε πυροβολισμούς έξω από αθλητικό συγκρότημα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δύο ισχυρές εκρήξεις διέλυσαν κατοικίες σε πόλεις στην κεντρική Σουηδία, τραυματίζοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και προκαλώντας ζημιές. Οι εγκληματικές συμμορίες συχνά στρατολογούν εφήβους από υποβαθμισμένες γειτονιές μεταναστών για να πραγματοποιήσουν χτυπήματα.


Ειδήσεις σήμερα:

«Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν το έχει βιώσει αυτό» - Η Σουηδία βγάζει στρατό στους δρόμους για τις συμμορίες μεταναστών

Στη «φάκα» κύκλωμα «πειρατών» συνδρομητικής τηλεόρασης με κέρδη 25 εκατ. ευρώ

Νέο βίντεο Κασσελάκη με ξενάγηση στο γραφείο του στη Βουλή - Άρχισε την παραγωγή νόμων... μέσω TikTok
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης