Βρετανία: Περισσότεροι από 100.000 μετανάστες διέπλευσαν τη Μάγχη από το 2018

Βρετανία: Περισσότεροι από 100.000 μετανάστες διέπλευσαν τη Μάγχη από το 2018

Παρά τις υποσχέσεις του Brexit για «ανάκτηση του ελέγχου» των συνόρων, ο αριθμός των μεταναστών που πέρασαν στο βρετανικό έδαφος με μικρές βάρκες έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2022

shutterstock_2151239007
Από το 2018 πάνω από 100.000 μετανάστες διέπλευσαν τη Μάγχη, χρησιμοποιώντας μικρά σκάφη, παρά τη σκληρή στάση της βρετανικής συντηρητικής κυβέρνησης κατά της παράνομης μετανάστευσης, με τα πισωγυρίσματα στην κυβερνητική πολιτική για το θέμα να πληθαίνουν.

Χθες Πέμπτη, 755 μετανάστες έκαναν το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα προς τις βρετανικές ακτές - ημερήσιος αριθμός ρεκόρ από την αρχή του έτους - τόνισε το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, 100.715 μετανάστες έκαναν το διάπλου από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε το 2018 να καταμετρά αυτές τις διαπλεύσεις, που γίνονται κυρίως με αφετηρία τις γαλλικές ακτές. Τα αυστηρά μέτρα στο λιμάνι του Καλαί και στον τερματικό σταθμό Eurotunnel, κατέστησαν δυσκολότερη - ακόμα και αδύνατη την παράνομη μεταφορά μεταναστών με φορτηγά, οδηγώντας τους διακινητές ανθρώπων να επιλέγουν τη θαλάσσια οδό.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει δεσμευτεί να «σταματήσει τις βάρκες» μεταναστών καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024.

Ένα από τα πιο πολυσύχναστα στενά στον κόσμο, η Μάγχη είναι συχνά σκηνή θανατηφόρων ναυαγίων μικρών σκαφών στα οποία στοιβάζονται μετανάστες. Είκοσι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Νοέμβριο του 2021. Χθες Πέμπτη, 17 μετανάστες διασώθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Παρά τις υποσχέσεις του Brexit για «ανάκτηση του ελέγχου» των συνόρων, ο αριθμός των μεταναστών που κατάφεραν να φτάσουν στο βρετανικό έδαφος με μικρές βάρκες έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2022, με 45.000 άτομα.

Από την αρχή του έτους ο αριθμός είναι 15.826, υποδηλώνοντας μια πτωτική τάση.

Έχοντας υιοθετήσει μια σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική, η κυβέρνηση Σούνακ έχει πολλαπλασιάσει τις τελευταίες ημέρες τις ανακοινώσεις μέτρων με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου.

Αυτή την εβδομάδα τόνισε ότι συγκρότησε μια ομάδα για να αντιμετωπίσει «δικηγόρους που βοηθούν τους μετανάστες να εκμεταλλευτούν το μεταναστευτικό σύστημα» στη Βρετανία. Ενίσχυσε επίσης την οικονομική του υποστήριξη στη Γαλλία για την παρακολούθηση των ακτών.

Παράλληλα, το βρετανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε τον Ιούλιο έναν αμφιλεγόμενο νόμο για την μετανάστευση που στερεί το δικαίωμα αίτησης ασύλου στην Βρετανία από μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην χώρα και ο ΟΗΕ κατήγγειλε ότι ο νόμος αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο. Ο νόμος προβλέπει την απέλαση των αιτούντων άσυλο στη χώρα τους ή σε τρίτες χώρες όπως η Ρουάντα, ένα σχέδιο που προς το παρόν μπλοκάρεται από τα δικαστήρια.

Κλείσιμο
Σήμερα, οι βρετανικές αρχές απομάκρυναν μετανάστες από μια φορτηγίδα σε αποβάθρα στη νοτιοδυτική Αγγλία μετά τον εντοπισμό του βακτηρίου Legionella στην παροχή νερού. Το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει τη νόσο των Λεγεωνάριων, μια πνευμονική λοίμωξη που η εθνική υπηρεσία υγείας περιγράφει ως ασυνήθιστη αλλά «πολύ σοβαρή».

Από τη Δευτέρα, μετανάστες είχαν αρχίσει να μεταφέρονται στην τριώροφη φορτηγίδα Bibby Stockholm, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 500 άτομα σε περισσότερα από 200 υπνοδωμάτια, στο πλαίσιο ενός προγράμματος για τη μείωση του κόστους στήριξης των αιτούντων άσυλο. Το πρόγραμμα αυτά επικρίνεται από πολυάριθμες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κανένας από τους μετανάστες στην τριώροφη φορτηγίδα δεν παρουσίασε συμπτώματα της νόσου, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, διαβεβαιώνοντας ότι η «υγεία» και η «ευημερία» των μεταναστών αποτελούν «ύψιστες προτεραιότητες». Σύμφωνα με τις αρχές, δεν υπάρχει «άμεσος κίνδυνος» για τον τοπικό πληθυσμό, καθώς το βακτήριο εντοπίστηκε στη φορτηγίδα και όχι στο δίκτυο ύδρευσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με τους προέδρους UEFA, Ολυμπιακού, ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ στο Μαξίμου για τους χούλιγκανς

Μιχάλης Κατσουρής: Το «τελευταίο αντίο» στον 29χρονο που δολοφονήθηκε από χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ανώνυμη επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για κληροδότημα δεκάδων εκατ. ευρώ από τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης